Kirjoitukset avainsanalla Ruoka

Pinaattilettuja, paahtoleipää – ota helkkari sieltä vaikka ne loput ruissipsit!

Vihaan kokkaamista, mutta olen mielestäni saanut luotua meille alkuvuodesta suhteellisen toimivan ruokajärjestelmän. Eli siis käytännössä se tarkoittaa sitä, että ruokaa tarvitsee tehdä vain kolmisen kertaa viikossa.

Normitilanteessa meillä tehdään ruokaa isompi satsi sunnuntaina, seuraavan kerran keskiviikkona. Perjantai-illaksi on tehty tortilloja, joita lapset voivat syödä lauantaina, kun palaavat treeneistä ja kisoista. Yleensä isommat kauppaostokset on tehty myöhemmin lauantaina, jolloin lapset ovat saaneet valita kaupasta jotain helppoa (ja ehkä suhteessa vähän epäterveellisempää) tai sitten ollaan syöty ulkona. Täydentävä kauppakäynti on ollut keskiviikkona.

Satunnaisia poikkeusolosuhteita varten, joita viisihenkisessä perheessä on riittänyt aikaisemminkin, on toki ostettu valmiina pinaattilettuja, kalapuikkoja ja äitien tekemää kinkkukiusausta.

Kaalihuijarin makaronilaatikoksi nimitetysstä laatikossa makaroni on korvattu kukkakaalilla. Menee ketsupin kanssa lapsillekin kuin väärä raha!
Kaalihuijarin makaronilaatikoksi nimitetysstä laatikossa makaroni on korvattu kukkakaalilla. Menee ketsupin kanssa lapsillekin kuin väärä raha!

Viime viikolla, kun koronasäädökset toivat lapset etäkouluun ja kotiin päivähoidosta, huomasin, että nuo ”hätävarat” hupenivat parissa päivässä. Kun normaali rytmi meni häränpyllyä, niin samalla myös katosivat terveellisten ruokailutottumusten hituset. Valmiiksi pilkotut kasvikset olivat loppu jo maanantai-iltana, lapsille tuli raahattua lounaan jälkkäriksi jäätelöitä kuin vanhasta tottumuksesta koulujen loma-aikaan. 

Itse alan stressaantuneena syömään epäterveellisemmin. Kun kahdenkymmenen sekunnin välein kuuluu äiti, äiti, äiti ja ajatus keskeytyy, niin töitä jää iltaan, jolloin tulee helpommin syötyä niitä epäterveellisiä jämiä.

Kun mies aloitti viime viikolla oman elämänsä kapeaihisina kolmen päivän pizzojen valmistusprojektin ja raahasi kotiin kolme isoa sipsipussia (muuten meille ostetaan sipsejä ehkä kolme kertaa vuodessa), jonka jälkeen esikoinen halusi paistaa vohveleita, niin sanoin sunnuntaina puolisolle, että nyt joku rajan tähän touhuun!

Loma-ajat ja satunnaiset viikonloppuherkuttelut ovat asia erikseen, mutta nämä poikkeusolosuhteet tulevat kestämään hyvin todennäköisesti kuukausia, joten myös arjen ruokailut on nyt vain järjestettävä uudelleen. 

Hyvä puoli kuluneessa viikossa on ehdottomasti se, että olemme ruokailleet useammin koko perheen kanssa yhdessä.
Hyvä puoli kuluneessa viikossa on ehdottomasti se, että olemme ruokailleet useammin koko perheen kanssa yhdessä.

Kävin vähän ennen joulua Vilma Bergenheimin kanssa ruokakaupassa, Stockan Herkussa (joka on nykyään kai Food Market Herkku). Tarkoituksena oli, että Vilma opastaa minua hyvinvointivalmentajana terveellisempien valintojen tekemisessä. Nappasinkin Vilmalta jo alkuvuoden ruokalistaan muutamia vinkkejä, joita olen ujuttanut pikkuhiljaa myös lasten lautasille. Viime sunnuntaina palasin Vilman vinkkien ääreen, kun suunnittelin kevään ruokalistoja osittain uusiksi. 

Periaate viimeksi syntyneessä listassa oli sama kuin aikaisemminkin; mahdollisimman helposti ja nopeasti suhteellisen terveellistä ruokaa, jota kaikki syövät. Lisäksi yritän nyt koronan aikaan välttää osaltamme turhaa kaupassa käyntiä, joten sinälläänkin tämä poikkeusoloissa arkirytmiin palaaminen lienee kohdallaan.

