Kirjoitukset avainsanalla ensitreffit alttarilla

Tyhjyys. Se on päällimmäinen tunne, kun syksyn aikana ainoa säännöllisesti seuraamani sarja Ensitreffit alttarilla päättyi tällä viikolla.

On aika kerrata kauden satoa.

Ensinnäkin olin supertyytyväinen, että Vesa ja Sini päättivät jatkaa yhdessä – ja vielä löysivät kuvausten loputtua sen kadoksissa olleen kipinän. Tämä on hyvä muistutus myös seuraavan kauden pareille, että tv-kameroiden läsnäollessa ei kannata tehdä vielä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, jos valtaosa asioista on hyvin.

Esitin alkukauden aikaan kritiikkiä myös siitä, että osallistujat ovat liian nuoria. Olen yhä sitä mieltä, että osallistujat voisivat olla kolmekymmentä täyttäneitä. Siihen ikään mennessä sanotaan, että ihmisen peruspersoonallisuus on kehittynyt (toki elämäntapahtumat jne sitä vielä muovaavat), mutta sen ikäinen tietää jo suunnilleen mitä haluaa ja oletettavasti tuntee itsensä paremmin kuin kaksikymppisenä.

Toisaalta sekin on totta, että ihmiset ovat erilaisia. Minäkin fanitin 29-vuotista Miinaa, jolta imin hyvä muija -asennetta. Ei voi kuin ihailla, miten hän säilytti positiivisuutensa ja huumorinsa, vaikka Heikki säikähti alkuun ”tatuoitua” morsianta.

Eikä Miina kyllä alle kolmekymppisenä ollut yhtään hukassa itsetuntemuksensa kanssa, joten nämä asiat eivät todellakaan ole kovin mustavalkoisia. Mutta toisaalta Miina olisi varmasti ollut ohjelmaan hyvä tyyppi vuoden kuluttuakin, kolmekymmentä täytettyään.

Tältä parilta opimme, että kärsivällisyys on hyve ja liian nopeasti tehdyt johtopäätökset taas eivät.

"Myönnän, että oman käytöksen näkeminen televisiossa kirpaisi"

Minäkin katsoin Rosan ja Eetun kohtauksia usein korvat punaisina. En ainoastaan, siksi että myötähäpesin Rosan puolesta ja olisin halunnut huutaa Eetulle, että oven takana on jono tulijoita, juokse, äläkä vaan kadota sitä ennen ihanaa itseäsi!

Vaan siksi, että olen väsyneenä aivan yhtä riidanhaluinen ja epäoikeidenmukaisia johtopäätöksiä viljelevä kuin Rosa. Myönnän, että oman käytöksen näkeminen televisiossa kirpaisi.

Puolustukseni on sanottava, että saan moisen kohtauksen ehkä 1-2 kertaa kuussa, kun stressi, hommat ja hormonit ovat kasautuneet. Olen myös liian miellyttäjäluonne (tai vaan kohtelias), etten koskaan tohtisi varmaan edes kiukutella kumppanille alkuvaiheessa. Tai se tuntuisi ajatuksena kaukaiselle, mutta minä en tosin ole käynyt Ensitreffit alttarilla -kokemusta henkilökohtaisesti läpi.

Oma mieheni suhtautuu kohtauksiini pääsääntöisesti rauhallisesti, joskus huumorilla. Mutta kyllä hänestä on vuosien aikana saanut myös vastusta.

Luulen, että Eetu oli vielä suhteessa sen verran alkuvaiheessa, että hän ei osannut suhtautua Rosan mielialanvaihteluihin. Ja tavallaan se onkin mahdotonta, koska tietyssä mielentilassa mikään asia nyt vain ei ole hyvin. Ja se on varmasti toiselle superraskasta.

Siinä vaiheessa miehen pelastaa yleensä vain todella hyvin homman kiteyttävä läppä tai lähteminen koko tilanteesta, että mieti nyt vähän mitä puhut keskenäsi -tyyliin.

