Kirjoitukset avainsanalla Joulu

Poika 14v. Uudet vaatteet koko 170cm.

Poika 10v. Pehmä haalari/jumpsuit 152-158cm.

Tyttö 12v. Merja Jalon uusin kirja tai muu hevoskirja

Siinä muutama vähävaraisen perheen nuoren toivoma lahja Hope Ry:n tämän vuoden joululahjakeräyksessä. 

Kävin viemässä omat "pakettini" joulukuun ensimmäisenä päivänä Helsingin Stockmannille, jossa keräys on auki pisimpään, 22.12 saakka. 

Joka vuosi lahjoja valitessa sydän itkee verta kuuseen roikkumaan jääneiden lahjatoiveiden puolesta. Entäs jos jonkun lapsen joulun ainoa toive ei toteudu ollenkaan?

Tuttu voimattomuuden tunne iski tänä vuonna jo marraskuun puolella, kun lempparibloggaajani Karoliina Sallinen-Pentikäinen jutteli aiheesta Instastoryssaan.

Karoliina oli käynyt tyttärensä kanssa valitsemassa lahjoitettavat paketit Tampereen Koskikeskuksen toivelahjapuusta. Jutellut sen jälkeen tyttärensä kanssa, että jokainen paketti voi olla ainoa, jonka lapsi koko jouluna saa. 

Itse olin juuri inventoinut, mitä omat lapset saavat joulukuun ensimmäisenä aamuna joulusukistaan. Kun katselin tonttupinnejä, joulupukkihuulirasvoja ja kolmella kympillä ostettuja fudiskortteja, mieleeni tuli väistämättä, että ehkä meidän lapsille joulu olisi tullut ilman näitäkin.

Vastasin Karoliinan stooriin nyyhkyemojilla, jonka jälkeen päädyimme keskustelemaan, voisimmeko tehdä jotain. Päätimme jatkaa haastamista ja edes muistuttaa blogeissa ja some-kanavissa keräyksestä. 

Hope Ry:n joululahjakeräyksessä on siis kyse siitä, että yhdistys on kerännyt vähävaraisten lapsiperheiden lapsilta ja nuorilta joululahjatoiveita.

Toiveet roikkuvat toivelahjapuissa, joita on satoja ympäri Suomen (pelkästään pääkaupunkiseudulla puita on 50 kappaletta). Oman kokemukseni mukaan lahjatoiveet ovat 15-50 euron välillä, mutta yhdistyksessä ei ole haluttu rajoittaa lasten toiveita.

"Lasten lahjatoiveet voivat vaihdella uusista sukista Playstation neloseen. Meillä on periaatteena, että annetaan lasten toivoa ja unelmoida, eikä sanota, että koska perheesi on vähävarainen, sinulla ei ole oikeutta toivoa uutta Pleikkaria", Hopen pääkaupunkiseudun tiiminvetäjä Heli Nyholm totesi.

Käytännössä homma toimii niin, että toivepuusta voi valita kukkarolleen sopivan toiveen tai toiveet. Tämän jälkeen esimerkiksi meikäläinen marssi Stockmannilla, jossa puu sijaitsi siis kassojen vieressä viidennessä kerroksessa,  ja ojensin valitsemani lasten lahjatoiveet kassalle. Kassa kysyi, paljonko haluan investoida per paketti (yleensä olen valinnut toiveita, joiden hinnan osaan aika tarkkaan arvioida). 

Viime vuonna ostin lahjat pienille tytöille lasten lahjapuusta. Koska raja on vedettävä johonkin, nappasin tänä vuonna seuraavat toiveet lahjapuusta nuorille pojille. 

Myyjä latasi kutakin lahjaa kohti kolmenkymmenen euron arvoiset lahjakortit (summan saa siis kassalla määritellä itse, arvioin, että noilla saisi kunnolliset kyseiset tuotteet). Yhdistyksen vapaaehtoiset käyvät hakemassa lahjat ja välittävät perheille. 

Käytännöt vaihtelevat puun sijainnin mukaan. Joissain paikoissa napataan toive mukaan, käydään ostamassa toivelahja ja palautetaan yritykselle/ohjeistettuun paikkaan.

Koska minulla ei ole tarpeeksi rahaa lunastaa edes kaikkia yhden puun paketteja, niin haastankin kaikki, joilla ei mene lahjan ostamiseen ne viimeiset rahat, poimimaan puusta tänä jouluna edes yhden toiveen.

Ja koska tiedostan, että en myöskään tavoita kaikkia maan ihmisiä, haastan mukaan muutamia tunnettuja henkilöitä ja vaikuttajia, joiden sydäntä lähellä tiedän asian olevan. 

