Kirjoitukset avainsanalla Dome Karukoski

Tom of Finland -elokuvahanke alkoi viisi vuotta sitten. Ehkä siksikin tuntuu, että elokuvasta on puhuttu ikuisuus. Helmikuussa Dome Karukosken ohjaama kuvaus Tom of Finland -taiteilija Touko Laaksosesta (1920 -1991) saa vihdoin ensi-iltansa. Se on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmistoa.

 Elokuvassa Touko (Pekka Strang) palaa kotiin rintamalta palveltuaan isänmaataan sodassa. Elämä sodan jälkeisessä Suomessa osoittautuu raskaaksi. Homoseksuaalisuus on laitonta ja luokitellaan sairaudeksi, joten Touko joutuu salaamaan rakkaussuhteensa Veliin (Lauri Tilkanen), joka muuttaa Toukon ja Kaija-siskon (Jessica Grabowsky) vuokralaiseksi. Lopulta mainostoimistossa työskentelevä Touko löytää kaipaamansa pakotien kuvataiteesta. Hän alkaa piirtää lihaksikkaita, vapaita ja estottomia, nahkavaatteisiin pukeutuneita homomiehiä.

Vapautta ja ymmärrystä taiteelleen Touko etsii ensin Berliinistä, sitten Los Angelesista, mikä osottautuu ennakkoluulottoman ilmapiirinsä vuoksi Toukolle paratiisiksi. Siellä hän saa myös Tom of Finland -taiteilijanimellä signeeramilleen teoksille arvostusta. Lopulta niistä tulee ajattoimia, inspiroivia symboleita ja osa vallankumousta seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksien puolesta. 

Tom of Finland on tarina vapaudesta, rohkeudesta ja rakkaudesta. Se on myös katsojalle - osittain traaginenkin- ajankuva homosuhteiden epätasa-arvosta rauhanajan Suomessa. Katsoja hengittää tätä rintaa puristavaa pelkoa päähenkilöiden kanssa. Ymmärtää tuskan paljonpuhuvista katseista. Samalla Touko maalaa taiteensa kautta valkokankaalle iloa. Iloa ja oikeutta hyväksyä itsensä ja seksualisuutensa.

Sanavapauden lisäksi elokuva kannustaa suhtautumaan seksiin häpeilemättä. Se oli myös yksi Touko Laaksosen tärkeimpiä viestejä, mikä on jäänyt hänen taiteensa kautta elämään.

Usean vuosikymmenen läpi Toukon tarinaa kuljettava Pekka Strang arvioi elokuvan lehdistöpäivässä, että hänellä on ollut käsissään elämänsä rooli. Ja sen hän todella tekee vahvana ja suoraselkäisenä, mutta inhimillisenä edelläkävijänä.

Dome Karukosken tarkka henkilöohjaus näkyy elokuvassa muutenkin vahvoina, inhimillisinä ja osuvina roolisuorituksina.

"Katsoja hengittää rintaa puristavaa pelkoa pääparin kanssa"

Karukoski kertoi, että kansainvälisessä tuotannossa jokaisella maalla on oma näkemyksensä, kuinka elokuva pitäisi tehdä. Myös monilla Toukoa fanittavilla ihmisillä on omat odotuksen elokuvan suhteen. Näiden paineiden ristitulessa Karukoski on saanut pidettyä oman kiinnostavan kerronnan yllä. 

Tom of Finlad on monikansallinen tuotanto; sitä on kuvattu niin Espanjassa, Berliinissä kuin Amerikassakin. Moni pääkuvauspaikka oli Göteborgissa. Näyttelijöitä tuotannossa on kuudesta eri maasta. Kansainvälisyys ei hypi elokuvassa silmille; se on kiinnostava ja luonnollinen lisä - sekä hyvin iso osa Toukon tarinaa. 

Touko Laaksonen menehtyi 71-vuotiaana keuhkoahtaumaan.
Touko Laaksonen menehtyi 71-vuotiaana keuhkoahtaumaan.

Elokuvan  jälkeen täytyy hetki nieleskellä. Tulee vahva halu tietää Toukosta ja Velistä lisää. Elokuvan tekijät ja näyttelijät kertoivat, että tietoja on ollut saatavilla hajanaisesti. Suurin osa parin tunteneista on kuollut. 

Suurimmat tregediat tässä rakkaustarinassa liittyvät sen salailuun. 28 yhdessä eletyn vuoden jälkeen Toukon nimeä ei lukenut Velin kuolinilmoituksessa. Toukon perhe - ja koko Suomi - sai vasta tämän kuoltua tietää, että Touko Laaksonen on maailmankuulu Tom of Finland -taiteilija. Velin Touko esitteli perheelleen loppuun asti miehen kämppiksenä.

Tom of Finland esitetään tänään ensimmäistä kertaa yleisölle Göteborgin kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Suomen ensi-ilta 24.2

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

MITÄ?

Sivuraiteilla -blogissa liikutaan kurahousuviidakosta Cheekin kainaloon, tehdään tukka takussa haastatteluita punaisilla matoilla, juodaan liikaa pepsiä ja katsotaan liian myöhään Netflix-sarjoja. Blogi jatkaa usein viihdemailman tapahtumien ja ilmiöiden peilaamista siitä, mihin Me naiset -lehteen toimittamani Radalla-palsta jää.

Ja koitetaan löytää kuulua tasapainoa tämän kaiken välillä.

KUKA?

Emilia Saloranta on kolmekymppinen yrittäjä-toimittaja-tietokirjailija ja kolmen lapsen äiti, jonka mielestä viihde on ihmiselle hyväksi.

YHTEYS?

empuntemputjatarinat@gmail.com

INSTAGRAM

galawoman

Blogiarkisto

2020
2018
2017

Kategoriat

Instagram