Toivottavasti molemmat, Rosa ja Eetu, oppivat suhteesta paljon itsestään tulevien suhteiden varalle. Eetuhan oli jo napattukin, jee!

Minä yritän muistaa tästä lähtien heidät aina, kun tekee mieli vain purkaa pahaa oloa toiseen.  

lue myös: Ensitreffit alttarilla Rosan kiukuttelu: Pitäisikö osallistujien olla yli kolmekymppisiä?

 

kuva: MTV

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katsoin ennakkoon äsken päättyneen Ensitreffit alttarilla -jakson ja täytyy sanoa, että meikäläisen ihmetyskynnys ylittyi nyt Rosan, 26, käytöksen suhteen siinä määrin, että mietin, onko lähempänä 25 ikävuotta oleva kypsä kestämään ohjelman tuomat paineet?

Ja kyllä kuten aikaisemmilla kausilla on nähty, ohjelman konseptiin kuuluu, että omat ja toisen omituisuudet joutuu kohtaamaan. Rosalla ahdistus ja aaltoilevat tuntemukset alkoivat vaan ennätysaikaisin.

Häämatkan jälkeen Rosa kertoi jo, että tarvitsee aikalisää kaikesta.

Ensimmäisenä päivänä häämatkalla alkoi ahdistus, en tiedä varsinaista syytä. Semmonenkin, kun ei ehdi nähdä ystäviä, ei perhettä, nyt kun just tarvis tukea ja lohdustusta, Rosa selvitti illan jaksossa.

Häissä palavasti Eetuun, 28, rakastunut Rosa näytti tempperamenttiiaan siis jo häämatkalla, mutta tänään nähdyssä jaksossa tuntui, että kiukuttelu oli jo lapsellista.

Uusimmassa jaksossa Eetu muutti siis Rosan luo Lahteen. Ajoitus ei ollut mitä parhain, sillä sairaalassa työskentelevällä Rosalla oli meneillään yövuorotyöputki.

Äitini on tehnyt koko elämänsä myös yötöitä sairaanhoitajana, ja olen sitä kautta nähnyt, miten raskasta epäsäännöllinen yötyö on. Nyt tuntui, että Rosa kaatoi koko ammatinvalintansa Eetun niskaan heti, kun puoliso astui ensimmäistä kertaa Rosan olohuoneeseen. Rosan vastaanotto ohjelmaan kahteen muuhun pariin verrattuna oli vaatimaton. Heikkiä odotti Miinan luona valmis makaronilaatikko,  Sini tyhjäsi hyllyjään Vesaa varten ja halusi valmistaa tälle hyväksi havaitsemallaan reseptillä.

Täällä ei ole mitään hotelliaamupalaa

Rosa totesi sen sijaan Eetulle, joka ei sellaista todellakaan vailla ollutkaan, tuntui vain kyselevän, missä puurohiutaleet ovat.

Nukuttuaan yövuoron jälkeen Rosa suostui lopulta pyörähtämään Eetun kanssa kaupassa.  Lopulta hän syyllisti Eetua sielläkin, että "tämä saa ideoida ihan keskenään ruokansa" sekä, että Eetun vapaailta mässyineen kuulosti "kadehdittavalta".

"Täällä ei ole mitään hotelliaamupalaa"

Luonteeltaa selkeästi kiltti Eetu yrittää piristää ja mennä Rosan jaksamisen ehdoilla. Mutta kuinka kauan hän jaksaa?

Tähän asti nähdyssä ei parisuhteeseen ole mahtunut kuin Rosa Rosa Rosa ja sen tunteet.

Olen ymmärtänyt, että ohjelmaan haetaan ihmisiä, jotka ovat motivoituneita sitoutumaan ja elämään parisuhteessa. Ehkä jos ymmärtää, että työ on vaativaa, niin kannattaisiko ensimmäiselle arkiavioliittoviikolle yrittää järjestää viikko kesälomaa, ettei ihan heti tarvitsisi hypätä syvään päähän?

En osaa sanoa, paljonko ikä vaikuttaa Rosan käytökseen vai yksinkertaisesti outo tilanne? Onhan ohjelman historiassa nähty toki myös, kuinka nelikymppinen mies ei voi luopua iltarahkastaan missään tilanteessa.

Itse olen tottunut näkemään ohjelmassa hieman sivistyneempää käytöstä.

Jokainen tietää lähipiiristään, että kumppanin löytäminen vaikeutuu, kun kolmekymmentä ikävuotta tulee täyteen. Jotenkin alunperin ajattelin, että ohjelma on suunnattu juuri näille ihmisille, jotka ovat valmiita sitoutumaan, mutta eivät ole sitä kolmenkympin jälkeen löytäneet sopivaa puolisoa.

Valitut ihmiset myös tuntevat itsensä hyvin ja ottavat vastuun elämästään.

Hyvänä esimerkkinä tällaisesta tyypistä Miina, joka tuntuu suhtautuvan vuorotyöhön, kuin elämään positiivisen rennosti. Ilmapiirin eron Heikin ja Miinan sekä Rosan ja Eetun kämppien välillä saattaa aistia ruudun läpi. Vaikka Miina painui aikaisin pehkuihin, Heikki jäi hyvällä mielellä viettämään aikaa keskenään.

Sitä omaa tilaa voi antaa ja ottaa muutenkin kuin äksyilemällä.

 

Nopea katsaus kertoo, että aikaisemmilta Suomen Ensitreffit-kausilta on syntynyt jokaiselta yksi pysyvä liitto. Ensimmäisen kauden Violaa ja Esaa lukuun ottamatta kaikki yhdessä pysyneet parit olivat molemmat yli kolmekymppisiä, kun sanoivat tahdon.

Toiselta kaudelta yhdessä ovat yhä tuolloin 34-vuotias Sari ja 35-vuotias Antti. Kolmannelta taas Tiina 34, ja Samuel, 31. Viime vuonna 32-vuotias Johanna nai 39-vuotiaan Markuksen ja pari on yhä yhdessä (kuvassa alimpana).

Mitä mieltä olette? Onko ikä vain numeroita vai voisiko elämänkokemuksesta olla tässä ohjelmassa niin iso hyöty, että se olisi jopa vaatimus?

 

kuvat AVAtv

 

 

 

Kommentit (16)

peanutbuttercup
1/16 | 

Olen samaa mieltä, minusta pitäisi olla yli kolmenkymmenen. Minusta tuntuu, että yleisesti 25 vuotiaat ohjelmaan lähtijät eivät ole tarpeeksi kauan ehtineet haluta vierelleen vakituista kumppania. Heillä on myös usein enemmän odotuksia tulevasta kumppanista, ja oletukset saattavat särkyä jo alussa.

Vierailija
2/16 | 

Ihmiset kypsyvät ja kasvavat eri tahtiin, joten tietynlaisen käytöksen liittäminen tiettyyn ikään on ehkä vähän mustavalkoista ajattelua. Paljon vaikuttaa myös se, millaisia aiempia kokemuksia parisuhteista on ja kuinka kauan on ollut yksin. Onhan sarjassa nähty myös niitä vähän vanhempia pareja, joille pitkällisen yksin asumisen jälkeen toisen ihmisen päästäminen omaan arkeen ja rutiineihin on osoittautunut liian vaikeaksi – ja ymmärtäähän sen, kun se tapahtuu noin yhtäkkiä. Vaikka kolmekymppiset saattavat olla valmiimpia sitoutumaan, he ovat myös helposti jäsähtäneet omiin rutiineihinsa, kun taas nuoremmalle se uuden arjen rakentaminen toisen ihmisen kanssa voi olla helpompaa. Puolensa ja puolensa.

Emilia S.
Liittynyt14.12.2016

Tämä kaikki pitää ehdottomasti paikkansa. Mutta usein kaksikymppisillä keskimäärin enemmän myös aikaa - vaikka osallistua myöhemmin ohjelmaankin. 