Koska Karoliina otti omalla haastella haltuun Tampereen seudun, haastan puolestaan omista haastateltavistani pohjoisesta laulaja Suvi Teräsniskan ja Kuopion suunnalta Kalpan valmentaja Sami Kapasen ja organisaatiossa työskentelvän Satu-vaimon. Lahden suunnalta haastan laulaja Jannika B:n ja täältä pääkaupunkiseudulta superjuontajat Vappu Pimiän sekä Marja Hintikan ja myös monitaituri Roope Salmisen ja kansanedustaja Jaana Pelkosen. Tube-vaikuttajista ilmeinen haasteen kohde on Äidin puheenvuoro-tubettaja Inari.

Keräyksen kautta Hope toteuttaa joka vuosi tuhansien lapsien lahjatoiveita. Oman kaupunkisi toivelahjapuut löydät helpoiten, kun kirjoitat Facebookiin Hope Yhdessä & Yhteisesti Ry ja kirjoitat perään etsimäsi kaupungin.

Tässä vielä muutamia esimerkkejä  sijainnista ja lahjoitusajoista, jotka bongasin itse yhditysten paikkallispisteiden sivuilta.

Helsinki, Stockmann 22.12 asti

               Itäkeskus 16.12 asti

               Easyfit-kuntokeskukset 14.12

Espoo, Stockmann Tapiola 22.12

Vantaa, Jumbo Stockmann 22.12

Oulu, Linnanmaan Prisman aulasta /paketit Infoon 13.12 mennessä.

Kuopio, SalaCavala 9.12 asti 

              Iloinen Joulukauppa Matkus

Tampere, Ratina 16.12 asti

Keräys myös muun muassa Tallink Siljan, Starbucksin, Forever kuntoklubien, Pihlajalinnan toimipisteillä.

Jos jotain olen tässä elämässä oppinut, niin yleensä mitä enemmän annat, niin myös saat. Tuli aidosti hyvä mieli, kun sain osaltani paketit jo eteenpäin. Ja epävarmassa maailmassa ei koskaan tiedä, milloin itse on avun tarpeessa.

Pidetäänhän yhdessä huolta, että jokainen lapsi saisi tänä jouluna edes sen yhden paketin? <3

*Kyseessä ei ole kaupallinen yhteistyö, mutta haastatta varten haastateltu HOPE Ry:n työntekijöitä. Käytämme haasteen yhteydessä hashtageja #hopery #lahjapuukeräys #edesyksipaketti

 

Kommentit (3)

Vierailija
1/3 | 

Kiitos tästä postauksesta :) Osallistuin itse viime viikonloppuna Hopen lahjakeräykseen ostamalla neljä lahjaa, suurin piirtein saman ikäisille lapsille/nuorille kuin omat neljä. Tulipa hyvä mieli, kun saattoi auttaa!

Emilia S.
Liittynyt14.12.2016
2/3 | 

Ihana kuulla <3 Eihän tämä täysin epäitsekästä olekaan, tästä tulee itsellekin niin hyvä mieli <3 Ihanaa joulua perheellesi :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Terveisiä täältä joulutranssista!

Pidin tänään kokonaisen vapaapäivän keskenäni ja sen tarkoitus oli yllämainittu; täydelliseen joulutranssiin vaipuminen. Lapsiperheessä transsiutuminen on viime vuosina jäänyt muiden palvelemisen jalkoihin, joten tänä vuonna en ottanut riskiä, vaan varasin jouluttamiseen oman vapaapäivän. 

Se vaati hieman ennakkovalmisteluja: 

1. Ripottelin pitkin viikkoa ympäri kotia Merry X-mas-, Let it Snowta huutavia sisutustyynyjä, kynttilöitä ja muuta krääsää, mitä normaalisti vihaan (siis krääsää, en joulukrääsää). Kun joulutoivotuksiin törmää jatkuvasti ympäri kämppää, alkaa kohta tuntea olevansa oikeasti ihan merry and bright.

2. Jouluna on lupa löysäillä mukavissa vaatteissa. Keräsin jouluiset vaatteet ja lempilökärit pitkin kuukautta odottamaan pyhiä samaan lokaatioon. Yleensä olen ostanut tai toivonut jouluksi uutta yöpaitaa tai muuta jouluvaatetta, nyt panostin neuleisiin.

Vaikka ei olisi rahaa ostaa kokonaan uutta vaatekertaa, niin ihan vaikka uudet joulusukatkin saavat rennommalle mielelle.

3. Myös henkisesti on tärkeää, että hyvää lukemista on oltava riittävästi. Olen kerännyt koriin lehtiä ja kirjoja, joihin pääsin tarttumaan vihdoin tänään. Tässä lajissa runsaus on tärkeää; jos harvoin ehtii lukemaan, niin mikään ei ole turhauttavampaa kuin huonon kirjan lukeminen. 

