Kirjoitukset avainsanalla elokuvat

76.kertaa järjestetty Golden Globe -gaala palkisti viime yönä tv- ja elokuvamaailman parhaita.

Sanoisin, että kunnianarvoisen raadin äänestyspäätös jättää (ja uskoisin, että aika monelle muullekin) Bradley Cooperin ja Lady Gagan tähdittämä Star is born -elokuva ilman arvostetuimpia palkintoja oli aikamoinen yllätys.

Sen sijaan toinen viime vuoden yleisösuosikki (passeli elokuva toki sekin) Bohemian Rhapsody palkittiin vuoden parhaana elokuvana, samoin Freddie Mercuryn roolin näyttelevä Rami Malek palkittiin parhaasta miespääosasta.

En tiedä, onko arvostetuimpien palkintojen raadit tekemässä Bradley Cooperille leodicapriot? Leonardo DiCaprio roikkui vuosikaudet Oscar-gaalan ehdokaslistoilla, kunnes sai parhaan miespääosan Oscar-palkinnon vasta vuonna 2016. Cooper on jäänyt joka vuosi myös ilman Golden globe -pystiä - niin myös tänäkin vuonna.

Tämä on sääli, sillä Bradley Cooperin roolisuoritus Jackson Mainena on yksi elokuvahistorian hienoimpia ja koskettavimpia.

Koska.

1.Ei ole helpoin tehtävä saada tällaista tavista ymmärtämään, miksi stadioneita täyttävä laulaja voi päätyä elämässä niin radikaaleihin ratkaisuihin. Bradley onnistuu ja saa vielä Gagan näyttelemän Allyn lisäksi katsojan rakastumaan Jacksoniin.

2. Yleensä sanotaan, että jos rakastut johonkin ulkonäkö menettää merkityksensä. Pätee myös leffaloveen! Minusta Bradley Cooper ei ole koskaan ollut niin kuuma kuin rähjäisenä läpi valkokankaan vanhan viinan hajuisena laulajana.

3. En myöskään muista, milloin olisin itkenyt niin valtoimenaan fiktiivisen elokuvan parissa kuin Starin. Sovin leffan jälkeen ripsivärit poskilla perjantai-iltana hyvin keskelle teinidraamaa, kun painelin Kampin narikkatorin läpi.

4. Cooper siis ohjasi elokuvan. Eikä hän joudu ollenkaan häpeilemään laulusuorituksissa itse Lady Gagalle. Soittipa mies itse kitaraakin.

5. Ei ole liioiteltua sanoa, että Star is born on 2010-luvun Bodyguard! Tarvitsemme valkokankaalle enemmän elämää suurempia rakkaustarinoita.

"Bradley Cooper ei ole koskaan ollut niin kuuma kuin rähjäisenä läpi valkokankaan viinan hajuisena laulajana"

Kun istuin katsomaan elokuvaa tajusin, että olen tavannut Cooperin kerran. Minulle oli varattu Tanskassa kahden muun toimittajan kanssa vartin haastisslotti. Bradley oli hurmaava, avoin - ja saatoimme jopa vähän flirttailla silleen jenkkityyliin. Hassua, että se muistui mieleen vasta, kun näin hänet valkokankaalla taas.

Tai no varmaan siksi, että kirosin noin sata kertaa, miksi miksi miksi, en pyytänyt yhteiskuvaa.

En voinut olla ajattelematta työmäärää, jonka Cooper on ohjaajana ja näyttelijänä  tehnyt koko elokuvan kokonaisuuden eteen - ja voisin kuvitella, että hienoista katsojaluvuista ja lukuisista ehdokkuuksista huolimatta voi olla hienoinen pettymys, jos elokuva jää ilman isompia palkintoja. 

En keksi muuta syytä palkinnottomuudelle kuin sen, että Star is born on Tapahtuipa Hollywoodissa -elokuvan (v.1937) kolmas filmatisointi. Muut versiot on tehty vuonna 1954 ja 1976.

Laitamme vielä Oscar-gaalaan, joka jakaa pystinsä meidän aikaan maanantaina 25.2.

Onneksi käsittämättömän hienon roolisuorituksen Allyna tehnyt Lady Gaga sai sentään yöllä parhaan alkuperäisen kappaleen palkinnon Shallow -kappaleesta. Fiilistelkää tämä video, jos kaipaatte maanantaihin vielä hieman lisää melankoliaa.

