Kirjoitukset avainsanalla linnan juhlat

Hyvää itsenäisyyspäivää! 

Meillä on superkaunis maa. En voinut olla huomaamatta sitä, kun ajelin äsken Lenita Airiston ilmaisua käyttäen "museon pystytyksestä", eli meikistä, kotiin. 

Ja toki luottomeikkarini-Tiina taikoi mulle myös aikasta ihanan kampauksen. 

Toteutin tänä vuonna monen vuoden uhkaukseni ja ostin taannoiselta Kalifornian reissulta itselleni pari iltapukua, joita aion jatkossa Linnan juhlissa käyttää.

Tuntui, että joka vuosi vuokraaminen kävi vaikeammaksi ja kalliimmaksi, joten ostaa päräytin kaksi iltapukua hintaan 50+30 dollaria. Täksi illaksi valitsemani tummansininen maksoi siis 30 dollaria - ja ihan Rossista. Puku on Calvin Kleinin, joten arvelin, että se voisi vallan kestää aikaa (vähän huvitti, kun kävin ostamassa alkuviikosta kemuihin vähän laadukkaammat sukkahousut, jotka olivat lopulta hitusen kalliimmat kuin iltapuku). 

Tämä on kuitenkin minulle työilta, tosin juhlava sellainen, joten valitsin hieman käytännöllisemmät asut. Esimerkiksi helman pituus on juuri etikettiin menevä, kun tiputan tuon kuviin kuromani kankaan korkojen päälle. Eipä tarvitse pelätä, että kukaan tallaa laahukselle.

 Nyt rentoilen tosin vielä tossuissa hetken. 

 

Ja jos näitä Linnan keikoilla oikein urakalla saan vielä tulevaisuudessa tehdä, niin onhan aina mahdollista hakea puku lainaan myös Vaatepuusta. Kuulin äsken meikissä (oli tulossa minun jälkeen asiakkaaksi), että ketjun perustaja Soile-Maria Linnemäki on muuten tänään Linnassa vieraana ja myös yrityksen lainaamia iltapukuja nähdään Linnassa kymmenkunta. Toivon, että ehdin bongata edes muutaman.

Muuten odotan erityisesti Anna Puun iltapukuvalintaa sekä Jasper Pääkkösen ja hänen avopuolisonsa Alexandra Escatin tapaamista. Uskon myös, että eiköhän paikalle saada myös yllätysvieraita, jotka ovat saaneet kutsun pidettyä salassa.

Onko jotakin arvauksia?

Ihanaa iltaa kaikille ruutujen äärelle! Ja onnea 101-vuotias Suomi!

 

 

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

*merkityt on saatu kaupallisina yhteistöinä

Linnan juhlat alkaa olla viimeisiä printtejä myöten taputeltu. Kiitos vielä Me Naiset, kun päästitte minut edustamaan teitä vuoden kiireisimmälle työkeikalle.

Tänä vuonna vieraita oli juhlavuoden kunniaksi tavallista enemmän, eikä meikäläinen päässyt todellakaan paukuttelemaan ennen virallista haastatteluaikaa henkseleitä. Vuosi sitten olin varttia ennen haastisajan loppumista tehnyt kaikki tarvittavat haastattelut, nyt tein Alman haastiksen kolme minuuttia vaille virallisen haastisajan loppumista. Koko illan aikana en nähnyt muun muassa Jari Litmasta, Lasse Pöystiä tai Paula Koivuniemeä. Ja kiertelimme kuvaajan kanssa viimeisen puoli tuntia puoljuoksua Linnaa piilosoppeja myöten.

Onneksi iltaan mahtui myös monta kiinnostavaa ja hauskaa kohtaamista! Linnassa ihmiset ovat aina superhyvällä tuulella, loppuiltaa kohten meno on jopa paikoin riehakasta. Enkä ihmettele! Kippistämme aina urakan lopuksi kollegoiden kanssa boolilasillisella ja sen vahvuuden kyllä tuntee, varsinkin kun vetäisee sen tyhjään vatsaan. Linnan tarjottavat näyttivät herkullisilta, mutta lopulta söin vain kaksi lohesta tehtyä cocktail-palaa. 

