Kirjoitukset avainsanalla Koti

Tänään olen ollut puoliksi vapaalla. 

Vihdoin olen avannut (kolme vuotta säilössä olleita) puutarhalehtiä tai jotain omaan pihaan viittaavaa materiaalia. 

Kun rakensimme taloa, ajattelin että tähän (alas) sopisi hyvin omenapuu. Puu joka kasvaisi samassa tahdissa kuin lapset ja ehkä ensimmäisen päästessä ylioppilaaksi olisi jo täysikasvuinen sekin.

Haaveilin myös marjapensaista ja ehkä myös kirsikkapuusta. 

Kuten kuvasta näkyy hiljaista on. Ainoa mitä olen saanut hankittua on keskimmäisen lätkämaali, jonka senkin mies kokosi.

Tosiasia nimittäin on, että en ole saanut pidettyä hengissä kovinkaan monta kasvia tässä elämässä. Luontainen kiinnostus myös istutushommiin on aika vähäinen. Aloittaminen tuntuu työläälle.

Vähän pöllämystyneenä olen tässä lukenut istutusten tukipidikkeistä, istutusväleistä ja niin edelleen. Mietin, onko minulla aikaa, voimavaroja tai intoa hypätä kokonaan uuteen maailmaan.

 

Tähän asti meillä on lähinnä yritetty saada pidettyä hengissä Tuija-aitaa, joka istutettiin viime kesänä. Myönnän. Mies on vastannut tästä projektista, olen hoitanut mieluummin tuon ajan lapsia kuin lähtenyt selvittämään, miten homma toimii.

Tänään olen katsonut pihaamme vakavasti sillä silmällä. Josko vaikka ulko-oven yläpuolelle ja terassille muutaman amppelin (?).

Onko teillä vinkata jotain helppohoitoisia istutuksia/kukkia/puita tuohon pihalle?

Meikäläisen aika meni tänään lopulta pienimuotoisten vappujuhlien valmisteluun.

Saatoin juoda myös lasillisen. Aika jees maanantai.

Ihanaa vappua kaikille <3

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 | 

Hei! Älä pidä kiirettä istutusten kanssa, mieti rauhassa vaikka ensi kesään. Tärkeä asia on lannoittaa nurmikkoa, jotta siitä tulee vihreä ja hyvä. Keväällä kalkkia ja kevätlannoitetta, kesällä kesälannoitetta ja syksyllä kalkkia mja syyslannoitetta.

neito
2/4 | 

Marjapensaat ja satoa tuottavat puut ovat suht helppoja. Kunhan istuttaessa ja alkuun huolehtii kastelemisesta säännöllisesti, jotta juurtuvat. Eikä istuta liian lähelle toisiaan ja/tai taloa tai muita rakennelmia. Eli miettii hieman sitä minkä kokoiseksi kasvavat. Puita ja pensaita tarvii leikata sitten kun kasvavat isommaksi, mutta sitä tarvii tehdä kerta vuoteen silloinkin. Lannoitukset ts. ovat nekin harvakseltaan. Kukat ja sellaiset vaativat sitten jo enemmän ja säännöllistä hoitoa. Eikä kaikkea tosiaan kannata yhdellä kertaa tehdä, hitaasti hyvä tulee pihankin kanssa. Mut jonkinlainen pihasuunnitelma kannattaa teettää, jota sitten alkaa hiljalleen toteuttaa. Tuijat taitavat olla haasteellisia. Kun alkuun tarvitsevat paljon vettä, jotta juurtuvat. Myöhemmin pärjäävät vähemmälläkin. Kevät talvella tarvitsevat sitten suojausta, jotta eivät muutu ruskeiksi.

Emilia S.
Liittynyt14.12.2016

Kiitos paljon käytännön vinkeistä. Näin vanhaksi on saanut elää, eikä tiedä tällaisia ns.perusasioita. Ehkä tämä kesä vielä suunnitellaan ja ensi kesän alussa ollaan sitten valmiudessa tositoimiin. Ihanaa kesää :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voiko joulukoristeet laittaa jo, joko joko, joojoooo?!?

Jouluttajana minun tekisi usein mieli antaa lapsille periksi ja iskea joulu kotiin heti, kun syksyn loskat alkavat painaa päälle. Mutta. En oikein usko, että joulun odotus tuntuisi erityiseltä, jos sitä harjoittaisi kuukausikaupalla.

Siksi meillä kevytjoulun saa sisustaa kotiin isänpäivän jälkeisenä viikonloppuna.