 

Golden globen ehdokkaat ja palkitut vielä täällä.

kuvat Star is born

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Minusta taas tuo elokuva oli aika huono. Odotin koskettavaa itketyselokuvaa, mutta ei itkettänyt niin sitten yhtään. Biisit olivat kyllä hyviä, mutta itse elokuvasta en pitänyt. En olisi itsekään sille pystejä jakanut, jos asia minulle kuuluisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

En voi uskoa, että minulla on tänään kymmenenvuotias lapsi!

Tuntuukohan yhtä epätodelliselta, kun lapsi pääsee ripille tai ylioppilaaksi? 

Lähdin synnyttämään synttärisankaria kymmenen vuotta ja yksi päivää sitten aamulla. Raskaus oli kaksi viikkoa yliajalla. Astelin käynnistykseen Kätilöopistolle rennosti treenilaukku olalla. Luottavaisin mielin, edes aavistamatta millaista kipua tulisin seuraavan kuudentoista tunnin aikana kohtaamaan.

Mutta samalla syntyi vielä suurempi rakkaus. 

Kymmenen vuotta sitten tänä aamuna en ollut nukkunut hetkeäkään.

Yö oli ehti vaihtua aamuksi, kun ihmettelin peikkotukkaista tytärtä. Kuudelta lähettelin hormonihöyryissäni jo tekstareita, hän on täällä!

Rakkaus toi mukanaan niin suuren menettämisen pelon, että en viikkoihin uskaltanut ajaa autolla. Ajatuskin siitä, että olisin lähtenyt vauva kyydissä liikenteen sekaan, tuntui ylitsepääsemättömältä. 

Olin kaveripiirien nuorin, juuri 25 vuotta täyttänyt, kun sain esikoiseni. Kun meille kävi tämä teiniraskaus, silloisessa työpaikassani vitsailtiin.

Minua raskaus ei ahdistanut, päinvastoin. Se toi kaikkeen järkeä.

Suoraan sanottuna, en tiedä missä olisin ilman esikoistani. Ennen häntä tein kymmeniä eri projekteja, osaamatta päättää, mihin keskittyisin isona. Olin elänyt toisaalta impulsiivisesti, toisaalta stressaten. Minun kohdallani lapsi pakotti priorisoimaan ja löytämään merkityksellisimmät asiat.

Tuntuu oudolta ja ihanalta, että tänään hän on kymmenen.

Oudolta siksi, että ihan pelottaa, miten vuosikymmen on voinut todella mennä näin nopeasti. Ja myös siksi, että hyvin suurella todennäköisyydellä tyttö asuu meidän kanssa vähemmän aikaa, mitä hän on tähän asti asunut.

Ihanaa siksi, että uskallan varovaisesti todeta hänestä tulleen reilu, hauska ja oikeudenmukainen tyyppi. Ja on luonnollista, että elämä menee eteenpäin.

Eilen juhlistimme syntymäpäivää vähän ennakkoon ja kävimme katsomassa kahdestaan Mamma Mia!- Here we go again  -elokuvan. Etappi oli sinälläänkin merkittävä, että elokuva oli ensimmäinen niin sanotusti aikuisten elokuva, jonka molemmat jaksoimme katsoa.

Leffa selkeytti Donnan (nuorena Donnana maaginen Lily James) nuoruutta, ja sitä miten hän päätyi synnyttämään kreikkalaisella pikkusaarella tyttärensä Sophien (Amanda Seyfried) ja perustamaan sinne majatalon. Ja vaikka kyseessä oli taas ABBA:n kappalein rytmitetty fiktiivinen teos, niin kyynelhanani aukesivat isosti.

Miksi kaikki itkevät täällä?

Tätä tyttäreni ihmetteli elokuvan loppuvaiheilla. En halunnut vastata hänelle, että tiedät sitten, kun sinulla on omia lapsia. Puristin vain hänen kättä. 

Kun esikoiseni oli kymmenen kuukautta, jäimme kahden. Olisi naiivia samaistua fiktiivisen elokuvan Donnaan, mutta vasta leffan aikana ymmärsin, että ottaessani lapsen yksinhuoltajuuden minäkään en pelännyt. Ainoastaan toimin.

En kunnostanut kreikkalaista majataloa, mutta otin viiden huoneen ja keittiön rivitalopätkän asuntolainan omiin nimiini. Kiitin intuitiota, että olin tehnyt töitä koko äitiysvapaan ajan. Ikinä ei kannata rakentaa elämäänsä toisen varaan. 

