Kirjoitukset avainsanalla Teresa Välimäki

Eilen, kun palasin pitkän työpäivän ja yhden harkkakuvauskierroksen jälkeen kotiin, siellä odotti ihana yllätys.

Esikoinen oli ystävänsä kanssa siivonnut keittiön ja olohuoneen sekä leiponut mokkapaloja. Mokkapalat oli katettu molempien perheille, joten soitin nopeasti kaverini naapurista (joka siis myös lapseni ystävän äiti) syömään.

Olin ajatellut laittaa lapsille ja itselleni (mies on työmatkalla) päivälliseksi broileria ja salaattia. Valmiiksi katetulle ex tempore -päivälliselle kokonaisen broilerin kypsentäminen olisi kestänyt liian kauan, joten heitin nopeasti uuniin karjalanpiirakoita ja nostin kylkeen alkuviikolla valmiiksi keittämiäni kananmunia.

Yhdessä paikalle rientäneen kaverini kanssa väsäsimme Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Parhaita ruokahetkiä -kirjasta mansikka-avokado-vuohenjuustosalaatin. Sain pikaohjeen salaattiin Teresalta, kun kuvasimme hänen ja Vilma-tyttären kanssa tänään ilmestynyttä Me naiset -lehden kansijuttua.

Selailin kuvauksissa kirjaa. Tykkäsin sen tyylistä ja ideasta. Ruoka erilaisiin hetkiin muuttotalkooista ystävien viikonloppubrunssiin. Vaikka tulevana viikonloppuna elämä on monissa koulunsa päättävien kodeissa juhlaa, niin muuten elämässä on monia (arkisempia) tilanteita, johon ei ole olemassa reseptiikkaa.

Mansikka-avokado-vuohenjuustosalaatin ohje oli yksinkertainen, mutta oikaisimme yllättäen yhdeksänpäiseksi nousseen illallistajien määrän takia hieman ohjeessa.

Salaattiin tarvitset:

200g mansikoita

2 avokadoa

1/2 dl oliiviöljyä

1 limetin mehu

2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna

1-2 tl hunajaa

ripaus chilirouhetta

suolaa ja mustapippuria

200g vuohenjuustoa

pari kourallista salaattisekoitusta

pari kourallista punamangolidia (löytyy salaattihyllystä, jouduin itse googlaamaan mikä tämä on)

Puhdista mansikat ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Halkaise avokadot ja poista kivi sekä kuoret. Kuutioi avokadojen hedelmäliha. Sekoita kulhossa mansikka- ja avokadokuutiot, öljy, limetin mehu, minttu, hunaja ja mausteet.  Leikkaa vuohenjuusto paloiksi ja nostele ne mansikka-avokadoseoksen joukkoon. Anna vuohenjuuston marinoitua hetki. Levitä tarjoiluvadille salaatti sekä punamangoldi. Lusikoi päälle mansikka-vuohenjuustoseos.

Kun kattaus oli pöydässä, tsekkasin nopeasti, missä oikaisimme. Ainakin pilkkomisessa ja  vähän esillelaitossa, sillä porukka alkoi olla nälkäistä. Mutta löydettiin koko porukka kesälle suosikkisalaatti, jotka toimivat myös tällaisina parhaina arjen ex-tempore kohotettuina ruokahetkinä.

Resepti Parhaita ruokahetkiä -kirjasta

Edellinen: Testasin Anni Hautalan keittokirjan

Kommentit (0)

Teresa Välimäen luotsaama Superbowl avattiin Hernesaaren rannassa viime vappuna. Voitteko kuvitella, ehdin testaamaan mestan vasta nyt, Superbowlin talvisatamassa Hietaniemen kauppahallissa. 

Superbowlin menu on selkeä. Liha-, kana-, kala- tai kasvis-kulhoon voi tilata lisukkeeksi riisin, kvinoan tai couscousin. Vege-vaihtoehto (marinoitu munakoiso, hummus, edamamepapu, kurkku, chilipaprikakastike, seesaminsiemen) kuulosti houkuttelevalta, mutta tilasin itse lopulta lohiannoksen, joka onkin kuulema paikan myydyin.

Lohikulho sisälsi savulohta, fetaa, edamepapuja, kurkkua, marinoitua punasipulia, tzatzikia ja sekä seesaminsiemeniä. Miksi en itse saa aikaiseksi tehdä tämmöstä?!?
Lohikulho sisälsi savulohta, fetaa, edamepapuja, kurkkua, marinoitua punasipulia, tzatzikia ja sekä seesaminsiemeniä. Miksi en itse saa aikaiseksi tehdä tämmöstä?!?

 

Kulhojen sisällöt vaihtelevat hieman, mutta perusvaihtoehdot (kana,liha,kala,kasvis) ovat siis aina tarjolla.

Vaikka ravintolan nimessä on super-sana, niin annoksiin ei lisätä superfoodeja. Jos siis jollakin muulla välkyllä on ollut tällainen mielikuva, hih. Minua tämä siis ei haitannut, sillä en maun takia ole suoraan sanottuna ikinä liioin välittänyt superfoodeista. Mutta Superbowln ruoka oli supermaistuvaa; raikasta ja herkullista.

Vaikka ravintola ei halua mainostaa terveellisyyttä, niin tunteehan sen, että ei tämä kovin huono vaihtoehto lounaaksi ole. Verensokeri pysyi ruuan jälkeen pitkään tasaisena, ja myös energiaa riittää juoksutyöpäivän ajaksi.

Vaikka olen yrittänyt vähentää ruokastressaamista, niin minulle lounas on päivän tärkein ateria. En ole aamupalaihmisiä, lounaan aikaan on jo sopiva nälkä. Kovin epäterveellistä lounasta en halua syödä, sillä en halua simahtaa kesken työpäivän. Pahaa ruokaa ei ole mitään järkeä syödä, jos ei ole aivan pakko. Kävisin hakemassa tai syömässä Superbowlissa ehdottomasti useammin lounaani, jos mesta osuisi päivittäisten reittieni varrelle. 

Superbowlissa on tarjolla myös päivän jugubowl tai tuorepuuro, joiden sisällöt vaihtelevat nekin päivittäin jonkin verran. Nappasin jälkkäriksi maapähkinä-mantelipuuron. Tuorepuuron piti olla ensin välipalaksi, mutta kokonaisuus näytti niin hyvältä, että oli pakko maistaa vähän heti. Maku oli yllättävän täyteläinen, ja vei makeanhimon mennessään.

Ja lisää kulhoruokaa on tulossa kaupunkiin pian. Viime viikolla selvisi, että Superbowl avaa luukkunsa vappuna myös kesällä Hernesaaren rannassa. Jos ehtisin käydä ensi kesänä sielläkin useammin kuin sen kerran. Enkä voi muuten käsittää, että kohta on oikeasti vappu! Siis apua, käytännössä viikon kuluttua!

Mahtavaa viikonloppua!

Testasin: Saara Aallon gluteeniton herkkuhampurilainen

Kommentit (0)

Seuraa 

MITÄ?

Sivuraiteilla -blogi jatkaa viihteen maailman ilmiöiden ja ihmisten käsittelemistä siitä, mihin Radalla-palsta jää. Elämääkin täällä eletään ja ihmetellään - välillä myös skumppalasin kera.

KUKA?

Emilia Saloranta on kolmekymppinen toimittaja, jonka mielestä viihde on ihmiselle hyväksi.

YHTEYS?

empuntemputjatarinat@gmail.com

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat