Kirjoitukset avainsanalla Oscar-gaala

Nyt on unirytmit sekoitettu taas hetkeksi! Lauantaina palasin puolilta öin Emma-gaalasta ja uni ei tullut ihan hetkeen. Tänä aamu(yönä) kello soi Oscar-gaalan vuoksi.

Olen tosin viime vuosina herännyt katsomaan Oscar-gaalaa vasta puoli viideltä. Joskus maailman aikaan, kun uutisointi ei ollut näin nopeaa, olin hereillä jo kolmelta.

Mutta oikein hyvin ehdin puoli viiden ja kuuden välillä tsekata tärkeimmät palkinnot (ja puheet),red carpetin sekä myös toki tuon Eminemin vedon!

Tässä kuusi kohokohtaa, joista 92.kertaa järjestetty Oscar-gaala jäi meikäläiselle mieleen.

LIIKUTTUNEET MIESVOITTAJAT

Minä ainakin kyynelehdin mukana, kun Brad Pitt sai uransa ensimmäisen Oscar-palkinnon näyttelijänä (paras miessivuosa Once Upon a Time in Hollywood) ja kun miespääosasta palkittu Joaquin Phoenix muisteli nuorena kuollutta River-veljeään. Molemmat nostivat esiin myös poliittisia epäkohtia; Brad Trumpin virkarikossyyteoikeudenkäynnin ja Joaquin ilmastokriisin.

ILLAN MEEMI

Näyttelijä-koomikot Kristen Wiig ja Maya Rudolph eivät saaneet laulaja Billie Eilishiä nauramaan - ja laulajatähden kulmien kohottelu päättyi useaan twiittiin ja meemiksi yön aikana.  

EMINEMIN PALUU

Todellisen yllätyksen järjesti räppäri Eminem, joka esitti 8 Mile -elokuvan tunnuskappaleen vihdoin sensuroimattomana. Kun 8 Mile -elokuva oli aikanaan ehdolla, Eminem ei saapunut gaalaan ollenkaan, kun ei uskonut että kappale voisi voittaa. Miehen yllätysesiintyminen gaalayleisöltä seisovat aplodit.

TYYLI

Näyttävät halkiot ja metallinhohtoiset iltapuvut loistivat tänäkin vuonna iltapukujen enemmistössä. Muutamilla nähtiin viitta osana asua. Näyttelijä Brie Larsonin Celinen iltapuvussa yhdistyvät nämä kaikki.

PALKINTOPÖYTIEN PUTSAAJAT

Vuosi 2019 oli Renée Zellwegerin sekä Laura Dernin, jotka molemmat ovat putsanneet palkintopöydät niin gaalassa kuin gaalassa.  Parhaan naispääosan Oscarilla Judy-elokuvasta palkittu Renée on voittanut aikaisemmin parhaan sivuosan palkinnon. Laura Dernille Oscar-palkintonsa (paras naissivuosa Netflix-elokuvasta Marriage Story)  

KANSAINVÄLISEMPI GAALA

Parasite-elokuva osoitti taas, että Oscar-gaalasta on tullut kansainvälisempi. Aikaisemmat parhaan elokuvan Oscar-voittajaelokuvat ovat nimittäin olleet englanninkielisiä tai mykkiä. Elokuvan ohjannut Bong Joon-ho sai niin ikään ensimmäisenä eteläkorealaisena parhaan ohjaajan Oscar-palkinnon.

 

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Kas, vai on taas on ollut oskarit. Mukavasti menivät aivan ohi samoin kuten nämä kotimaankin halpakopiot, vai onkohan ne jo olleet en nyt ole aivan varma. Siitä olen kuitenkin varma, että minulle oli hyväksi kun niin kävi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Heräsikö joku muukin aamuyöstä katsomaan 91. Oscar-gaalaa?

Voit onnitella itseäsi, jos et. En nimittäin naismuistiin muista näin tylsiä ja yllätyksettömiä Oscareita.

Gaalan suurin ongelma oli juontajan puute, sillä nyt on todistetusti nähty, että ilman juontajan tuomia välikevennyksiä kolmetuntisesta gaalasta tulee pitkäveteinen.

Gaalan juontaja koomikko Kevin Hart joutui vetäytymään tehtävästä somekohun takia, eivätkä Tina Feyn tapaiset sanavalmiit palkintojen jakajat riittäneet korvaamaan juontajan ”läppäaukkoa”.

Oscareiden avausohjelmanumero, jossa Adam Lambert esiintyi Queen-yhtyeen kanssa, ei riittänyt myöskään täyttämään maailman kuuluisimman gaalan alkua.

Tunnelma oli esityksen aikana yleisön joukossakin ehkä enemmän vaivaantunut kuin riehaantunut – eikö avausslotti olisi kelvannut jollekin maailmanluokan popparille?

Illan kohokohta oli odotetusti Bradley Cooperin ja Lady Gagan yhteisesiintyminen, joiden dueton kemiaa ei voi sanoin kuvailla. Jos jotain gaalasta kannattaa tsekata, niin heidän vetonsa. 