Päätin, että lapseltani ei puuttuisi mitään.

Eikä toivottavasti näin käynytkään.

Isänsä lisäksi hänkin sai lopulta kaksi tärkeää isähahmoa elämäänsä, kun hän oli vuoden.

Hän ei edes muista elämää ilman nykyistä puolisoani ja appiukkoani, pappaa, jotka ovat aina rakastaneet tyttöä kuin omaansa. Läheisten joukko on kymmenessä vuodessa kasvanut tytön mukana. Olen siitä ja hänestä suunnattoman kiitollinen.

Lue myös: Lasteni isät ystävystyivät

                 Suomen Mamma mia! -musikaali on oodi keski-iälle

 

 

Kommentit (5)

Mummo -58v.
1/5 | 

Jaahas,olin 20 risat kun tulin äidiksi...Olin kakara ..myönnän.Päivääkään en kadu poikaani,jonka synttärit tänään,siis 38v.kahden lapsen isä... Ennenvanhaan lapset ehtiin nuorina...nyt aloitetaan 40-vuotiana,jollion jo alkaa toisilla vaihdevuodet...sitte ei jakseta lapsiaan hoitaa..pitää juosta terapioissa ym.muissa hoidoissa. lapset pitää tehdä+20 viimeistään,että jaksaa vielä lapsienlasten kanssa temmeltää.

Emilia S.
Liittynyt14.12.2016

Nykyään työelämä on hyvin epävarmaa ja moni miettii siksikin sopivaa ajankohtaa. Itse huomasin, että sitä ei olisi tullut kohdallani oikein ikinä, joten sikäli olen oiekinkin tyytyväinen päätökseen.

Terapia my ass

No jaa.. en jaksa uskoa että lapsen tekemiselle/saamiselle on oikea aika ihmisen elämässä. Jokainen elää omaa elämäänsä ja perheenperustaminen osuu johonkin kohtaan 20-40 ikävuoden sisään.
Onneksi en saanut lasta 20-vuotiaana, jottei tarvinnut juosta terapioissa..

Vierailija
2/5 | 

Myös 20 v äidiksi tullut ja toinen muutama vuosi myöhemmin. Näin jälkikäteen ajatellen heidän pienemmillä sisaruksillaan on ollut kypsempi ja kärsivällisempi äiti, kun taas nuorempana olin rohkeampi ja energisempi. Ihania aikuisia on kuitenkin kasvanut nuoren äidin lapsistakin.

Emilia S.
Liittynyt14.12.2016

Ihana kuulla! Huomaan itse, että olin "nuorempana äitinä" paljon huolettomampi. Nykyään stressaan lähes kaikesta. En tiedä johtuuko se myös lasten lukumäärästä..

I feel pretty –elokuvan voi nähdä kahdella tavalla. Joko aika perinteisenä jenkkihenkisenä höpsönä jenkkikomediana, jossa päähenkilö Renee (Amy Schumer) on kuin lähes kuka tahansa nainen, joka painii itseluottamuksen kanssa.

Eräänä päivänä Renee kolauttaa päänsä, jonka jälkeen hän alkaa nähdä itsensä maailman kauneimpana ja pystyvimpänä naisena. Tästä seuraa äksöniä ja hauskoja tilanteita sekä aika ennalta arvattava loppuratkaisu.

                  

Michelle Williams näyttelee Reneen pomoa.
Michelle Williams näyttelee Reneen pomoa.

Tai sitten elokuvan teemaan ja tilanteisiin voi samaistua niin syvästi, että kyyneleet nousevat silmiin vähän väliä.

Renee: Oletko sinä niitä tyttöjä, joita tullaan tuosta vain lentokentällä pyytämään bileisiin valtavalle jahdille ja vietät seuraavat päivät siellä?

Kiistämättömän kaunis nainen: Kyllä minulle kävi viime kesänä Kreikassa juuri niin.

Kun epävarmuuksista kärsinyt Renee näkee itsensä kuin taikaiskusta yhtä upeana kuin nuo kiistämättömän kauniit huippumallit, seuraa tilanteita, jotka iskevät ainakin meikäläisen nauruhermoon.

Toisaalta elokuvan vahvin teema on itseensä uskominen, joka ehkä ilman taikaiskua tapahtuu oikeassa elämässä oikeastaan vain itsensä hyväksymisen kautta.