4. Ruoka ja ruoka. Kävimme hubbyn kanssa ostamassa koko joulun ruokatavarat ja juomat jo keskiviikkona töiden jälkeen. Myöhään illalla ei ollut kovin valtaisaa trafiikkia, mutta koitin vältellä täysiä kauppoja tämän päivän.

Monet elämäntapaohjeistavat neuvovat, että jouluna ei kannata olla liikaa ruokaa tarjolla, sillä silloin sitä tulee syötyä liikaa. Meillä herkkuja on ollut esillä pitkin viikkoa ja minusta napsiminen kuuluu nimenomaan olennaisena osana jouluun. 

Yksi tämän joulun lemppareistani on ehdottomasti jaffakeksit feat vihreät kuulat, joita meni tänään puolikas paketti.

5. Joululeffoja on katsottava ainakin yksi. Eikä se haittaa, jos se on vähän huono, kuten Netflixin Jouluprinssi. Ennen superpyhiä joululeffoja on muuten hyvä toljottaa mahdollisimman myöhään, jotta unirytmin saa varmasti sekoitettua ajoissa lomarytmiksi. 

Ja vaikka jälkikasvu herättäisi aamulla aikaisin, se ei haittaa. Joululomalla voi vihdoin nukkua kunnon päikkäreitä, jotta jaksaa taas valvoa yöllä ja suorittaa uudelleen muita joulutranssin operaatioita.

Rentoa joulua kaikille teille ja kiitos kuluneesta vuodesta! <3

Blogi lomailee 3.1.2018 asti.

Voiko joulukoristeet laittaa jo, joko joko, joojoooo?!?

Jouluttajana minun tekisi usein mieli antaa lapsille periksi ja iskea joulu kotiin heti, kun syksyn loskat alkavat painaa päälle. Mutta. En oikein usko, että joulun odotus tuntuisi erityiseltä, jos sitä harjoittaisi kuukausikaupalla.

Siksi meillä kevytjoulun saa sisustaa kotiin isänpäivän jälkeisenä viikonloppuna.

Meillä kevytjoulu tarkoittaa:

+ Punaisia ja kuusenvihreitä kynttilöitä

+ Jouluvaloja terassin kaiteelle

+ Jouluvaloja ikkunoihin 

+ Spotify-lista joulubiiseistä ja niiden luukuttaminen

+ Glögimukit yläkaapista käyttölasikaappiin

+ Kauden uutuusglögien maistelua

+ Piparimuottien kaivamista sekä niiden käytölle ajan kaivamista, ensimmäinellä pipari-aurajuustoyhdistelmällä herkuttelua

+ Joulukalentereiden ostamista

+ Paniikkia joulukorteista; lähettää vai ei, kuvalla vai ilman ja millä ajalla

Kevytjouluun taas ei kuulu asiat, jotka kuuluvat vain hevijouluun

+ Christmas, Happy Holidays jne muuten itse juhlaan viittaavat tyynynpäälliset, viltit, kyltit ja plakaatit

+ minikuuset, joita hankin innoissani viime jouluna jokaiseen huoneeseen paitsi vessaan ja saunaan

+ oviin ripustettavat joulusukat

+ kinkku, laatikot ja konvehdit

+ joululakanat

+ The pääkuusi

Viikko sitten kotiimme laskeutui näissä kuvissa esiintyvä kevytjoulu, jota jatkamme nyt tovin. Kuten Instagram-seuraajat saattoivat huomata sekosin hieman tällä viikolla ostelemaan joulukamaa, vaikka nyt ei pitänyt ostaa hetkeen mitään.

No nyt on kaikki valmiina, kun kevytjoulu muuttii asteittain hevijouluksi joulukuun ensimmäisestä viikonlopusta lähtien. 

Tänä viikonloppuna kuitenkin vielä pikkujouluillaan! Kevytjoulua kaikille viikonloppuun<3

Seuraa 

MITÄ?

Sivuraiteilla -blogissa liikutaan kurahousuviidakosta Cheekin kainaloon, tehdään tukka takussa haastatteluita punaisilla matoilla, juodaan liikaa pepsiä ja katsotaan liian myöhään Netflix-sarjoja. Blogi jatkaa usein viihdemailman tapahtumien ja ilmiöiden peilaamista siitä, mihin Me naiset -lehteen toimittamani Radalla-palsta jää.

Ja koitetaan löytää kuulua tasapainoa tämän kaiken välillä.

KUKA?

Emilia Saloranta on kolmekymppinen yrittäjä-toimittaja-tietokirjailija ja kolmen lapsen äiti, jonka mielestä viihde on ihmiselle hyväksi.

YHTEYS?

empuntemputjatarinat@gmail.com

INSTAGRAM

galawoman

Blogiarkisto

2020
2018
2017

Kategoriat