Anoppi ja kahden pojan äiti
3/16 | 

Kyllähän ikä yleensä tuo myös elämänkokemusta ja toivon mukaan sen myötä myös ymmärrystä puolin ja toisin. Itseäkin jäi harmittamaan Eetun puolesta. Ei kiva fiilis muuttaa jos ei koe olevansa tervetullut.

Emilia S.
Liittynyt14.12.2016

Joo toivotaan, ettei mennyt hyvä mies kokonaan hukkaan kyseisessä formaatissa. Voidaanhan odottaa tästä vielä Rosan kasvutarinaa.

Vierailija
4/16 | 

Mielelläni näkisi myös vanhempia - jopa yli 5-kymppisiä. Voisi olla mielenkiintoista nähdä, miten elämänkokemus ja aiemmat, ehkä pitkätkin parisuhteet muokkaavat tietä täysin tuntemattomalle.

Emilia S.
Liittynyt14.12.2016

Hei, Ruotsin versiossa (nähtävissä Katsomossa) oli viisikymppinen pariskunta. Olen samaa mieltä, että sitä oli kiehtovaa seurata.

Ammatinvalintakysymys
5/16 | 

Mikään muu ammattiryhmä ei osaa marttyyrikiukuttelua niin taidokkaasti kuin sairaanhoitajat. Kaikki täysin leipääntyneitä jo ennen 30v:n täyttymistä. Marttyyrikommentteja odotellessa :D

Emilia S.
Liittynyt14.12.2016

Vuorotyö varmasti tosi rankkaa tuossa työssä, olen oman äitini kautta nähnyt. Mutta ei se oma ammatinvalinta ole puolison syy. 

Tv
6/16 | 

tämähän on telkkaria ja realitysarja. Henkilöille saatetaan myös määrätä provosoivat roolit.

Mermar
7/16 | 

Olen itsekin hoitoalalla, mutta en voi enkä halua eikä minun tarvitse kiukutella läheisilleni Roosan tavoin. Roosa on vasta hetken ollut alalla, miten jaksaa kolmekymmentä vuotta. Ja kuka jaksaa Roosaa, joka on varmaan valinnut itse ammattinsa. Voi potilasraukkoja ja läheisiä. Perheestä ja lapsistakin on monen selviydyttävä työn ohella. Tuo ei selviä edes itsestään.

Sinuhe
8/16 | 

Olen samaa mieltä, että pitäisi olla yli kolmenkymppisiä. Silloin he ovat oppineet tuntemaan itsensä hyvin ja kenties olleet sinkkuna jo pidemmän aikaa. Lähinnä tuntui, että Rosa haki ohjelmaan vain päästääkseen naimisiin kuin löytääkseen itselle sopivan kumppanin. Eetu vaikuttaa paljon kypsemmältä kuin Rosa, joka kaataa kaiken toisen niskaan; itsehän on alansa valinnut.

Vierailija
9/16 | 

En usko, että tuo kiukuttelu ja tikkumaisuus olisi tällä henkilöllä pelkästään iällä selitettävissä. Luonnevika mikä luonnevika.

Outi

Olen samaa mieltä. Nämä rosat kulkevat läpi elämänsä vaatien erityiskohtelua. Ehkä into päästä naimisiin ja julkisuuteen siivitti Rosaa hakemaan ohjelmaan. Mietin, että formaatin alkukausilla miehet olivat ne, joille ei sitten kelvannutkaan se valmiiksi valittu puoliksi ja nyt viimekausilla ovat naiset olleet pettyneitä, kun sitä unelmaprinssiä ei tullutkaan. Aika ikävää silmien pyörittelelyä ja joustamattomuutta harrasti esim. tämä rahkamiehen vaimoehdokas. Olisi mielenkiintoista nähdä todella aikuisen parin sitoutumusprosessi; tuoko ikä mukanaan viisautta vai kenties pelkkää joustamattomuutta. Jotkut eivät taida taipua perhe-elämään, olkoon sitten ikä ja elämänkokemus mikä tahansa.

