Kirjoitukset avainsanalla ystävyys

35 ikävuotta tuli täyteen eilen.

Kokosin sitä varten listoja. 3+5 asiaa, joita olen oppinut! 35 syytä tapaa tehdä elämästä parempaa!

Oivallukseni kuulostivat latteilta. Tai ainakin tutuilta Instagram-feedistä.

Yhtä niistä kuitenkin noudatin tänä viikonloppuna. Viholliset kehotetaan valitsemaan viisaasti. Vielä viisaammin olen pyrkinyt valitsemaan ystäväni - ja kohtelemaan heitä hyvin. Kauhalla olen saanut myös takaisin.

Yksi lukioystäväni, maailmankansalainen, muutti talvella lähemmäs kuin aikoihin, Kööpenhaminaan. Päätimme reissata sinne toisen lukioaikaisen kaverini kanssa ylittämään 35 ikävuoden rajapyykki. 

Elämme kaikki kolme hengästyttävän kiireistä elämänvaihetta. Perjantai-aamupäivänä lentokentällä on lähetettävä vielä työmaileja, viime hetken muistutuksia kotiin. Ylimääräisen arkivapaan järjestäminen ei ole helppoa, mutta olimme sen tarpeessa.

Koska kaikilla kolmella on omat perheet, päätimme majoittua ystäväni perheen sijaan airbnb -kämpässä, että myös ystävämme saisi irtioton perhearjesta.

Se, että lopulta olimme Kööpenhaminassa ja että asuimme talossa, jossa oli kaunis puinen laattalattia oli toissijaista. Tärkeää oli, että saimme olla yhdessä yli kaksi vuorokautta. 

Puhua niin, että kukaan ei keskeytä. Istua iltaa ilman, että aamulla herätyskello herättäisi. Ei suunnitelmia tai aikatauluja olikin miniloman teema.

Tanskassa asuva ystävämme koki välillä tästä velvollisen emännän tuskaa. Oletteko varma, että ette halua nähdä kuninkaanlinnan vahvinvaihtoa tai sitä merenneitopatsasta? Ne eivät kiinnostaneet juuri häntäkään, vieraanvaraisena ihmisenä ei vain halunnut, että olisimme olleet jotenkin pettyneitä reissuun.

Olimme kuitenkin sitä mieltä, että ne varmaan voi googlata myöhemminkin. Yhteisiä hetkiä tai iltahämärässä juotuja lasillisia ei voi.

Niin me sitten elimme ja olimme. Nukuimme niin pitkään kun nukutti. Söimme, kun tuli nälkä. Ei velvollisuuksia, ei suunnitelmia, ei aikatauluja. 

Lauantaina lähdimme ex-tempore tivoliin. Kun tuli väsy, tulimme päiväunille, jonka jälkeen joimme liikaa ja katsoimme toisen puoliajan (ensimmäiselle emme ehtineet, sillä emme halunneet kiirehtiä) Tanskan avausottelun jalkapallon MM-kisoissa lähimmässä hotellin aulabaarissa. 

Ja puhuimme, puhuimme, puhuimme. Nauroimme ja itkimme niin, että viereisestä pöydästä kysyttiin, olemmeko kunnossa. Se nauratti meitä lisää.

Sunnuntaina vierailimme ystäväni perheen luona Kööpenhaminan kattojen yllä, jossa hänen puoliso oli valmistanut meille synttärilounasta. Saimme synttärikakun laulun kera. Olin viimeksi nähnyt ystäväni nelivuotiasta tytärtä kolme vuotta sitten.

Se etäystävyyssuhteissa tuntuu välillä oudolle. Että en tunne minulle näin tärkeän ihmisen lasta juuri ollenkaan.

Viikonloppu vahvisti ajatusta, että tässä elämänvaiheessa aikatauluttomuus on luksusta. Paikoilla ei ole niinkään väliä, mutta ihmisillä on. 

Maximekko: me&I

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ystävyyden päättäminen on kohdallani ollut aina vuosien harkinnan tulos.