Jaan nyt lämpimien ruokien kauppalistan täälläkin. Lista alla sisältää siis lämpimät ruuat sekä kasvikset koko viikoksi + sekä sunnuntain brunssille matskut, josta saa myös välipala-apuja viikolle. Varoitan: tämä meikäläisen lista ei ole todellakaan kulinaristisuuden huipentuma, vaan lähinnä esimerkki siitä, miten ruuanlaitot saa järjestettyä semiterveellisesti kotiopetuksen, lastenhoidon ja etätöiden ohessa.

LAUANTAIN KAUPPA (käydään yleensä vasta 16-17 aikaan, tämä hyvä aika myös nyt, sillä liikkeellä huomattavasti vähemmän porukkaa kuin aikaisemmin päivällä)

- Ostokset la-ke

HEVI-osasto

-      

kaali

-      

porkkanat 2pss

-      

pussi tomaatteja

-      

kurkut 4 kpl

-      

sipulia*

-      

iso kukkakaali

-      

kananmunia *

-      

nippu banaaneja

-      

pussi omenoita

-      

pussi lehtikaalia

-      

parsaa

-      

pinaattia

-      

persilijaa

LIHAT

600g 10%jauheliha

400g härkistä

2 pkt broilerin rintaleike

lohta

MAITOTUOTTEET

2 PRK 4% kerma

kermaviilit 3prk

juustoraaste

MUUT OSASTOT

2 pkt pinaattilettuja

kermaviileihin dippijauhot

täysjyväriisi*

superriisi *

pakastemustikat

*lapset saavat valita jotain helppoa la-illan ruuaksi, kuten pakastepizzaa, kalapuikkoja sekä karkkipäivän karkit/popparit jälkkäriksi. 

*tsekkaa kaapista, onko riittävästi

LAUANTAI 

lounas: pe-iltana tehdyt tortillat

päivällinen: viikon helpotus, eli lauantain kauppakäynnillä valittu puolivalmis/ tilataan ravintolasta

SUNNUNTAI

Viime viikolla mustikat oli pakastimesta loppu, joten aamusmoothien tilalla oli tuorepuristettua appelsiinimehua.
Viime viikolla mustikat oli pakastimesta loppu, joten aamusmoothien tilalla oli tuorepuristettua appelsiinimehua.

brunssi: munakasta, smoothieta, sekä uuniin iso pussi karjalanpiirakoita, joista saa samalla välipaloja seuraavalle viikolle hedelmien kera

lounas: perjantain loput tortillat

TEHDÄÄN ruuat, eli  

- paistovalmiiksi jääkaappiin kaalihuijarin makaronilaatikko

-  

laitetaan broilerit marinoitumaan

- keitetään kattila riisiä ja superriisiä

-  pilkotaan porkkanat (2pss), kurkut (3kpl) ja kaali isoihin rasioihin, jotka helppo nostaa ruoka-aikoihin pöydälle

päivällinen:lohi, riisi/superriisi sekä parsa +kasviksia sekä lehtikaalisipsit 

MAANANTAI

lounas: uuniin kaalihuijarin makaronilaatikko (menee meillä ketsupin kanssa +kasviksia)

päivällinen: uuniin marinoituneet broIlerit+edellispäivän riisi sekä kasvikset

TIISTAI

lounas: sama kuin maanantaina

päivällinen: sama kuin maanantaina

KESKIVIIKKO

2. KAUPASSA KÄYNTI (aamupäivällä 11-12 välillä rauhallista) Citymarket.

-ostokset ke-la

HEVI

3 kpl kurkku

tomaatteja tarpeen mukaan

kaali

pussi porkkanoita

nippu banaaneja

lehtikaalipussi

avokadoja

LIHA/KALA

härkistä 400g

jauhelihaa 600g

1kg kanan suikaleita tortilloja varten

sushia valmiina

MUUT

tortilloja

chia-siemen tortilloja

salsa

kermaviilejä tarpeen mukaan

Poppamiehen RUB Lousiana Cajun

täysjyvämakaronit

superriisi*

lounas: jämät+pinaattilettuja jos tarvis, aikuisille kaupasta ”viikon työpäaikkalounas”; sushia, josta lapsille muutamat lempparisushit + keskiviikon motivaatiojätskit jälkkäriksi!