Ja muuta pystiä A Star is born -elokuvalle ei sitten taaskaan herunut kuin Gagan Shallow-hitistä saama parhaan laulun palkinto. Eli lopulta tuokin jäi vähän harmittamaan.

Lisäksi ohjaaja Spike Leen spontaani riemu parhaan käsikirjoituksen Oscarista sekä Olivia Colmanin aito yllättyneisyys naispääosan palkinnosta jäivät gaalan kohokohdiksi.

Se ei ole paljon gaalalta, jonka viihdearvon potentiaali on täysi kymppi. Nyt ei ylletty edes välttävään.

Voittajat voit tsekata täältä.

Kuva: Oscar Academy

Lue myös: 5x miksi Bradley Cooper ja A Star is born -elokuva olisi ansainnut kaikki maailman palkinnot!

 

Kommentit (11)

Lalle
1/11 | 

Hmm. Avausnumeron esitti Queen, vierailevan solistinsa Adam Lambertin kanssa. Saivartelua, mutta siinä on kuitenkin selvä ero. Queen-bändikö ei ole maailmanluokan rock-yhtye? No, ei ehkä heille, jotka kuuntelevat tietokoneilla tehtyä muka-musiikkia. Yleisö ei riehaantunut? Koko permanto vain ponnahti seisomaan heti kun esirippu aukesi. Iltapuvuissa ja smokissa voi olla hiukan haastavaa jorata mutta mitä nyt lähikuvissa näkyi näyttelijätähtien kasvoja niin ilmeiden perusteella ainakin tuntuivat tykänneen. Harmi että Queenin musa ei toimittajien tanssijalkaa saanut vipattamaan, mutta ei kaikesta voi tykätä. 

Emilia S.
Liittynyt14.12.2016

Ehdottomasti on/oli maailmanluokan yhtye. Adam Lambert ei minun mielestäni täytä Oscar-avaajaan saappaita. Olisi voinut toki olla yhtenä ohjelmanumerona, mutta avaukseen kaipasin isompaa laulajanimeä.

RockRoyalty
2/11 | 

Oscarit starttasi Queen, legendaarinen edelleen erittäin menestyvä rockbändi joka on viimeiset 6 vuotta myynyt loppuun areenoita nykyisen solistinsa kanssa , vaikka pop tähti onkin myös. Monikos toimittajan mielestä maailmanluokan poppari pystyy samaan ihan vaan vaikka laulunlahjan kautta. Bohemian Rhapsodyn ehdokkuukksienkin kautta oli Queen esiintyjänä erittäin luonnollinen jollei jopa pakollinen

Emilia S.
Liittynyt14.12.2016

Toistan itseäni (kts ylläoleva vastaus), ehdottomasti sopi gaalaan juurikin leffan takia, mutta avaukseen olisi voinut olla jytympää kamaa.

We Will Rock You
3/11 | 

No tuota noin, statistiikan mukaan tämänvuotinen Oscar-lähetys sai 13% enemmän katsojia kuin viime vuotinen. Lisäksi lähetys oli suosituin palkintoshow viiteen vuoteen. Ja kyllä, videoista on nähtävissä että yleisö oli aivan kybällä mukana!

Queen-yhtye Adam Lambertilla vahvistettuna on maailmanlaajuisesti erittäin menestynyt kokoonpano. Siitä kertoo loppuunmyydyt kiertueet USA:ssa, Euroopassa ja Aasiassa kuuden vuoden ajalta. Puhumattakaan Queenin asemasta yhtenä maailman menestyneimmistä rockbändeistä. Bändiä kutsutaan yleisesti ja ansaitusti nimellä Rock Royalty. Kerrankin Oscarit sai, ainakin omasta mielestäni, arvoisensa ohjelmanumeron. Kyseenalaisia vitsejä laukovaa juontajaa tai seksikkyydestään enemmän kuin laulutaidoistaan kuulua "maailmanluokan" popparia esittämässä kappaleitaan blaybackinä en kaivannut sekuntiakaan.

Paras avaus ikinä
4/11 | 

Kirjoittajan kannattaisi katsoa uudelleen Queenin ja Adam Lambertin avausnumero tältä videolta. Yleisö pomppasi heti seisomaan ja oli innolla mukana kahden kappaleen ajan. He saivat illan kovimmat ablodit ja videon kommentit ovat myös ylistäviä. Avauksesta on kirjoitettu lukemattomia ylistäviä artikkeleita maailmanlaajuisesti.

 https://www.youtube.com/watch?v=XwbCfVEB5EM

Emilia S.
Liittynyt14.12.2016

Mahtavaa, jos moni tykännyt! Esiintyminenhän oli tiedossa etukäteen; avausnumeroon odotin tosiaan jotain yllätystä.