Olen tuolla kuitenkin töissä, joten varsinainen haastiaika on käytettävä olennaiseen. Muutaman otoksen olin ehtinyt napata puhelimen muistiin.

 


Otan joka vuosi Linnasta yhden selfien. Minä ja illan selfie-kuningatar Alma illan haastiurakan jälkeen, joka vaatii kärsivällisyyttä myös vierailta.
Otan joka vuosi Linnasta yhden selfien. Minä ja illan selfie-kuningatar Alma illan haastiurakan jälkeen, joka vaatii kärsivällisyyttä myös vierailta.

Keikka vaatii myös paljon etukäteisvalmistelua ja puvun kanssa minulla tulee joka vuosi kiire. Tänä vuonna hain puvun Meslewiltä. Soitin sinne muutama viikko ennen juhlia ja muutama kokoiseni uniikkipuku oli vielä tarjolla, joten tein täsmäiskun liikkeeseen reilu viikko ennen juhlia. Olin toivonut juhlan henkeen sopivaa tummansinistä pukua - ja sen myös sain. Olin tyytyväinen, että puku sopi viime vuosina hieman pehmentyneelle vartalolleni ja kaulalle kirjailtu koristelu toi pukuun kivan lisäjipon.

Vaikka olenkin juhlissa vain töissä, niin istuva puku ja lookki tuo itsevarmuutta. Minut on käytännössä aina meikannut ja kammannut Linnaan ihana Tiina Lehmusvyöry, jonka kanssa rupattelu on päivän ainoa hetki, jolloin voin vähän huokaista.

Tänä vuonna minulla oli toista kertaa elämässäni hiustenpidennykset, jotka kävin laittamassa Linnaa varten jo ennen kauden ensimmäisiä pikkujouluja Maija Kerisalmen perustamassa Studio Nominassa Tampereella. Hyvälaatuiset hiustenpidennykset tilattiin Ribella by Jasmine -verkkokaupasta ja ne tulivat tilauksesta kahden päivän kuluttua jo kotipostiin. Hiukset kiinnitettiin teipeillä ja ne ovat pysyneet hyvässä kunnossa.

Studio Nominassa minulle laitettiin hiustenpidennykset sekä pikkujoulukiharat, jotka halusin myös Linnaan.
Studio Nominassa minulle laitettiin hiustenpidennykset sekä pikkujoulukiharat, jotka halusin myös Linnaan.

Kävin vuosi sitten ennen juhlia Järvenpäässä Vita Liberata suihkurusketuksessa Dazzling Beaty Studiolla ja varasin sinne taas ajan juhlia edeltävälle aamulle. Kevyt rusketus on mielestäni paras jippo iltapukujuhliin näin keskellä talvea.

Samassa liikkeesä Juliana taituroi minulle hopeiset geelilakatut kynnet, jotka sopivat koruihin ja hopeiseen iltalaukkuun. Tämä oli ensimmäinen geelilakkaukseni, mutta ei viimeinen. Rakennekynnet ovat meikäläiselle vähän vaikeat, joten varmasti silloin tällöin tulen jatkossakin geelilakkauttamaan kynteni varmasti isompiin pilleisiin.

Lakkaus on nyt kolmen päivän jälkeen vielä alkuperäisessä kuosissa.

Jos oon niinku juhlien alkuun näin, niin ehkä lookki pysyy kasassa?
Jos oon niinku juhlien alkuun näin, niin ehkä lookki pysyy kasassa?

Että sellainen oli luonnollisen kauneuteni salaisuus tänä vuonna. Mitähän operaatioita homma vaatii kymmenen viikon kuluttua :D

Hilpeää viikonloppua kaikille!

 

Kommentit (3)

Vierailija
1/3 | 

Kun luin blogijuttusi kuntoilusta ja näin kuvasi kuntosalilla ajattelin, että wow, oot kaunis nainen!
En halua olla ilkeä, mutta tuollainen blondi hiustenpidennys, tekoripset, luomivärit sekä pinkit pissishuulet saavat sinut näyttämään lähinnä bimbolta. Tulee mieleen Tuksu. Eli stylisti vaihtoon, koska ihan oikeasti sinä olet juurikin luonnollisen kaunis nainen!