TEHDÄÄN RUUAT

päivällinen: tee lihapullat ja keitä lisää riisiä/superriisiä+pilko kasviksia

TORSTAI

lounas: lihapullat, makaroni ja kasvikset.

päivällinen: pinaattiletut+lehtikaalisipsit

PERJANTAI

lounas:sama kuin pe

päivällinen: tortillat, joihin kurkku-tomaatti-avokado-sipuli-kana +salsa ja dipit

Käytännössä näiden listojen omenat, banaanit, sunnuntain karjalanpiirakat ja ke jätskit ovat täyttäneet myös välipalan tarpeen. Oikeastaan listaan tarvitsee vain lisätä aamupalatarpeita sekä peruselintarvikkeita talouden tarpeiden mukaan, mutta niin että käynnillä selvittäisiin taas sinne seuraavalle kauppaetapille.

Ruokalistat on suunniteltu sillä silmällä, että kaikkia tuotteita ei saa jokaisesta kaupasta. Esimerkiksi tätä superriisiä ei saa Lidlistä..
Ruokalistat on suunniteltu sillä silmällä, että kaikkia tuotteita ei saa jokaisesta kaupasta. Esimerkiksi tätä superriisiä ei saa Lidlistä..

Tai tätä meidän lemppari hummusta ei saa taas muualta kuin Lidlistä.
Tai tätä meidän lemppari hummusta ei saa taas muualta kuin Lidlistä.

Näillä mennään nyt, kunnes tuntuu, että ”uusi arki” hanskassa. Sitten voi sunnuntaisin alkaa sooloilla grillailemalla tai vääntää taas kunnon salaatteja noiden kasviskokoelmien lisäksi.

Alla muutamat uudet luottoreseptit, joilla koitetaan painaa nyt sinne kesän korvalle.

Kaalihuijarin makaronilaatikko

-Pilko iso kukkakaali pieniksi (makaronia muistuttaviksi) paloiksi

- Pilko iso sipuli

-Paista härkis (400g)+jauheliha (600g) +lisää sipuli

- voitele vuoka ja kaada lihasekoitus ja kukkakaalit vuokaan

- kaada 2x2dl (4% rasvaa) ja kaksi kananmunaa kulhoon. Lisää mustapippuria ja suolaa. Sekoita ja kaada laatikon päälle.

-Paista 20min uunissa 200 asteessa, jonka jälkeen lisää juustoraastetta noin 2dl ja paista vielä toiset 20min. 

Familysmoothie (sain tämän ohjeen Marja Hintikalta erään haastattelun yhteydessä, uppoaa lapsille suht hyvin. 

Nämä kaikki vain sekaisin blenderiin, niin saat 5xlasillinen

½ pussia pakastemustikoita

½ pussia pinaattia

1 avokado

1 vihreä omena 

banaani

persiljaa ja vettä tarpeen sekä maun mukaan

Luottokana, jota syövät kaikki

2 pkt kanan paistileike

kaada kulhoon öljyä sekä purista lime, sekoita ja laita kanat sekaan

lisää hetken kuluttua sekaan Poppamiehen RUB Louisiana Cajun -maustetta, jätä hetkeksi marinoitumaan

paista noin. 40min 200 asteessa, käännä puolessa välissä toisinpäin

Kerron Vilman ja mun kauppareissun oivalluksia tarkemmin ensi postauksessa...

Lue myös: 5 tapaa lisätä oikeasti kasviksia ruokavalioon

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eilen, kun palasin pitkän työpäivän ja yhden harkkakuvauskierroksen jälkeen kotiin, siellä odotti ihana yllätys.

Esikoinen oli ystävänsä kanssa siivonnut keittiön ja olohuoneen sekä leiponut mokkapaloja. Mokkapalat oli katettu molempien perheille, joten soitin nopeasti kaverini naapurista (joka siis myös lapseni ystävän äiti) syömään.

Olin ajatellut laittaa lapsille ja itselleni (mies on työmatkalla) päivälliseksi broileria ja salaattia. Valmiiksi katetulle ex tempore -päivälliselle kokonaisen broilerin kypsentäminen olisi kestänyt liian kauan, joten heitin nopeasti uuniin karjalanpiirakoita ja nostin kylkeen alkuviikolla valmiiksi keittämiäni kananmunia.

