Kirjoitukset avainsanalla televisio

Jos saisin mitä vaan, mä menisin nyt nukkumaan.

Ja katsoisin viikon putkeen tv-sarjoja.

Sitten nukkuisin taas.

Ehkä välillä vähän urheilisin ja olisin auringossa. 

Kaksi päivää kesälomaan, ja olen varautunut lähinnä loman sadepäiviin käymällä läpi sarjatarjontaa. Arvostan sarjoja, joissa on ihmissuhdedraamaa, oivalluksia ja huumoria. Ja jotta täydellinen ja maaninen sarjamaraton on mahdollinen, niin toivottavaa olisi, että potentiaalista sarjaa olisi tehty enemmän kuin yksi kausi. Näitä seuraavia on!

Younger-sarjaa mainostettiin Sinkkuelämää-sarjan tekijöiden uutuutena. Katselin yksi ilta muutaman jakson, joka muuttui seuraavana iltana (tai yönä) ensimmäisen kauden sarjakatseluksi.

 Sarjassa on sama kepeys kuin Sinkkuelämässä, mutta aiheet ovat puhuttelivia, vaikeitakin. Niistä tehdyt huomiot ovat teräviä ja totta.

Sarjassa uransa hylännyt nelikymppinen perheenäiti Liza eroaa ja yrittää saada töitä kustannusalalta. Hieman kertakäyttökomedialta kuulostava idea, mutta toimii yllättävän hyvin. Sitä kautta päästään pureutumaan molempien ikäluokan naisten valintoihin, odotuksiin sekä ympäristön paineisiin ja oletuksiin.

Hahmot ovat hyvin kirjoitettuja ja teemat samaistuttavia. Tämän sarjan katsomista odotan eniten, sillä kausia on yhteensä viisi.   En tiedä, kestääkö Younger samalla tavalla aikaa kuin Sinkkuelämää, mutta kertakatseluna ihan yksi suosikeistani vuosiin.

Kaikki neljä kautta nähtävissä C Morella, uudet viidennen kauden jaksot latautuvat viikoittain

DVD-hyllystä: Olen pitänyt Sinkkuelämää -maratoneista taukoa pari vuotta. Tänä vuonna sarja täytti tässä kuussa 20 vuotta. Joko olisi aika katsoa taas?

Palkitun The Affair -sarjan neljännen kauden jaksot alkoivat viime viikolla HBO:lla. Näitä en ole malttanut olla tirkistelemättä, onhan jaksoja tullut vasta kaksi.

Sarjassa neljän lapsen opettaja-isä Noah oli alunperin onnellisesti naimisissa. Sitten hän törmää ja tutustuu lapsensa menettäneeseen tarjoilijana työskentelevään Alisoniin, jotka ajatuvat suhteeseen, jolla on kauaskantoiset seuraukset.

Neljännelle kaudelle edettäessä sarjaan on tullut uusia hahmoja, jotka pitävät sen yllättävän tuoreena. Jo toisen jakson jälkeen pakka on taas sekaisin.

The Affair-kaudet katsottavissa HBO:lta. Uudet, neljännen kauden jaksot, maanantaisin

DVD-hyllystä: Teinidraamasarja O.C koukutti 2000-luvulla. Katsoimme keväällä muutaman jakson uudelleen alusta ja kappas, se koukutti taas! Rikkaista ja ei niin rikkaista oloista tulevien ongelmateinien elämästä kertova sarja antaa näkökulmaa myös vanhempien elämään. Tuotantokausia on neljä ja niistä ainakin ensimmäinen kestää uudelleen katselun hyvin.

Varoitus: Saattaa aiheuttaa suunnatonta Kalifornian matkakuumetta juurikin sadepäivinä.

 

Kotimainen Ex-onnelliset -sarja saa jatkoa kesällä MTV3-kanavalla. Toisen kauden jaksoja voi seurata kesällä jo C Moresta.

Johanna Vuoksenmaan käsikirjoittamassa sarjassa eroperheet muuttavat niille suunniteltuihin asuntoihin. Sarjassa esiintyy liuta nimekkäitä suomalaisia näyttelijöitä. Hahmot ovat eri-ikäisiä, mutta kovin herkullisia. Jostain syystä ei ole kiehtovampaa aihetta kuin keski-iän kriisi.