Emilia S.
Liittynyt14.12.2016
2/3 | 

Hih, juurikin naureskelin, kun testailin vaaleanpunaista iltapukua, että ompas aika blöndiä nyt! Mutta kyllä juhliin voi joskus kokeilla jotain ekstraa ;)

Mummin viimeisestä joulusta jäi yksi kaunis muisto.

Finlandia-hymni.

Isä oli sairastunut tuona syksynä syöpään, eikä kertaakaan diagnoosin jälkeen tavannut äitiään. Vuosi oli mummin kuudes terveyskeskuksessa ja siihen saakka isä oli käynyt uskollisesti syöttämässä ja tapaamassa häntä. Yrittänyt tuoda iloakin, sen minkä insinöörin luovuudellaan pystyi kehittämään. 

En vieläkään ymmärrä, miksi isä ei enää halunnut äitiään tavata. Häpesikö hän aivoveren heikentämää puhettaan? Vai halusiko säästää mummia surulta?

Yritin itse käydä mummin luona sen minkä isän hoitamiselta ehdin. Aivan liian monta kertaa katsoin pimenevässä illassa sairaalan pihalta terveyskeskuksen pihaan ja huomasin, että kello oli jo liian paljon mummin herättelylle. 

Sellaista ikiunta nimittäin mummi viimeisen talvensa lopulta nukkui. Väsymyksestä, mutta varmasti myös tylsyydestä. Jos ei tarvitse kuolla kitumalla, niin epäilen vahvasti, että toiseksi kauhein paikka odotella kuolemaa on terveyskeskuksen vuodeosasto.

Onkohan minut unohdettu tänne, hän kerran sanoi. Eikä mummi enää usein sanonut paljoakaan. Mummin sisaruksista ja ystävistä viimeisetkin olivat kuolleet jo muutama vuosi aikaisemmin.

Sinä jouluna isä pääsi sairaalasta kotiin, mutta ei halunnut lähteä aattonakaan mummin luo. Niinpä kävelimme lopulta mieheni ja tyttäreni kanssa aattopäivänä tuttua reittiä mummin luo vuodeosastolle. 

Mummin silmät olivat usein rähmettyneet kiinni. Ensitöikseni puhdistin ne pumpililla ja vedellä. Kosketus herätti hänet usein, mutta silmiä hän ei aina jaksanut avata silmiä edes syödessään. 

Hyvää joulua mummi, tuotiin sinulle tämmönen! 

Olin innoissani, sillä olin mielestäni keksinyt loistavan viihdykkeen, jota voisi kuunnella, vaikka silmät eivät jaksaisikaan pysyä auki. 

Raivasin tilaa CD-soittimelle ja äänikirjoille mummin sairaalapöydältä. Ensimmäisenä laitoin sisään levyn, jossa veteraanikuoro laulaa sota-ajalta tuttuja lauluja. 

Mummi kertoi usein tuttaviensa hautajaisten jälkeen, kuinka siellä veteraanikuoro laski seppeleen arkun päälle ja lauloi.

Ja niin he tekevät sitten minun hautajaissakin.

Niin mummi aina sanoi - hieman ylpeyttä äänessään. Eikä mummi ollut muuten leuhkija-naisia lainkaan.

Oi Suomi katso sinun päiväs koittaa. Yön uhka...

Kun mummin silmät aina avautuivat ne avautuivat, näin sieltä tutun väsymykseen sekoittuneen tuikkeen. Mummi oli loppuun asti täysin järjissään. Suunnattoman rakas. Finlandia-hymni nosti mummin silmäkulmiin kyyneleet. Eikä mummi ollut oikein itkijä-naisiakaan.

Sodasta mummi ei puhunut koskaan omasta aloitteestaan. Vastasi kyllä jos kysyin.

Lottana toiminut mummini oli menettänyt poikaystävänsä sodassa. Pommitusten ääniin hän heräsi joskus yhä painajaisissaan. Sen tiedän, sillä nukuin vielä teini-ikäisenä mummolassa mummin vieressä. Silloin olin riittävän vanha ymmärtämään.