Tänään oli kuin mikä tahansa myöhäinen marraskuinen tiistai-iltapäivä.

Kävelin viimeisen palaverin jälkeen Helsingin rautatieasemalle tarkoituksenani suunnata kotiin. Kello oli muutama minuutti vaille neljä, kun olin valmis hyppäämään junaan muiden kaamosta haukottelevien sekaan.

Avasin yhden rautatieaseman junalle vievistä porteista, kuten satoja kertoja ennenkin. Sen jälkeen kaikki tapahtui sekunneissa.

Sieltä hän käveli rivakoin askelin minua kohti. Tuttu lippis taaksepäin vedettynä, siniset farkut ja huppari avonaisen rotsin alla. Hän käveli kiireisenä ohi juuri siitä kohtaa, jossa hän ja Aliisa useita kertoja Ensitreffien aikana toisensa hyvästelivät.

Nyt hän näppäili puolijuoksussaan kännykkää, nosti muutaman kerran katseen eteensä. Silloin se tapahtui. Katseemme kohtasivat. Minun ja Ensitreffit-Esan!

Hän ei hymyillyt, mutta silmissä oli tuttu pilke. Hän oli hieman lyhyempi näin ohitusasteella, ehdin havannoida. Sitten hän katosi ihmisvilinään.

Kohtaamisemme jälkeen en ole voinut olla spekuloimatta. Oliko Suomen halutuimmaksi poikamieheksi nimetyllä Esalla jo uudet treffit pääkaupungissa? Vai oliko hän tullut tapaamaan Aliisaa, joka oli tajunnut, mitä oli menettämässä? Vai ehkä Esa oli matkalla tekemään sopimusta Suomen seuraavaasta Unelmien poikamies -kaudesta? 

kuva: Me Naiset

lue myös: Ensitreffit-Aliisa: Minäkään en rakastunut mieheeni ensisilmäyksellä

Kommentit (0)

Olen saattanut tässä elämässä kolme paria yhteen. Yksi heistä erosi kuuden yhteisen vuoden jälkeen, mutta eikös tuo aika lasketa jo yhteen saattamiseksi? 

Katsoin tämän illan Ensitreffit alttarilla -jakson ennakkoon ja sain taas pienen toivonkipinän, että josko joku tämän kauden pareista saattaisi jäädä yhteen. Viime jakson jälkeen näytti siltä, että ongelmat saavat kaikissa suhteissa vielä yliotteen.

En lähtisi syyttämään tästä asiantuntijoita. Niin monta kertaa moni pari näyttää paperilla hyvältä, mutta jos sitä kuuluisaa klikkausta ei tapahdu missään vaiheessa, suhde jää kaveritasolle. Sitä klikkausta on taas lähes mahdoton ennustaa.

Enkä minäkään todellakaan ole mikään asiantuntija parisuhdehommissa. Oikeastaan olen oivaltanut, mitä hyvä parisuhde vaatii onnistuakseen vasta kun tapasin 26-vuotiaana nykyisen aviomieheni. Ikään nähden koin tuolloin, että minulla oli aikasta paljon elämänkokemusta takana. Tiesin mitä halusin ja mitä varmasti en. 

Jokainen parisuhde on omansa, ja kausia on erilaisia, mutta nämä kuusi asiaa ovat minusta on jollain tavalla hyvässä suhteessa oltava kohdillaan.

1. Arvot 

Jos arvot ovat lähtökohtaisesti kovin erilaiset, en usko, että pari edes kiinnostuu toisistaan. Toisen pitää edes jotenkin tuntua tutulta. Uskon vahvasti, että siihen tuttuuden tunteeseen liittyy samankaltainen arvopohja. 

Voin ihan hyvin kuvitella, että jo ohjelmassa eronneet Mari ja Petri olisivat saattaneet kiinnostua toisistaan vaikka diskoteekissä, mutta parien treffien jälkeen huomanneet, että tietyt arvot ja tavat ovat liian erilaisia. Molempien "outouksia" on puitu julkisuudessa hanakasti. Uskon, että meillä jokaisella on omat pinttyneet tapamme, joista on hankalampi päästä eroon, mitä enemmän ikää tulee. 

2. Huumori

Varsinkin, jos lähtee kumppanin kanssa ruuhkavuosilinjalle, niin tämä on se, mikä usein pelastaa. Ihana nähdä, että tänään Johanna ja Markus sekä myös Aliisa ja Esa jaksoivat pitää välillä myös huumoria yllä arjen keskellä.

3. Luottamus

En voisi ikinä kuvitella olevani ihmisen kanssa, jonka sitoutuneisuutta suhteeseen minun täytyy missään tilanteessa epäillä. 

4. Intohimo

Kahdeksan vuoden yhdessäolon jälkeen on vaikea kuvitella, että millainen suhde olisi, jos ei olisi elänyt sitä alun en voi pitää näppejä irti sinusta -vaihetta. Tämän kauden Ensitreffeissä en ole nähnyt tällaista kipinää oikein kenenkään parin välillä. Ohjelmassa Johannalla ja Markuksella on ihan hyvä meininki, mutta riiittääkö se viemään sen yli, että alkuhuumaa ei ole koettu ollenkaan? Esan puolelta sellaista kipinää on Aliisaa kohtaan ilmassa, mutta nainen vastaa siihen vaihtelevasti. Tänään nähdyssä jaksossa tämäkin näytti taas Aliisan puolelta vähän paremmalta. Itseään kun ei voi näissä jutuissa voi pidemmän päälle pakottaa, vaikka olisikin mennyt telkkarissa naimisiin ja olisi sitoutunut tekemään kaikkensa.

5. Kunnioitus 

Huh, ihailen pareja, jotka ovat voineet pitää parisuhteessa välillään sekä intohimon ja ystävyyden kaltaisen kunnioituksen. Riitojen keskellä jonkunlaisen kunnioituksen säilyttäminen on haastavaa, sekin nähtiin tämän päivän jaksossa. Onneksi Markus ja Johanna osasivat pyytää ja antaa anteeksi. Tosin kovin korrekti suhde tuntuu sekin vieraalta. 

6. Itsenäisyys (erillisyys)

Jotta pari voi tuntea yhteenkuuluvuutta, pitää välillä tuntea myös erillisyyttä. Tämän eroa pohtiva ystäväni kuuli pariterapiassa, kun hän pelkäsi, että pitkässä suhteesta heistä oli tullut enemmän kavereita.

Lähtökohtaisesti kaikki Ensitreffit-tyypit vaikuttavat kyllä terveen itsenäisiltä. Aliisan kohdalla jäin miettimään, että onko kyse itsenäisyydestä vai eikö hän halua viettää aikaa Esan kanssa? 

Kävi heille miten tahansa, niin toivottavasti Ensitreffien uusi kausi nähtäisiin taas ensi syksynä. Olen yhä sitä mieltä, että tämä ohjelma on tv-ohjelmien aatelia.

Lue myös: Ensitreffit-Aliisa: Minäkään en rakastunut mieheeni ensisilmäyksellä

Kommentit (0)

Seuraa 

MITÄ?

Sivuraiteilla -blogissa liikutaan kurahousuviidakosta Cheekin kainaloon, tehdään tukka takussa haastatteluita punaisilla matoilla, juodaan liikaa pepsiä ja katsotaan liian myöhään Netflix-sarjoja. Blogi jatkaa usein viihdemailman tapahtumien ja ilmiöiden peilaamista siitä, mihin Me naiset -lehteen toimittamani Radalla-palsta jää.

Ja koitetaan löytää kuulua tasapainoa tämän kaiken välillä.

KUKA?

Emilia Saloranta on kolmekymppinen yrittäjä-toimittaja-tietokirjailija ja kolmen lapsen äiti, jonka mielestä viihde on ihmiselle hyväksi.

YHTEYS?

empuntemputjatarinat@gmail.com

INSTAGRAM

galawoman

Blogiarkisto

2020
2018
2017

Kategoriat

Instagram