Mietipä tilannetta, jossa tunnet itsesi kauniiksi? Ehkä olet syönyt ja urheillut sillä viikolla sopivasti, tuona iltana lempifarkkusi istuvat jalkaan ja laittaudut nätiksi iltaa varten. Muutaman siiderin jälkeen itseluottamuksesi on tapissa ja ihmiset kiinnittävät huomiota hyvään meininkiisi – ei väliä, vaikka oikeastaan näyttäisit suunnilleen samalta kuin viikko sitten, kun istuit kotisohvalla kehoahdistuksissasi kotikalsareissasi.

Vähän sama, mutta elokuvapotenssiin käy Reneelle, joka lopulta oppii, ettei ulkonäöllä ole niin suurta merkitystä kuin hän (ja me kaikki) muut tuppaamme kuvittelemaan. Kaikilla on epävarmuuksia, jopa sillä kiistämättömän kauniilla naisella.

Huippumalli Emily Ratajkowski on yksi elokuvan kiistattoman kauniista naisista.
Huippumalli Emily Ratajkowski on yksi elokuvan kiistattoman kauniista naisista.

Minusta I feel pretty on itseluottamuksen kanssa painiville vuoden tärkein elokuva.

Kuvittelemansa muodonmuutoksen jälkeen Renee alkaa käyttää samoja vaatteita kuin käsittämättömän kauniit naiset. Tanssia lavalla bikineissä kuten he. Kesken naururemakan tajuan, että tanssikohtauksessa ei olisi mitään hauskaa tai outoa, jos bikineissä tanssisi käsittämättömän kaunis nainen.

Heihin silmämme on valkokankaalla niin tottunut, että tuskin kiinnittäisimme koko kohtaukseen sen suurempaa huomiota, jos sjoku heistä olisi tanssikohtauksen tehnyt. 

Toivottavasti jonain päivänä silmämme ovat tottuneet normaaliin myös valkokankaalla.

Ja ainiin. Amy Schumer. Love. Her.

I feel pretty –elokuvateattereissa kautta maan

Kommentit (0)

Aku Hirviniemen käytös on aamun Huomenta Suomi -lähetyksessä on noussut päivän otsikoihin. Viime viikolla Hirviniemeä samaisen Varasto 2 -elokuvan johdosta haastatelleena en ole yllättynyt. 

Akulla oli hauskuuttajan rooli päällä heti kun hän astui lehdistön eteen. Hän halusi paljastaa suhteensa Hannele Lauriin. Kun otin takin pois selfietä varten, Aku huudahti "Herranen aika, kuinka paljon ajattelit vielä riisua!"

Hirviniemi on ilmiömäinen humoristi, mutta kun hänellä on kyseinen rooli vahvasti päällä, häntä on lähes mahdoton haastatella vakavasti. Sen sai kokea Ivan Puopolo tänään Huomenta Suomessa ja yksi E.Saloranta viime viikolla.

Emilia: Moikka, pitkästä aikaa! Oletko innoissasi aloittamaan päivän haastattelu-urakan?

Aku: Erittäin innokkaana.*Kävitkö muuten katsomassa elokuvan?

E: Kävin joo. En ollut nähnyt sitä ensimmäistä osaa, joten kesti alkuun vähän päästä jyvälle näistä tyypeistä. Nauroin kyllä vedet silmissä lopulta. Se oli paljon parempi ja hauskempi kuin osasin odottaa. (tämä ei muuten ole mielistelyä, vaan totta!)

A: Kiva kuulla. Mä en nimittäin vielä ole katsonut.*

E: Ai? No sullahan on tässäkin elokuvassa Ranisena vähän reppanan rooli. Onko reppana sun hauskuuttajapuolen alterego?

A: Todellisuudessa mä olen paljon tyhmempi kuin Raninen.*

E: Tarkoitin, että kun olet fiksu jannu ja hyvä näyttelijä, niin tuntuuko reppanan roolin asettuminen usein turhauttavalta ?

A: Saatan mä olla joskus vähän reppana oikeestikin. Jos vakavasti puhutaan, kun mietitään koomisia hahmoja, niiden takana usein joku iso tragedia. Mieti vaikka Chaplinin Kulkuria. Jostain syystä minut valitaan reppanan rooleihin. Tässä, Luokkakokouksessa ja muissa. Hietanenkin on vähän reppana.