Käyttäjä26311
Liittynyt12.10.2018
5/11 | 

Onpas taas negatiivista valitusta... 
Minä nautin seremoniasta. En kyllä kokenutkaan, että sen mikään erityinen viihdespektaakkeli tulisikaan olla. Oscarit ovat vanha, perinteikäs ja arvokas tilaisuus, joka on juhlaseremonia. Siellä palkitaan edellisvuoden parhaat elokuvantekijät. Ja siinä pitäisi olla gaalan päähuomio. Voittajissa ja heidän puheissaan. Ei Oscarit voi muuttua miksikään sirkukseksi. 

Voisi joskus ihan kirjoittaa tällaisia artikkeleita, jossa voisi myös hehkuttaa taidekokemuksia, sen sijaan, että aina löydetään valitettavaa.

Emilia S.
Liittynyt14.12.2016

Totta! Yleensä olen kyllä pyrkinyt täällä blogissani nostamaan ja kehumaan. Nyt vain oli jotenkin pettymys tuo gaala, niin aloin pohtia miksi :)

Olen valmistautunut illan Oscar-juhlallisuuksiin asianmukaisin taustatutkimuksin. Jotenkin tämän vuoden ehdokasasettelusta päädyin lukeman tällaisia "uutisia".

Tiesittekö, ettö Oscar-palkintoa ei saa myydä ennen kuin on tarjonnut sitä akatemialle kymmenen dollarin hintaan? 

Oletteko kuulleet, että Leonardo DiCaprio olisi saanut synttärilahjaksi Marlon Brandonilta aikoinaan varastetun Oscar- palkinnon? (tässä tapauksessa hänellä olisi ollut jo takan päällä yksi patsas, ennen kuin Leo viime vuonna vihdoin voitti Oscarinsa Revanant-elokuvasta).

Itsekin olen haaveillut patsaasta. En toki näyttelijänä, enkä edes kirjoittajana. Vaan ihan puhtaasti sisustuselementtinä.

Hollywood Boulevardilla, Walk of Famen kupeessa olevissa matkamuistomyymälöissä, niitä olikin hyllykaupalla. Toki muuallakin nähtävyyksien lähellä olevissa myymälöissä oli patsaita myynnissä, mutta Walk of Famella oli kattavin kokoelma, mihin itse Los Angelesissa törmäsin. Best son! Best Godfather! Best nurse! Best office! Best whatevö you wanna be. 

Vaikka Oscar-voittaja.

Mietin pystin ostamista jo ensimmäisellä Los Angelesin reissullani vuonna 2010. Mutta mihin ihmeeseen voisin "Oscarin" asettaa?  Joka paikka tuntui liian nololta. Ja mies pyöritteli vielä tiukemmin päätään kultaloiston keskellä.

Toisella reissulla yritin vedota lapsiin, olisihan Best Actress tai Best Athlete -pystit hyvä läppä lastenhuoneisiin. Sisäinen konmarini kuitenkin näki pystit myös rojuläjän jatkumoina kaaoksen keskellä. Jätin ostamatta.

Kolmannella matkallamme, viime vuoden lopussa, marssin krääsäkauppaan hyvin määrätietoisesti. En välittänyt ovella lähtövalmiudessa silmiään pyörittelevästä puolisosta, helteessä kiukuttelevista lapsista, kun marssin patsaiden luo. Minulla oli visio. Sisustusvisio. 

Tuo (tässä tapauksessa hieman eri tavalla) himoittu patsas jatkaisi täydellisesti hammasmukini kultaprintin avaamaa kultaista sisutuslinjaa yläkerran kylpyhuoneessa (jonka alunperin piti olla minun kylppäri, mutta noooh).

Tasapuolisuuden nimessä päädyin tähän pokaaliin, vaikka...

..himoitsin todellisuudessa tätä. Sillä kukapa häntää nostaisi, jos ei kissa itse..

Vain muutama vieras on uskaltanut kommentoida patsasta harjoitteletko täällä peilin edessä kiitospuhetta -tyyliin.

Feikkipatsas on tullut jäädäkseen.

Aitoja sisustuselementtejä jaossa ensi aamuyönä Suomen aikaa, kunYLE Teema näyttää Oscar-gaalan sunnutain ja maanantain välisenä yönä 02.00 alkaen

Kommentit (0)

Seuraa 

MITÄ?

Sivuraiteilla -blogissa liikutaan kurahousuviidakosta Cheekin kainaloon, tehdään tukka takussa haastatteluita punaisilla matoilla, juodaan liikaa pepsiä ja katsotaan liian myöhään Netflix-sarjoja. Blogi jatkaa usein viihdemailman tapahtumien ja ilmiöiden peilaamista siitä, mihin Me naiset -lehteen toimittamani Radalla-palsta jää.

Ja koitetaan löytää kuulua tasapainoa tämän kaiken välillä.

KUKA?

Emilia Saloranta on kolmekymppinen yrittäjä-toimittaja-tietokirjailija ja kolmen lapsen äiti, jonka mielestä viihde on ihmiselle hyväksi.

YHTEYS?

empuntemputjatarinat@gmail.com

INSTAGRAM

galawoman

Blogiarkisto

2020
2018
2017

Kategoriat

Instagram