Sodassa mummi tapasi myös ukkini, jonka koti jäi Karjalaan. Huonekaluja tuotiin Pohjois-Savoon, jonne mummi ja ukki perustivat kodin. Mummolassa piilosilla saattoi lukea huonekalujen pohjista niiden luovutuspäivämääriä. Kehystettynä oli kuva rintamalta, jossa mummi ja ukki näyttävät ilmeisen onnellisilta. 

Heidän nuori aikuisuutensa oli sota-aikaa. 

Pyysin hoitajaa soittamaan veteraanikuoron levyä mummille mahdollisimman usein.

Sitä soitimme myös, kun näimme mummin kanssa viimeisen kerran.

Oli kevät, isä oli kuollut muutama viikko aikaisemmin, enkä ollut varma oliko mummi ymmärtänyt sitä. Astuin huoneeseen valmiina toimittamaan elämäni raskainta viestiä. 

Mummin silmät olivat kiinni. Laitoin tuomani kukat pöydälle, kopassa nukkuvan poikavauvan lattialle.

Huone oli riisuttu. Kun mummi joutui terveyskeskukseen, sängyn viereinen seinä tapetoitiin lasten ja lastenlasten kuvilla. Nyt ne olivat laatikossa. Ikkunalaudalle asettamat kukat huoneen ainoa koristus.

Kauniita, mummi kuiskasi, kun heräsi.

Purskahdin itkuun.

Mummi, isä on kuollut!

Näin mummin silmistä, että hän tiesi. Kun näin hänen, äidin surun, tuntui kuin olisin ymmärtänyt asian paremmin vasta itsekin.

Viimeisestä tapaamisestamme tuli kuitenkin kaunis. Katsoimme isästä tekemääni valokuva-albumia, mummi joutui lepuuttamaan silmiään välillä. Kun poika heräsi, nostin hänet vatsalleen mummin rintaa vasten. 

Älä ota ihan vielä

Niin mummi sanoi, kun olin nostamassa poikaa takaisin syliini. Kuuntelimme veteraanikuoron levyä. Kirjoitin osan puheestani lapulle, sillä mummin kuulo oli heikko. Lopuksi kirjoitin kolme maailman tärkeintä sanaa.

Tulisimme kaupunkiin taas ennen hautajaisia lasten kanssa. Sitten nähdään taas. 

Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Kolme tuntia ennen saapumistamme mummi oli nukkunut pois. 

Mummin hautajaisissa soi Suvivirsi. Veteraanikuoro lauloi arkun luona Veteraanin iltahuudon ja laski seppeleen. Olin suunnattoman ylpeä mummistani.

Joka itsenäisyyspäivä, Linnan juhliin koristautumisen jälkeen, yritän hiljentyä hetken ennen illan hulinoita. Tänään sytytin kynttilän ja muistelin taas mummia, joka on minulle satavuotisen Suomen rohkeuden ja rakkauden symboli. 

Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa kaikkiin koteihin!

Kommentit (4)

ronjamiranda
1/4 | 

Meillä Noormarkussa yksi Karjalassa tehty lipasto isomummun luota. Jännä juttu on, että sen tekijä oli ilmeisesti mun äidinpuolen suvusta. :)

Vierailija
3/4 | 

Tämä kosketti, niin samoin ajatuksin. Oma Äitini vietti viimeiset vuotensa dementiapienkodissa ja Isäni terveyskeskuksen vuodeosastolla. Rauhaisaa Joulunaikaa sinulle.

Seuraa 

MITÄ?

Sivuraiteilla -blogissa liikutaan kurahousuviidakosta Cheekin kainaloon, tehdään tukka takussa haastatteluita punaisilla matoilla, juodaan liikaa pepsiä ja katsotaan liian myöhään Netflix-sarjoja. Blogi jatkaa usein viihdemailman tapahtumien ja ilmiöiden peilaamista siitä, mihin Me naiset -lehteen toimittamani Radalla-palsta jää.

Ja koitetaan löytää kuulua tasapainoa tämän kaiken välillä.

KUKA?

Emilia Saloranta on kolmekymppinen yrittäjä-toimittaja-tietokirjailija ja kolmen lapsen äiti, jonka mielestä viihde on ihmiselle hyväksi.

YHTEYS?

empuntemputjatarinat@gmail.com

INSTAGRAM

galawoman

Blogiarkisto

2020
2018
2017

Kategoriat

Instagram