Yhdessä paikalle rientäneen kaverini kanssa väsäsimme Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Parhaita ruokahetkiä -kirjasta mansikka-avokado-vuohenjuustosalaatin. Sain pikaohjeen salaattiin Teresalta, kun kuvasimme hänen ja Vilma-tyttären kanssa tänään ilmestynyttä Me naiset -lehden kansijuttua.

Selailin kuvauksissa kirjaa. Tykkäsin sen tyylistä ja ideasta. Ruoka erilaisiin hetkiin muuttotalkooista ystävien viikonloppubrunssiin. Vaikka tulevana viikonloppuna elämä on monissa koulunsa päättävien kodeissa juhlaa, niin muuten elämässä on monia (arkisempia) tilanteita, johon ei ole olemassa reseptiikkaa.

Mansikka-avokado-vuohenjuustosalaatin ohje oli yksinkertainen, mutta oikaisimme yllättäen yhdeksänpäiseksi nousseen illallistajien määrän takia hieman ohjeessa.

Salaattiin tarvitset:

200g mansikoita

2 avokadoa

1/2 dl oliiviöljyä

1 limetin mehu

2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna

1-2 tl hunajaa

ripaus chilirouhetta

suolaa ja mustapippuria

200g vuohenjuustoa

pari kourallista salaattisekoitusta

pari kourallista punamangolidia (löytyy salaattihyllystä, jouduin itse googlaamaan mikä tämä on)

Puhdista mansikat ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Halkaise avokadot ja poista kivi sekä kuoret. Kuutioi avokadojen hedelmäliha. Sekoita kulhossa mansikka- ja avokadokuutiot, öljy, limetin mehu, minttu, hunaja ja mausteet.  Leikkaa vuohenjuusto paloiksi ja nostele ne mansikka-avokadoseoksen joukkoon. Anna vuohenjuuston marinoitua hetki. Levitä tarjoiluvadille salaatti sekä punamangoldi. Lusikoi päälle mansikka-vuohenjuustoseos.

Kun kattaus oli pöydässä, tsekkasin nopeasti, missä oikaisimme. Ainakin pilkkomisessa ja  vähän esillelaitossa, sillä porukka alkoi olla nälkäistä. Mutta löydettiin koko porukka kesälle suosikkisalaatti, jotka toimivat myös tällaisina parhaina arjen ex-tempore kohotettuina ruokahetkinä.

Resepti Parhaita ruokahetkiä -kirjasta

Edellinen: Testasin Anni Hautalan keittokirjan

Tämä joulunalusaika on aikamoista hulinaa. Syksy on ollut kiireinen, niin jotenkin tuntuu, että kaikkia olisi hyvä nähdä ennen joulua deadlinien ja lasten joulujuhlien välissä.

No se on tietysti mahdottomuus, jos isompiin hippajärjestelyihin ei ole energiaa. Olenkin ottanut tavaksi, että ilmoitan jouluviikolla muutamia iltoja, jolloin meille saa tulla piipahtamaan.

Kirjoitinkin aikaisemmin, kun meillä kävi jo muutama viikko sitten serkkuja lapsineen ja ruokailun jälkeen menimme katsomaan esikoisen voimistelunäytöksen.

Viime perjantaina vietimme naapuriporukalla pikkujouluja. Tiistaina ja tänään meillä on poikeunnut  tästä lähempää lasten kummeja sekä mummi, joka on täällä koko viikon.

En ole mikään leipoja, mutta ajattelin, jos kokeilisin pikkujouluihin ja viikon kahvitteluun muutamaa ohjetta syksyllä julkaistusta Vappu Pimiän leivontakirjasta. Vappu rohkaisi, että kirjan ohjeet ovat helppoja, sillä mikään pipertäjä hän ei ole leipurina itsekään.

Valitsin kirjasta lapsuuden suosikkiklassikon kinkkupiiraan, joka oli kirjassa kinkku-purjopiiras. Kasvissyöjille vaihtoehdoksi otimme myös punajuuripiiraan. Piiraita on nimittäin helppo tarjoilla salaatin kera eri aikaan poikkeaville vieraille.

Ensimmäiset piiraat onnistuivatkin hienosti, koska lopulta aikataulusyistä mies teki ne :D

 

                                           

 

Tänään tein uudet kipaleet molempia, sillä viikonlopun kemuista kolmesta piirakasta jäi pakkaseen vain puolikas.

Koska en ole kovin kokenut leipuri, varasin projektiin kaksi tuntia aikaa. Hippusen vähäisempikin olisi riittänyt. Lähinnä punajuurien kanssa pelaamiseen meni aikaa.

