Kirjoitukset avainsanalla tasa-arvo

"Olen raskaana."

Näen, että naistenlehden päätoimittaja on hämillään, mutta nousee pöydän takaa halaamaan. Onnittelee.

Ymmärrän hämmennyksen. Olen 24-vuotias, haparoivin askelin toimittajan urani alussa, kesken opintojeni ja monien muiden projektieni. Tiedän, että tämä on samalla määräaikaisen harjoittelijaurani loppu, sillä äitiysloma alkaisi kuukauden kuluttua, kun sopimus päättyy.

Mietin välillä itsekin olenko hullu, kun riskeeraan lähtökuopissa olevan urani?

Samalla feministi minussa herää. Miksi naisella ei olisi oikeutta saada molempia; sekä mielekästä uraa ja perhettä? Miksi hemmetissä meidän pitää taktikoida ja aikatauluttaa? Odottaa oikeaa hetkeä, jota ei koskaan ehkä tule?

Työskentelen päivittäin naisten kanssa, jotka työskentelevät intohimoammateissa. Kaikki heistä työllistävät itsensä;  jotkut muutaman tai muutamakymmentä muuta. Monilla näillä yritystensä toimitusjohtajilla, artisteilla, maskeeraajilla, näyttelijöillä, valokuvaajilla ja media-alan ammattilaisilla on uskomattomia tarinoita, kuinka he ovat lopulla päässeet unelma-ammattiinsa.

Yksi on myynyt talonsa ja koko omaisuutensa, jotta on voinut opiskella laulajaksi ja tehdä laadukkaan demon.

Toinen irtisanoutunut vakituisesta, hyvästä työstä (intohimoammatti sekin), jotta voi perustaa kansainvälisen ekokosmetiikkamerkin.

Taloudellisen tasapainottelun, pitkien työpäivien jälkeen, jotkut onnistuvat. Riski osoittautuu kannattavaksi. Monilla tuntemillani naisyrittäjillä rutiköyhä alku ei ole välttämättä muuttunut upporikkaaksi, mutta he ovat kokeneet työn mielekkääksi ja hommat rullaavat.

Kunnes naisyrittäjä on tullut raskaaksi. 

Jos raskaus on vakituisessa tai määräaikaisessa työssä työskentelevän urakehitykselle riski, naisyrittäjälle raskaus on tuplariski. Vaikka kuinka amerikkalaistaisi äitiysloman muutamaan kuukauteen, se tarkoittaa vakituisten asiakkaiden ohjaamista muualle, kiireellisten töiden ja projektien päättämistä hetkeksi.

Ja vaikka kuinka olisi tehnyt työnsä hyvin, niin vanhempainvapaalle jäävä ottaa aina riskin menettää asiakkaat ja samalla toimeentulonsa lopullisesti.

Minulla on tästä kokemusta.

Esikoisen äitiyslomalla aloitin urani freelancerina, jota olen saanut tehdä suhteellisen hyvin työllistettynä. Koen tekeväni mielekästä työtä, välillä sitä intohimo-osastoakin. Se on vaatinut töiden tekemistä silloin, kun muiden niin sanottu virka-aika päättyy. Epävarmuuden sietämistä, joustamista sekä hemmetinmoista aktiivisuutta joka suuntaan.

Kaksi kertaa olen kallistanut tarkoin rakentemani asiakkaiden korttitalon tekemällä kaksi lasta lisää. Kun olen selitellyt tilannetta asiakkailleni, en ole voinut olla miettimättä, miksi 2010-luvulla nainen kantaa yhä lisääntymisestä koituvan riskin?

Jokainen yrittäjä ottaa sukupuolesta riippumatta toki riskin perustaessaan yrityksen. Naisyrittäjä tuplaa riskin mieheen verrattuna jokaisen raskauden kohdalla. 

Minulla on ollut mukana tuuria, ymmärtäväisiä asiakkaita, jotka ovat halunneet työskennellä kanssani äitiysloman jälkeenkin, mutta olisi voinut käydä huonomminkin. Laskeskelen, että kolmen lapsen yrittäjä-äitinä olen ottanut kolme kertaa suuremman riskin kaksilahkeiseen ja kolmelapsiseen kollegaani verrattuna tekemällä kolme lasta.

Isien osuus oli tämän vuoden alussa julkaistujen tilastojen mukaan perhevapaista kymmenen prosenttia. Viidennes iseistä ei pidä isyyslomaa ollenkaan. Yleensä he ovat yrittäjiä, työttömiä tai opiskelijoita.

Voisi ajatella, että kaksi jälkimmäistä ryhmää pystyy osallistumaan elämäntilanteen vuoksi keskimääräistä enemmän perheen arkeen.  Ymmärrän hyvin myös yrittäjä-isiä ja heidän perheitä, jotka ovat tehneet päätöksen keskittää koko vanhempainvapaan äidille. Mitä vähemmän yrittäjä joutuu olemaan töistä pois, sitä paremmin perheellä menee taloudellisesti.

Ei tarvita pitkää matematiikkaa sen laskemiseksi, että kolmelapsiselle yrittäjämiehelle lapsen tekeminen on näin ollen käytännössä riskitöntä. Naisen riski menettää toimeentulonsa samassa tilanteessa on kolminkertainen.

Tästä huolimatta kolmannes Suomen yrittäjistä on naisia. Varmasti monelta heiltä löytyy kotoa puoliso, joka on tasannut vanhempainvapaita ja riskeerannut omaa vakituisempaakin urapolkua puolison yrittäjyyden tähden.

Silti vanhemainvapaan kustannukset pääosin kaatuvat yhä naisen työnantajalle tai naisyrittäjälle itselleen. Se on selkeä epäkohta koko tasa-arvokehityksessä ellei sitä lainsäädännöllä muuteta.

Yritystä on ilmassa. THL on esittänyt 6+6+6 -mallia, jossa perhe saisi itse päättää, miten jakavat vanhempainvapaan kuuden kuukauden jaksot. Tässä mallissa siis molemmat vanhemmat saavat omat kuuden kuukauden jaksot vanhempainvapaata ja kolmannen kohtalosta kukin perhe saisi päättää keskenään. 

Itse olen vielä radikaalimman puolet ja puolet -mallin kannalla. Uskon, että vain tällaisella mallilla nainen voi jonain päivänä saavuttaa tasa-arvoisen aseman työelämässä.

Me Naisissa alkoi viime viikolla Sano se toisin -kampanja, jossa naisiin kohdistuvia (naurettavia yleistyksiä) halutaan murskata ja miettiä, miten naisista puhutaan? 

Itse halusin tarttua Viivi Huuskan ohjaamalla videolla tähän yleistykseen.

Naiset kaihtavat turhia riskejä.  

Aikaisemmin kirjoittamaani vasten tämä kuulostaa jopa naurettavalta. Toki lapsi ei ole turha riski, mutta varman toimeentulon vaarantaminen on aika hurja riski. Ja yhteiskunnallisesti myös turha, koska vanhemmuuden kustannukset voitaisiin aidosti jakaa tasan huoltajien välillä, jos poliittisesti näin päätettäisiin. 

Eli miten sen nyt sanoisi paremmin?

Yhteiskunnan todellinen riskinottaja on usein nainen.

Miten naisista pitäisi sinun mielestäsi puhua? Haluatko kirjoittaa aiheesta oman tekstin? Lue lisää täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Palasin viime viikolla, neljän vuoden tauon jälkeen, Hakametsän jäähalliin Ilveksen isännöimään otteluun. Playoff-ottelupari Ilves-Tappara on ollut meidän perheessä kova juttu. Mieheni on entisiä ilvesläisiä, samoin koko suku tuntuu kannattavan joukkuetta.

Minua ajaminen arki-illaksi Tampereelle pelin takia vähän huvitti, vaikka viihdyn jääkiekkopeleissä ja tykkään tamperelaisesta, rennosta urheilumeiningistä.

Neljä vuotta sitten minua ei huvittanut. Löysin Ilveksen fankaupasta silloin vauvabodyja (pääkuvassa ylimpänä), jotka olivat kaikkea muuta kuin tasa-arvoa kunnioittavia. Ja varsinkin kaikkea muuta, mitä haluan niin tyttärilleni kuin pojalleni opettaa.  

Pyörittelin toisen erän päätäni ja sanoin miehelleni, että mun on pakko kirjoittaa tästä!

Mieti nyt vielä.. 

Enkä mieti!

Olen huumorinaisia, kestän fiksuilta ihmisiltä kaikenmoista huumoria, jos se heitetään oikeasti pilke silmäkulmassa. Mutta tuollaisten sovinististen bodyjen painattaminen vauvoille, osoittaa isolta organisaaltiolta asenteellisuutta tai ainakin vahvaa ajattelemattomuutta.

Samalla se vahvistaa sitä stereotypiaa, mikä kiekkoiljoista ja sen ympärillä pyörivistä ihmisistä usein on ja karkottaa ajattelevia ihmisiä pois lajin parista. (Kolmistaan-blogin Karoliina kirjoitti muuten tästä  streotypisestä jääkiekkoilija-asiasta hyvin. Meilläkin on kaveripiirissä useita kiekkoilijaita tai lajin parissa pyöriviä immeisiä. Heissäkin on tyyppejä joka lähtöön. Kaikki kiekkoilijat eivät ole nuuska huulessa pyöriviä machoja).