Yleensä kamelinselän katkaisemiseen on tarvittu joku viimeinen pisara. Tuo pisara on ollut suhteessa framilla paljon aikaisemminkin ja joskus on tullut se viimeinen kerta.

Näiden tarinoiden kirjoittaminen tuntuu vaikealta; muistelen kaikkia näitä vanhoja ystäviäni myös lämmöllä, eikä varsinkaan aikuisiällä ystävyyssuhteen päättämiset ole olleet helppoja päätöksiä. 

Kun ystävyyssuhteen päättää, on ollut tärkeä tarkastella myös kriittisesti itseään; teenkö tämän päätöksen oikeista syistä? 

Lapsuudenystävät ovat jännä juttu. Minulle on jäänyt peruskoulun ajoilta kuusi hyvää ystävää, kenen kanssa juttu jatkuu siitä mihin on jäänytkin. Joskus saatan heistä ulkomailla asuvien kanssa puhua vuoden aikana vain kerran Skypessä ja he tuntuvat aina silti läheisiltä.

Kahden tärkeän lapsuudenystävän kanssa kasvoimme erillemme. Toisen kanssa ylä-asteaikana, kun teini-ikä koetteli toista vähän kovemmin kuin toista.

Toisen pitkäaikaisen ystävän kanssa ero tapahtui lukioaikana.

Minulla oli hänen kanssa kahdestaan aina kivaa. Aloin jossain vaiheessa ihmetellä, miksi minulla oli hänen kanssa vaikea olo, kun paikalla oli enemmän ihmisiä. Kahdestaan hän oli myötätuntoinen ystävä, joka nosti minua tarvittaessa ylöspäin. Joskus kun paikalla oli muita, hän - joko tietoisesti tai tiedostamatta - vähätteli tekemisiäni. Olen toki tyyppinä sellainen, että puhun itsestäni aina vähän vitsaillen. Välillä mietin, että entä jos hän yrittää olla vähän kömpelösti myös läpässä mukana. Lopulta otin häneen etäisyyttä. Aloin seurustella ja pyörimme yhä samassa kaveripiirissä. 

Näin häntä satunnaisia kertoja lukion jälkeen, kun kävin opiskeluaikoina lapsuuden kotikaupungissa ja mietin joka kerta ennen tapaamista, että olenko liioitellut asiaa. Joka kerta olin tapaamisen jälkeen sitä mieltä, että en todellakaan ollut. Tämä ystävyys päättyi lopulta aika kivuttomasti, kun hän muutti opiskelemaan paikkakunnalle entisestä lapsuuden kotikaupungista. Tähän ystävyyssuhteen päättymiseen ei liittynyt lopulta mitään draamaa. Olen muutaman kerran tavannut häntä puolisattumalta ja innolla olen aina kuullut hänen kuulumisiaan. Samalla olen tiennyt, että aikuisiän sydänystäviksi meistä ei olisi.

Kaksi muuta, parikymppisenä solmittua läheistä ystävyyssuhdetta olen päättänyt nyt kolmekymppisenä.

Nyt ymmärrän, että kaksikymppisenä tietyt piirteet eivät haittaa niin paljon, kun on vauhti päällä ja kaikki etsivät enemmän tai vähemmän itseään.

Ystäväni ei ollut ihmisenä helpoimmasta päästä. Ymmärsin sen heti, kun häneen tutustuin. Tutustuin samalla vähän isompaan kaveriporukkaan ja pystyimme välillä terapoimaan toisiamme, jos kyseinen tyyppi oli hankala. Teimme yhdessä kaikki pienimuotoisesti töitä ja olimme tekemisissä välillä pitkiäkin aikoja keskenämme. Siinä kasvoi väkisinkin yhteen.

Tämä ystävämme oli alkuun porukan yhdistävä, mutta välillä myös hetkessä tunnelman lyttäävä tyyppi. Ystävä teki joskus ohareita ja valehteli välillä aika uskomattomiakin juttuja. Toisaalta hän oli fiksu ja yksi hauskimmista tuntemistani ihmisistä. Ymmärsin myös traagiset syyt, miksi hän käyttäytyi kuten käyttäytyi.

Ehkä jollakin tavalla nähdä ja vaalia hänessä näitä hyviä puolia, vaikka näin kuinka monet ihmiset ottivat häneen etäisyyttä. Itse laitoin ystävyydelle lopullisen pisteen vasta kolmekymppisilläni.

Koska menin samana vuonna naimisiin ja edessä oli myös jonkunmoiset polttarit, kutsuin kolmekymppisilleni reilu parikymmentä tyttökaveriani grillaamaan ihan vain pääkaupunkiseudulta. (olisi ehkä ollut liioiteltua kutsua ulkomailta tai eri puolilta Suomea juhlimaan meikäläistä kolme kertaa puolen vuoden sisään.)

Juhlapäivänä sää oli karmea, satoi vettä. Tämä ystäväni aloitti ohareiden tekemisen jo päivällä hyvissä ajoin. Hänen sairastumisensa vaativat aina vähintään ambulanssikyytiä ja hänelle tapahtuneet asiat olivat usein joko a) lääketieteellisesti mahdottomia tai b) hän oli toipunut niistä uskomattoman nopeasti.

Kun yhteisiä ystäviämme tuli juhliin, sanoin, että ehkä minäkin alan olla kyllästynyt tähän. Minun oli mietittävä tuossa tilanteessa myös tytärtäni, millaisten läheisten aikuisten verkostoa haluan hänelle?

Kun tyttäreni syntymäpäivät lähestyivät loppukesästä, ystäväni ihmetteli, miksi kutsua ei kuulunut. Kysyin sopivaa aikaa soittaa, puhua rauhassa.

Puhelun aikana kerroin, kuinka hänen jatkuvat valheensa olivat loukanneet ja olisin tukena, jos hän haluaisi puhua asiasta. Edelleen hän kielsi kaiken. Sanoin lopulta suoraan, että siinä tapauksessa en voisi olla hänen kanssa enää tekemisissä. En luottanut häneen.

Koen toki, että anteeksianto ja armollisuus ovat ystävyyssuhteessa tärkeitä - molempiin suuntiin. Mutta jos jossain vaiheessa huomaa, että tietyt asiat, jotka koen epäoikeudenmukaisina eivät muutu, niin sitten olen onneksi uskaltanut lähteä toiseen suuntaan.

Yksi ystävä, joka oli läheinen minulle parikymppisenä, oli opiskeluaikoina tavattoman pihi. En kiinnittänyt siihen huomiota, sillä kaikkihan joutuivat pihistelemään tuolloin tonnikalalla ja makaronilla. Kun aloitimme työelämässä sama linja kuitenkin jatkui. Enempää yksityiskohtia erittelemättä, piheys alkoi saada jo koomisia piirteitä.

Piheys ei sinällään minua haittaa, mutta jos pihistelet toisen kustannuksella, niin että otat, mutta et ole ikinä valmis antamaan omastasi, niin se on silkkaa itsekkyyttä.

Lisäksi ainoa asia,mikä häntä tuntui kiinnostavan on lähimmä materia ja siitä puhuminen. Vaikka täysin antimaterialisti en olekaan, se ei oikein riittänyt minulle enää ystävyyden sisällöksi.

Mieheni mielestä olen ollut armoton, kun olen päättänyt nuo ystävyyssuhteeni, vaikka hän on ymmärtänyt niihin liittyvät syyt. Päätökset ovat olleet varmasti osaltaan myös itsekkäitä; kun ystäviä ehtii muutenkin tapaamaan harvoin, miksi näkisit tuona aikana ihmisiä, joihin et luota tai joiden seurassa oleminen ärsyttää enemmän kuin antaa?

Toisaalta koen olevani onnekas, että elämässäni on niin monta läheistä tyyppiä eri elämänvaiheista. Oli aikamoinen palapeli yrittää saada heidät kaikki samaan kuvaan. En kehtaa edes kertoa, kuinka monta tuntia käytin yöllä aikaa tuon kollaasin kokoamiseen. 

Lopulta jätin serkkuni Karon edustamaan kuvaan muita rakkaita ja läheisiä serkkuja (omia ja miehen), joiden kanssa vietämme perheittäin paljon aikaa. Mieheni kaveripiiristä olen saanut monta läheistä tyyppiä elämääni, meidän pojan kummit Katri ja Nipa edustavat kollaasissa kaikkia heitä. Riikkis (jonka kanssa lopulta päätimme rakentaa perheidemme talot vierekkäin) edustaa kaikkia läheisiä tyyppejä, joihin olen tutustunut ja ystävystynyt täällä Järvenpäässä. Kati edustaa kaikkia työkavereita, joiden kanssa näemme paljon vapaallakin.

Teille ja kaikille muille, mitä parhainta ystävänpäivää <3

Kommentit (2)

AR
1/2 | 

Erilleen kasvaminen erotti pikkuhiljaa minut ja lapsuudenystäväni, jonka kanssa olimme tavanneet kun oltiin 5 ja 7-vuotiaat. Olimme vuosikaudet toisillemme kuin siskot ja oli muutamia vuosia jolloin olin valehtelematta useamman yön heillä kuin kotona. Jossain kohtaa vain kahdenkymmenenkolmen kahdenkymmenenviiden vuoden iässä huomasin, että elämämme on lähdössä eri suuntiin, suuntiin jossa meillä ei ole enää toisillemme annettavaa.. 2010-luvulla en ole häntä tavannut kuin muutamia kertoja, silloinkin lähinnä muistelimme menneitä eikä puhuttu siitä mitä tänään kuuluu. Hän on minun elämässä aina merkittävä henkilö, joka aina silloin tällöin pulpahtaa mieleen. Silti ajatus siitä, että ottaisin häneen yhteyttä, ei tunnu luontevalta. Niin se vaan on.

Surkea yritys
2/2 | 

Olipa todella huonosti kirjoitettu. Pronominit ihan pielessä, puutteellisia lauserakenteita. Sisällöstä tuli todella epäselvää kirjottajan osaamattomuuden vuoksi. Ei kannatta kirjoitella tärkeistä asioista kun ei saa asiasta selvää vaikka kuinka koittaisi lukea. Yksi ystäväni... Ja toinen... Ja hän... Tälläisissä kirjoituksissa pitäisi tarinnankerronnan sujuvuuden vuoksi jollakin tavalla koittaa eriyttää ihmiset esim valenimillä tai kuvaamalla ala-asteen kaveriksk tai muutoin eritellä ystäviä. Nyt tämä on vain sekavaa sössötystä. Älä kirjoita enempää kiitos tai käy ala-asteen ainekirjoitustunnit uudelleen. Bloggaamaan sinusta ei ole

Seuraa 

MITÄ?

Sivuraiteilla -blogissa liikutaan kurahousuviidakosta Cheekin kainaloon, tehdään tukka takussa haastatteluita punaisilla matoilla, juodaan liikaa pepsiä ja katsotaan liian myöhään Netflix-sarjoja. Blogi jatkaa usein viihdemailman tapahtumien ja ilmiöiden peilaamista siitä, mihin Me naiset -lehteen toimittamani Radalla-palsta jää.

Ja koitetaan löytää kuulua tasapainoa tämän kaiken välillä.

KUKA?

Emilia Saloranta on kolmekymppinen yrittäjä-toimittaja-tietokirjailija ja kolmen lapsen äiti, jonka mielestä viihde on ihmiselle hyväksi.

YHTEYS?

empuntemputjatarinat@gmail.com

INSTAGRAM

galawoman

Blogiarkisto

2020
2018
2017

Kategoriat