Punajuuripiiraaseen tarvitset:

1 pkt ruispiirakkataikinaa (pakaste)

4 keskikokoista punajuurta

2 sipulia

1-2 valkosipulinkynttä

loraus öljyä

1 tl suolaa

mustapippuria

1 pss (150g) sinihomejuustomurua

2 kananmunaa

2,5 dl ruokakermaa

Ohje

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Anna taikinan sulaa pakkauksen ohjeiden mukaan. Kuori ja raasta punajuuret. Silppua tai raasta kuoritut valkosipulit ja sipuli. Kuullota punajuuri ja sipuli tilkassa öljyä, niin että nesteet haihtuvat, mausta suolalla ja pippurilla. Painele sulanut taikina leivinpaperilla vuorattuun pyöreään piirasvuokaan. Levitä punajuuriseos pohjan päälle. Ripottele pinnalle homejuustomurua. Vatkaa munat ja kerma kevyesti keskenään ja kaada piirakan päälle. Paina uunissa keskitasolla 30-40 minuuttia.

Kuten aikaisemmin totesin, niin jotenkin tuntuu luonnolliselta suosia punajuurta jouluna. Ja piiras maistui muillekin kuin kasvissyöjille.

Vaikka Vappu painotti kirjajulkkareissa, että kirja ei ole mikään kevytkokkaajan reseptikirja, niin minusta näiden ohjeet eivät aivan överiepäterveellisiltäkään kuulostaneet. Tokihan kermaa on molemmissa piiraissa suhteellisen runsaasti, mutta pohjissa on myös kauraa ja ruista. Kinkkupiiras oli minulle aikaisempaa kevyempi, koska siinä oli mukana myös purjoa.

Kinkku-purjopiiraaseen tarvitset

pohja

2dl kaurahiutaleita

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl suolaa

2 kananmunaa

2 dl vettä

0,5 dl öljyä

Täyte:

1 keskikokoinen purjo

öljyä

3 kananmunaa

3 dl ruokakermaa

200 grammaa suikaloitua kinkkua

1 dl juustoraastetta

Ohje

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää joukkoon munat, vesi, öljy ja sekoita nopeasti  tasaiseksi taikinaksi. Kaada kevyesti öljyttyyn tai leivinpaperilla vuorattuun pyöreään piirasvuokaan. Laita vuoka tässä vaiheessa halutessasi noin 5-7 minuutiksi uuniin, jotta pohja esikypsyy. Valmista täyte.

Huuhtele ja silppua purjo ja kuullota se kevyesti pannulla tilkassa öljyä. Vatkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa ja lisää neste sekä mausteet. Levitä piiraspohjan päälle suikaloitu kinkku, kuullota purjot ja ripottele pinnalle juustoraaste. Kaada munaseos koko komeuden päälle ja paista piirasta uunin keskitasolla noin 20-30 minuuttia.

                                             

                                              

Hyvää tuli tästäkin, vaikka itse sanonkin.

Ajattelin, että jos loppuviikosta ehdin, teen näitä vielä muutaman jouluaaton brunssipöytään. Nämä on just sellaista ruokaa, joista on kiva napostella jämiä vielä yömyöhään monopolin pelaamisen ja glögin hörppimisen ohessa.

Täällä ollaan supervalmiina aloittamaan pyhien putki, mites siellä?

lue myös: Arkiruokaresepti Vappu Pimiältä

Seuraa 

MITÄ?

Sivuraiteilla -blogissa liikutaan kurahousuviidakosta Cheekin kainaloon, tehdään tukka takussa haastatteluita punaisilla matoilla, juodaan liikaa pepsiä ja katsotaan liian myöhään Netflix-sarjoja. Blogi jatkaa usein viihdemailman tapahtumien ja ilmiöiden peilaamista siitä, mihin Me naiset -lehteen toimittamani Radalla-palsta jää.

Ja koitetaan löytää kuulua tasapainoa tämän kaiken välillä.

KUKA?

Emilia Saloranta on kolmekymppinen yrittäjä-toimittaja-tietokirjailija ja kolmen lapsen äiti, jonka mielestä viihde on ihmiselle hyväksi.

YHTEYS?

empuntemputjatarinat@gmail.com

INSTAGRAM

galawoman

Blogiarkisto

2020
2018
2017

Kategoriat