Toiselle kaudelle perheitä tulee lisää, muutama poistuu. Kiinnostavia tarinoita on niin paljon, että olen viidennen jakson myötä ehtinyt huolestua, että jaksoja on liian vähän. Molemmille kausille lämmin suositus.

Molemmat kaudet nähtävissä C Moressa. Uudet, toisen kauden jaksot tulevat palveluun torstaisin.

DVD-hyllystä: Kaikki 90-luvun koululaiset muistavat Ruusun aika -sarjan. Ostin sarjan kaikki kaudet DVD-paketin toissa vuonna joululomaksi-Siihen koukuttui silloinen ekaluokkalainen. Hyvän perhedraaman lisäksi, voi nostalgisoida 90-luvun muotia. Ja näyttää lapsille, että tällaista oli, kun äiti oli teidän ikäinen. Sarja toimi yllättävän hyvin koko perheen katselussa vielä näin 25 vuotta sen esittämisen jälkeen.

Mistä tietää, että kesäloma lähestyy? Ulkona alkoi just satamaan. Toivottavasti näiden ansiosta sadepäivät tuntuvat vähemmän ankeilta.

Kommentit (0)

Kävin viime viikolla katsomassa yhden X Factor Suomen lähetyksen.

Ohjelma on edennyt loppusuoralle ja tänään nähtävässä jaksossa valitaan kaksi finalistia neljän loppusuoralle päässeen talentin joukosta.

Olen katsonut ohjelmaa ensimmäisen jakson jälkeen kerran. Ennen suoraan lähetykseen menemistä katsoin edellisen jakson katsomosta, jotta tietäisin kuka kukin on.

Yllätyin.

Ensimmäisessä jaksossa nähdyistä artisteista mukana kahdeksan suoriin lähetyksiin päässeiden joukosta monta artistia. Bändiryhmästä molemmat ensimmäisessä jaksossa nähdyistä bändeistä oli mukana jaksossa ainoina bändien edustajina.

Toki ensimmäinen jakso on uudelle ohjelmalle aina tärkeä ja siihen on laitettava kiinnostavimmat tyypit. Laulukilpailu tavoittikin ensimmäisellä viikollaan 1,1 miljoona suomalaista keskikatsojamäärän ollessa 559 000 katsojaa. Viimeisin jakso, jossa meikäläinenkin vieraili katsomon puolella, tavoitti kuitenkin enää 445 000 suomalaista keskikatsojamäärän pudotessa 214 000 katsojaan.

"En allekirjoita sitä, ettei X Factorin tapainen ohjelma sopisi Suomeen"

Paikan päällä laskeneisiin katsojamääriin on vaikea keksiä syytä. Vetovoimaiset tuomarit Michael MonroeSaara AaltoMikael Gabriel ja Suvi Teräsniska hoitavat tonttinsa ja laittoivat suorassa lähetyksessä kaiken likoon. Studioyleisö tulee viihdytetyksi flossaavaa Aaltoa myöten.

Alkujakson pienestä vaivaantuneisuudesta ei ole jälkeäkään. Suurin osa artisteista on kehittynyt ammattimaisiksi esiintyjiksi. Lähetyksessä vierailee Pikku G ja Evelina ja se etenee vauhdilla. Viihdyn paikan kuvauksissa. 

Miksihän en ole katsonut tätä useammin kotona?

Vastaus on yksinkertainen. Syksyllä pyörinyt Idols ehti tyydyttää talent-tosi-tv-tarpeeni. Lisäksi Voicen pyöriessä ties monettako kautta putkeen, maan potentiaalinen artistikenttä on monta kertaa loppuunkoluttu, joten kovin montaa ihan kirkkainta hakijaa ei ole riittänyt enää X Factoriin asti.

En täysin allekirjoita sitä, ettei X Factorin kaltainen ohjelma sopisi Suomeen. Päinvastoin. Minusta se on formaattina jopa piristävänä, koska mukana on paljon eri-ikäisiä artisteja ja myös bändejä. 

Tässä vaiheessa on mietittävä myös, että kuinka moni potentiaalinen artisti jää kotiin, koska ei pidä tosi-tv-formaatteja enää potentiaalisena väylänä unelmansa toteuttamiselle?

Olen jo lähes anonut Voicen jättämistä tauolle. Ehkä katsojalukujen takia (finaalilähetys tavoitti keskimäärin 623 00 katsojaa) sitä jatketaan, vaikka tähtiä sen voittajista ei ole syttynyt vuosiin. Idols nähdään taas ensi syksynä, vaikka nimenomaan fiksua tämän kokoisessa maassa olisi tehdä tuotanto korkeintaan joka viides vuosi.