Postasin tuolloin illalla neljä vuotta sitten pelin jälkeen blogiini vain nopeasti kuvan. Ajattelin, että aihetta voi miettiä lisää yhdessä lukijoiden kanssa.

Kun seuraavana päivänä menin toimitukseen, huomasin, että postaus oli lähtenyt leviämään somessa. Kun tulin kotiin se oli Iltalehden ja usean tamperelaisen paikallislehden nettisivuilla. Seuraavana aamuna useammassa printtilehdessä.

Asiaa kommentoi niin tasa-arvovaltuutettu kuin Ilveksessä vastaavat toimitusjohtajasta mediapäällikköön. Jossain vaiheessa lopetin laskemisen. Juttu eli omaa elämäänsä.

Lopulta kävi myös niin kuin käy useissa kohuissa; keskustelu lähtee aivan eri raiteille itse asiasta. Olen huomannut myös, että kun sivulataukset ovat viisinumeroisia, niin asiaton huutelu lisääntyy. Tuota postauta käytiin lukemassa yli 100 000 kertaa.

Vaikka keskustelu ei tavallaan koskenut minua; minähän olin vain kyseenalaistanut blogissani moisten bodyjen kauppaamisen, sain minäkin osaksi tästä somekohusta. Nettikeskusteluissa minut haukuttiin huumorintajuttomaksi äärifeministiksi tai naljailtiin "työkseen juhlivasta seurapiiritoimittaja-äidistä".

"Kaikki kiekkoilijat eivät ole nuuska huulessa pyöriviä machoja."

Onnekseni olin seurannut aikasen monta kohua tunnettujen ihmisten polttopisteen läheisyydessä. Tiesin, että kohut tulivat ja menivät. Ja yleensä keskusteluissa mennään henkilökohtaisuuksiin silloin, kun järkevät argumentit loppuvat. Tiesin olevani oikealla asialla. 

Pääosa palautteesta oli kuitenkin positiivista. Monet ylioppilaslehdet kirjoittivat aiheesta todella syvällisesti ja hyvin. Ja tärkeintä; bodyt vedettiin kevään aikana pois myynnistä. Toivon, että se herätti myös kiekkopiireissä jotkut ajattelemaan asiaa eri kantilta.

Kävin siis viime viikolla todistamassa tätä muutosta hallilla Ilveksen fanikaupassa. Tuotevalikoimaa oli muutettu todella sukupuolineutraaliksi ja kaikille sopivaksi. Myös tekstit olivat neutraaleja ja asiallisia. Nyt kiekkoharrastusta aloitteleva tyttö ei varmasti tunne olevansa hallissa vähempiarvoinen kuin lajin pariin hakeutunut poikakaan. Tai kannattaja. Tai ihminen.

Mitään boikottia en ole pitänyt tässä välissäkään, en ole vain ehtinyt peleihin. Olen kyllä painattanut kummipojallamme Ilveksen pelipaidan, nytkin ostin Ilveksen fanilipun pojallemme peliin. Kassalla maksaessa huvitti, että alkaako shopissa soida joku hälytys ÄLKÄÄ MYYKÖ TÄLLE NAISELLE, kun vingutin luottokorttiani. 

Ei alkanut.

Olen ollut näissä playoffeissa Ilveksen leirissä. En pelkästään perhesyistä, vaan myös siksi, että joukkueen nousu on ollut uskomaton. Haastaja on aina hallitsevaa kiinnostavampi.

Ja kaikki tekevät elämässä virheitä. Pääasia, että niistä otetaan opiksi.

Näillä opein - eiköhän olisi siis Tapparan vuoro aloittaa tänään kesäloma! Ja lyhyempikin esitys, kun eilen illalla riittää..

Tappara-Ilves tänään klo 17.00

Seuraa 

MITÄ?

Sivuraiteilla -blogissa liikutaan kurahousuviidakosta Cheekin kainaloon, tehdään tukka takussa haastatteluita punaisilla matoilla, juodaan liikaa pepsiä ja katsotaan liian myöhään Netflix-sarjoja. Blogi jatkaa usein viihdemailman tapahtumien ja ilmiöiden peilaamista siitä, mihin Me naiset -lehteen toimittamani Radalla-palsta jää.

Ja koitetaan löytää kuulua tasapainoa tämän kaiken välillä.

KUKA?

Emilia Saloranta on kolmekymppinen yrittäjä-toimittaja-tietokirjailija ja kolmen lapsen äiti, jonka mielestä viihde on ihmiselle hyväksi.

YHTEYS?

empuntemputjatarinat@gmail.com

INSTAGRAM

galawoman

Blogiarkisto

2020
2018
2017

Kategoriat