E: Tässähän KP:lla (Kari-Pekka Toivonen) on selvästi tämmönen äijärooli. Haluaisitko joskus näytellä miehekkäämpiä rooleja?

A: - Ai niinku KP on up ja mä oon bottom.* Kyllä mä voisin äijärooleja näytellä. Nummisuutareissa mulla oli sellainen, mut sähän et käy teatteria katsomassa.* Bodasin itseni hirveeseen kuntoon, voin näyttää sulle täältä kuvia (kaivaa kännykkäänsä). 

E: (katsoo kuvaa) No, siinä on kyllä salilla käyty!

A: Rouskun roolia kutsutaan muuten termillä ylästatuksen rooli ja Raninen on alastatus. Se lukee Teakissa ihan näyttelijätyön kirjassa. 

E: Heeiii, tuota en tiennytkään, kiitti! Olet tehnyt taukosi jälkeen Heinähatun ja Vilttitossun sekä tämän Varaston. Oletko kieltäytynyt paljon töistä?

A: Olen mä jostain kieltäytynytkin. Teen nyt Henkka Hyppösen ja erään suomalaisen koomikon kanssa paneelishow`ta, joka alkaa keväällä Nelosella. Teen lisäksi omia keikkoja. Leffahommaa on vasta kesällä. Ehdin viettää lastenkin kanssa aikaa.

E: Miten tässä maltillisen työtahdin ohessa olet ehtinyt pitää itsestäsi huolta?

A: En ole tässä kuussa hirveästi ehtinyt treenaamaan. Minulla on hyvä kuntovalmentaja Topi Lösönen, jonka kanssa treenasin Tuntematonta varten. Jaajon kanssa käyn sunnuntaisin salilla. En mä niin kovaa dieettiä pidä, elämästä pitää nauttia.

(keskustelua tipattomasta, jota Aku ei halua enää otsikoihin)

E: Sä kuulut tällä hetkellä maan halutuimpiin sinkkumiehiin. Millianen nainen tekee sinuun vaikutuksen? 

A: Hannele Lauri!*

E: Voitko eritellä tarkemmin? Tuleeko sulle naisilta paljon yhteydenottoja vaikka somen kautta? 

A: Enemmän kuin sen, että nainen on ulkoisesti kaunis minua miellyttää, jos naisella on kaunis mieli.* Enkä mä niin ronkeli ole, voi se olla mieskin!* Naisen pitää olla älykäs, hauska, huumorintajuinen, sivistynyt, akateeminen, hyvä viiniasiantuntemus, ja rinnanympärys on oltava, heitä joku hyvä luku?*

E: 90?

A: Ja rinnanympärys 90! Ja ei tule yhteydenottoja, ei ainakaan tämän kommentin jälkeen. *

E: Hah! Onnea vielä ensimmäisestä Jussi-ehdokkuudesta. Miltä se tuntuu tässä vaiheessa uraa?

A: Olisi saanut tulla aikaisemmin! Ei ei,  tuota ei voi laittaa lehteen, sen ironia ei aukea. Suuri kunnia!

Mutta tästäkin (hieman epäonnisesta haastattelusta) huolimatta piti vielä sanomani, että kiva kun oot bäk Aku Hirviniemi!

*merkitty kohdat, joissa toimittaja saattoi aavistaa ironiaa

Varasto 2 ensi-illassa perjantaina 16.2

kuvat: Sanoma/Varasto tiedotus

 

Kommentit (0)

Seuraa 

MITÄ?

Sivuraiteilla -blogissa liikutaan kurahousuviidakosta Cheekin kainaloon, tehdään tukka takussa haastatteluita punaisilla matoilla, juodaan liikaa pepsiä ja katsotaan liian myöhään Netflix-sarjoja. Blogi jatkaa usein viihdemailman tapahtumien ja ilmiöiden peilaamista siitä, mihin Me naiset -lehteen toimittamani Radalla-palsta jää.

Ja koitetaan löytää kuulua tasapainoa tämän kaiken välillä.

KUKA?

Emilia Saloranta on kolmekymppinen yrittäjä-toimittaja-tietokirjailija ja kolmen lapsen äiti, jonka mielestä viihde on ihmiselle hyväksi.

YHTEYS?

empuntemputjatarinat@gmail.com

INSTAGRAM

galawoman

Blogiarkisto

2020
2018
2017

Kategoriat

Instagram