"Kuinka moni potentiaalinen artisti jää kotiin, koska ei pidä tosi-tv-formaatteja enää potentiaalisena väylänä unelmiensa toteuttamiselle?"

Tuolle puolivälille kesken Idolsin tuotantotaukoa voisi iskeä X Factor. Tällä kaudella ohjelma kärsii selkeästi huonosta ajoituksesta.

X Factor Suomi su 19.30 MTV3

kuva: MTV/Janita Autio

 

 

Kommentit (2)

TMS

Yllärinä tulisi ihmisille, jos katsoisivat muutakin kuin ekan tai pari ensimmäistä jaksoa, et XF:ssä taitaa olla kovin taso kun vertaa näitä kolmen ohjelman viimeisimpiä kausia.

Margarita Mamun on hieman surusilmäinen, venäläinen voimistelija, joka voitti Rion olympialaisissa rytmisen voimistelun neliottelussa - yhdessä maailman raadollisimmista urheilulajeista.

Olen nähnyt venäläistä valmennuskulttuuria joskus satunnaisesti telinevoimistelun kautta. Tiukka huutaminen ei ole kuitenkaan mitään siihen verrattuna mitä viikkokausia putkeen harjoitteleva Margarita on saanut kestää valmistautuessaan olympialaisiin. 

Puolalainen ohjaaja Marta Prus on entinen rytmisen harrastaja, joka on kuvannut Margaretin valmistautumisesta olympialaisiin dokumenttielokuvan Over The Limit. 

Margaritan henkilökohtainen valmentaja on Amina Zaripova, mutta dokumentin varsinainen rajan ylittäjä on Venäjän lajiliiton johtaja, Irina Viner. Jopa louhimiehiset ohjausmetodit jäävät tämän ruoskinnasta.

"Sait vain pisteitä kauniiden silmiesi ansiosta"

( Irina Margaritalle, kun tämä tulee toiseksi)

"Mihin vittuun me häntä tarvitsemme"

(Irina Margaritan kuullen, kun hän epäonnistuu kilpailuissa)

"Sanoin hänelle, että voimistele niin kuin kuvittelisit isäsi kuolevan"

(Irina kerskailee sanoneensa Margaritalle, jonka isä on vakavasti syöpäsairas)

"Olet mitäänsanomaton lehmä"

(En laskenut, kuinka monta tämän tapaista solvausta Irina huusi Margaritalle, oli tämä onnistunut tai ei, tehnyt jotain tai jättänyt tekemättä)

Margarita Mamun on herkkä ja tunnollinen tyttö, joka on ollut lajin kirkkaimpia tähtiä. Hänen voimistelunsa on niin herkkää, kaunista ja vahvaa, mutta välillä epävarmaa. Intohimoa lajia kohtaan hänessä ei dokumentin kautta näy, ennemmin jopa pelkoa, josta epävarmuus saattaa kummuta.

Ainakaan onnelliselta urheilija ei vaikuta. Dokumentin ohjaaja toteaakin haastattelussa, että Margaritahymyili ainoastaan soittaessaan uimari-poikaystävälleen, nykyiselle aviomiehelleen Alexander Sukhorukoville.
 

"Sait pisteitä vain kauniiiden silmiesi ansiosta"

Irina Viner on taas Venäjän voimistelun lajiliiton puheenjohtaja, jonka mies kuuluu Putinin lähipiiriin ja on Venäjän rikkain mies. Hänelle ei sanota vastaan. Välillä Margaritan omavalmentaja yrittää kuitenkin vähän puolustaa suojattiaan. 

Vielä sydäntäsärkevämmän dokumentista tekee se, että Margaritan isä sairastaa syöpää, mutta hänen ei sallita soittaa isälleen, jotta kilpailuihin valmistautuminen ei häiriintyisi.  

Välillä katsoja näkee, että Mamun on aivan uuvuksissa. Voimistelija toteaakin kerran, että hänkin on vain ihminen. Tähän omavalmentaja toteaa.

 ”Et sinä ole ihminen, sinä olet voimistelija”

Katsoin dokumentin viikkoja sitten, kun se tuli YLE Areenaan. Katsoin sen toisen kerran tyttäreni kanssa.

Mietin välillä, mitä dokumentti haluaa sanoa?

Sen, että jos haluaa tulla huippu-urheilijaksi pitää opetella sietämään mitä tahansa? (muillakin metodeilla on toki tässäkin lajissa pärjätty). Vai että tämmöistä naapuri-Venäjällä? Vai kuvata voimistelijaa, joka lopulta näyttää siltä kuin toteuttaisi jonkun muun unelmaa ja intohimoa?

Ohjaaja painottaa, että hän ei halunnut tehdä kriittistä elokuvaa, vaan kuvata ihmisiä ja tilanteita sellaisina kuin ne ovat.

Ehkäpä hän tuli kuvanneeksi siinä samassa ainakin yhden intohimon lopullisen sammumisen. Margarita Mamun lopetti nimittäin voimistelun pian olympialaisten jälkeen.

Hyvän dokumentin tunnistaa siitä, että sen jälkeen on pakko selvittää siitä tai sen kohteista lisää. Etsin Margaritan Instagram-tilin. Sieltä löytyy onneksi jo hymyilevä nuori nainen.

Tätä YLE Areenassa nähtävissä olevaa dokumenttia voi suositella jokaiselle urheilun ystävälle.

kuva YLE

Kommentit (0)

Jokaisen Au pairit -kauden jälkeen tulee fiilis, että noniin. Nyt kaksikymppisten elämästä on nähty kaikki kiinnostava ja he ovat sekoilleet (ja siinä sivussa hoitaneet toki lapsia) nyt jokaisessa siistissä kaupungissa maailmassa. Tätä sarjaa ei voi tehdä enää kiinnostavasti.

Ja sitten tulee uusi kausi, uudet tyypit ja uusi siisti kaupunki - ja huomaat ahmivasi sarjaa jokaisessa mahdollisessa välissä, vaikka  siihen ei olisi teoreettisesti edes aikaa.

Tänään YLE Areenalle katseluun tulevissa Au pairit Miamissa -jaksoissa pairi-kattaus toistaa edellisten kausien dynamiikkaa. Ja miksi ei, jos se on kerran havaittu toimivaksi.

Sarjan maija poppanen on tunnollinen ja analyyttinen Neea, 19, jonka jokainen vanhempi toivoittaisi milloin vain kotiinsa. Kasvutarinan kokee taas pikkukaupungista tuleva Joona, 20, jonka on helpompi hengittää ja tapailla Tinderin kautta löytyviä miehiä suuren maailman sykkeessä. Räväkän, mutta herttaisen Matleenan, 18, treffi-elämä tuo sarjaan kiinnostavia käänteitä. Pakkaa koko kauden ajan sekoittaa sopivasti joukon kiintiö-ristiriitainen tyyppi Jane, 21.

"Ja huomaat ahmivasi sarjaa jokaisessa mahdollisessa välissä, vaikka siihen ei olisi edes teoreettisesti aikaa"

Sarjan kiehtovuus ei perustu pelkästään draamaan, vaan myös omille muistoille tuosta kaksikymppisen elämänvaiheesta, kun on samaan aikaan aikuinen, mutta sitten ei ole kuitenkaan. Lukion jälkeen kaikki on hetken elämässä auki ja mahdollista.

Näin kolmekymppisenä on omasta itsenäistymisestä on jo sen verran aikaa, että sen ikäisten touhua katsoo uteliaana. Lapsellisia piirteitä katsoo ehkä heltyneenä. No noinhan minäkin ajattelin ja luulin. 

Samalla on kuitenkin onnellinen, että kaikki nuo epävarmuudet ovat suurimmaksi osaksi takana. 

Au pairit Miamissa alkaa tänään klo 22.05 YLE TV2

Jaksot nähtävissä NYT myös YLE Areenassa

Ensimmäisten jaksojen juonipaljastuksia täällä

 

Kommentit (0)

Seuraa 

MITÄ?

Sivuraiteilla -blogi jatkaa viihteen maailman ilmiöiden ja ihmisten käsittelemistä siitä, mihin Radalla-palsta jää. Elämääkin täällä eletään ja ihmetellään - välillä myös skumppalasin kera.

KUKA?

Emilia Saloranta on kolmekymppinen toimittaja, jonka mielestä viihde on ihmiselle hyväksi.

YHTEYS?

empuntemputjatarinat@gmail.com

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat