Kirjoitukset avainsanalla SKAM

Kun Frendit ja Sinkkuelämää -sarjat päättyivät molemmat samana iltana, kokoonnuimme tyttöporukalla niitä katsomaan, istumaan iltaa ja heittämään hyvästit palasille meille tärkeintä tv-historiaa. Tämä oli siis vuonna 2005, aikaa ennen netti-televisiota.

Vuonna 2017 tv-hetket ovat meikäläisellä yksilöllisempiä. Skamin viimeisen jaksoin katsoin lopulta sunnuntai-iltana läppäriltä, vuorokausi sen jälkeen, kun jakso oli tullut jo kokonaisuudessaan nettiin katsottavaksi. Mies katsoi vieressä teeveen kautta Netflixiä. Oi, uusi yhteisöllisyys.

Mutta yhteisöllisyyttä SKAM on onnistunut luomaan padien, kännyköiden ja läppäreiden äärellä niidenkin joukossa, jotka kokevat olevansa erilaisia tai jopa ongelmansa kanssa ainoita.

Minulle henkilökohtaisesti Skamin tärkein opetus on ollut muistutus. Muistutus siitä, että vaikka tapaisit kuinka rasittavan, itsekkään, egoisitisen tai hyökkäävän ihmisen, se ei ole koko totuus.

Harvan elämä on lopulta sitä miltä se näyttää, ihmisen käytös monen käänteen ja kokemuksen summa.

Kun katsoin Skamia pidin kutakin hahmoa vuoronperään sitä rasittavamapana mitä kauempaa heitä katsoin (tai käsikirjoittaja heidät kulloinkin näytti). Läheltä kaikki olivat uskomattoman hienoja, rohkeita tyyppejä. 

Helposti tuomitseva ihminen lupaa antaa tälle samalle efektille tilaa myös tosielämässä.

Kiitos SKAM. Ihan kaikesta.

kuva: YLE

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sen jälkeen, kun aloin katsoa Skamia, olen yrittänyt opetella myös norjaa. Skamin tähdistä on ollut yllättävän vähän isompia henkilöhaastatteluja. Myös osan sarjan näyttelijöiden Instagram-tilit päivittyvät harvakseltaan. Esimerkiksi Nooraa näyttelevä Josefine Pettersen on lataillut Instagramiinsa lähinnä kuvia ystävistään. Naisella on Instassa siltikin jo mukavat 1,1 miljoonaa seuraajaa. Kuvien perusteella Josefine vaikuttaa yhtä vaatimattomalta ja maanläheiseltä kuin Noorakin.

Vai haluaakohan mieleni vain alkaa sotkemaan faktaa ja fiktiota?

Tällä sujuvalla norjallani löysin myös haastattelun, joka selventää, miksi Williamia näyttelevää Thomas Hayesia ei nähty edes vilaukselta sarjan kolmannella kaudella. Kaksikymppinen näyttelijä haluaa keskittyä elokuvauraansa ja muihin näyttelijän töihin. Toisessa haastattelussa hän antaa ymmärtää, että ei ole kovin innostunut Skamin kautta tulleesta julkisuudesta. 

Että höh.

Myös Skamin Facebook-sivulla arvuutellaan, kuka on neljännen kauden päätähti. William ei ole mukana roolihahmojen valikossa.

Joudummeko siis heittämään kokonaan hyvästit Williamin ja Nooran tarinalle?

 

Neljäs kausi, ala jo!

Lue myös Maanantain vaate: SKAM-paita

Kommentit (3)

Emilia S.
Liittynyt14.12.2016

Totta! Ja neljännen kauden päähenkilö on Sana. Ainakin insertti näytti siltä, että Wiiliamia ei tällä kaudella näy :(

cca
2/3 | 

William lähti lopullisesti, harimittaa kyllä kovasti. Oli yksi minun lemppareistani, Mutta suomeen tulee 15.4.2017 yleen 4 kausi jossa Sana on päähenkilö <3 harmillisesti kausi on sarjan viimeinen. noh.. ainakin pidän Sanasta joten tulee varmasti mielenkiintoinen kausi. Ärsyttää vaan toi että William lähti ja että sarja loppuu näin lyheen, edes Vildesta tai kummastakaan Crhisistä ei tehty sitä kautta.. (Crhis (se poika siis) kuuluu myös lemmppareihini) noh, odotan siis innolla neljännettä kautta.. tottakai harmillisin melin koska se tietää sarjan loppua.. mutta ei tästä voisi enään huonommaksi mennä.. koska olin ja olen edelleen sitä mieltä että William on/oli paras ja että hän ja Noora olivat ihana pari. pomppaili tää mun teksti vähän sinne tänne mutta jaa =)

Vitsi, miten ilahduinkaan, kun Gina Tricot oli säästänyt minulle yhden oikeankokoisen SKAM-paidan. Rekissä kaupan puolella roikkui vielä toinenkin omaa kokoani oleva paita, joka oli myös ihan pakko ostaa

TEAM WILLIAM -paita on vielä korkkaamatta.
TEAM WILLIAM -paita on vielä korkkaamatta.

Vaikka pyrin oikeasti välttämään turhia ostoksia, niin kyllä tämmönen pieni asia kun uusi, kympin maksanut paita piristää kummasti päivää. Jotenkin maanantaikaan ei tunnu yhtään maanantailta, kun voi painaa ihan Noorana kylillä.

Ja sinä onnekas, joka et ole katsonut vielä SKAMia. Jaksot nähtävissä YLE Areenassa täällä. Varaudu unohtamaan muu elämä muutamaksi vuorokaudeksi.

Energistä viikkoa!

Kommentit (0)

Seuraa 

MITÄ?

Sivuraiteilla -blogissa liikutaan kurahousuviidakosta Cheekin kainaloon, tehdään tukka takussa haastatteluita punaisilla matoilla, juodaan liikaa pepsiä ja katsotaan liian myöhään Netflix-sarjoja. Blogi jatkaa usein viihdemailman tapahtumien ja ilmiöiden peilaamista siitä, mihin Me naiset -lehteen toimittamani Radalla-palsta jää.

Ja koitetaan löytää kuulua tasapainoa tämän kaiken välillä.

KUKA?

Emilia Saloranta on kolmekymppinen yrittäjä-toimittaja-tietokirjailija ja kolmen lapsen äiti, jonka mielestä viihde on ihmiselle hyväksi.

YHTEYS?

empuntemputjatarinat@gmail.com

INSTAGRAM

galawoman

Blogiarkisto

2020
2018
2017

Kategoriat

Instagram