Meillä kevytjoulu tarkoittaa:

+ Punaisia ja kuusenvihreitä kynttilöitä

+ Jouluvaloja terassin kaiteelle

+ Jouluvaloja ikkunoihin 

+ Spotify-lista joulubiiseistä ja niiden luukuttaminen

+ Glögimukit yläkaapista käyttölasikaappiin

+ Kauden uutuusglögien maistelua

+ Piparimuottien kaivamista sekä niiden käytölle ajan kaivamista, ensimmäinellä pipari-aurajuustoyhdistelmällä herkuttelua

+ Joulukalentereiden ostamista

+ Paniikkia joulukorteista; lähettää vai ei, kuvalla vai ilman ja millä ajalla

Kevytjouluun taas ei kuulu asiat, jotka kuuluvat vain hevijouluun

+ Christmas, Happy Holidays jne muuten itse juhlaan viittaavat tyynynpäälliset, viltit, kyltit ja plakaatit

+ minikuuset, joita hankin innoissani viime jouluna jokaiseen huoneeseen paitsi vessaan ja saunaan

+ oviin ripustettavat joulusukat

+ kinkku, laatikot ja konvehdit

+ joululakanat

+ The pääkuusi

Viikko sitten kotiimme laskeutui näissä kuvissa esiintyvä kevytjoulu, jota jatkamme nyt tovin. Kuten Instagram-seuraajat saattoivat huomata sekosin hieman tällä viikolla ostelemaan joulukamaa, vaikka nyt ei pitänyt ostaa hetkeen mitään.

No nyt on kaikki valmiina, kun kevytjoulu muuttii asteittain hevijouluksi joulukuun ensimmäisestä viikonlopusta lähtien. 

Tänä viikonloppuna kuitenkin vielä pikkujouluillaan! Kevytjoulua kaikille viikonloppuun<3

Kommentit (0)

Käytin lopulta juhannuspakkaamiseen inventoiman aikani siihen, että somistin juhannuselementtejä kotiimme. En tiedä, oliko tämä lopulta ajallisesti järkevää, mutta jotain perinteitä on luotava, jos täällä lusitaan useampi juhannus nyt pikkulapsiaikana.

1. Yläkerran terassi oli vähän niinkun aurinkolaituri (paikka kaverini mökille, josta oikeasti tykkään, helteellä).

2. Ikean heräteostoslakanat ovat meillä tästä lähtien juhannuslakanat! (menevät myös jouluna, eli lomalakanat, selvä uusi traditio, wuhuuu).

3. Esikoisen kanssa poimimme kotiin luonnonkukista juhannuskimput.

Kukkien tuoksu makuuhuoneessa toi mökkifiiliksen parhaat puolet lähiöhuusolliin.
Kukkien tuoksu makuuhuoneessa toi mökkifiiliksen parhaat puolet lähiöhuusolliin.

 

4. Aviomieheni teki pienen maanittelun jälkeen vihdan juhannussaunaan.

5. Edesmenneen mummin villasukat ja perheen pienimmän varpaat saunan jälkeen <3

6. Hyvä äiti -aamupala isommille lapsille.

7. Miehellä oli grillin äärellä useamman päivän ruokaprojekteja. Kamadon munagrilli oli päällä melkein koko juhannuksen ja hiiligrillin tuoksu muistutti muuten savusaunaa, joten yksi maaseutuelementti tämäkin.

Juhannusaaton pizzataikina kohosi kaksi iltaa ja ribsit hautuivat juhannuspäivänä grillissä koko iltapäivän.
Juhannusaaton pizzataikina kohosi kaksi iltaa ja ribsit hautuivat juhannuspäivänä grillissä koko iltapäivän.

 

8. Jos olet siinä kuvitelmassa, että aivan kaikki ovat viettämässä mökkijuhannusta, niin olet todenäköisesti väärässä. Kilometrin säteellä kaksi kaveriperhettä oli jäänyt kotiin ja molemmille illoille oli tarjolla kivaa illallisseuraa. Lasten kavereita kotona oli useampi, joten näin isoja ipanoita lopulta yhtä vähän kuin normiviikonloppuna. 

Perjantaina syötiin meillä ja lauantaina napattiin ribsit ja mentiin naapuriin illalliselle.

 

 

Olihan kotijuhannus tässä vaiheessa elämää vaihtoehtona huomattavasti helpompi kuin mökkijuhannus.

Outo olo iski oikeastaan vasta juhannusaattona, kun kävin kaupassa (etsimässä vihtaa, jonka mies lopulta väsäsi). Yleensä nimittäin viimeistään silloin on lähdetty johonkin järven äärelle. Järvihän toki täälläkin olisi ollut pyöräilymatkan päässä, mutta istuttiin kuitenkin meillä iltaa, eikä lähdetty porukalla katsomaan edes kokkoa.

Oikeastaan juhannus ilman maaseutua oli vähän niinkuin joulut ilman lunta, tuntuvat enemmän tavalliselle vapaalle viikonlopulle.

Mutta kun pienin heräsi juhannusaaton vastaisena yönä kuumeessa, kiittelin laiskuuttani jäädä kotiin. Lopulta me perheen "tytöt" oltiin jonkinasteisessa flunssassa koko viikonloppu, josta ehdittiin kotona toipua. Mökillä olisi voinut olla toinen juttu. Juhannuslakanoille oli käyttöä lopulta päivälläkin.

Jatketaan kesästä nauttimista <3

Kommentit (0)

Seuraa 

MITÄ?

Sivuraiteilla -blogissa liikutaan kurahousuviidakosta Cheekin kainaloon, tehdään tukka takussa haastatteluita punaisilla matoilla, juodaan liikaa pepsiä ja katsotaan liian myöhään Netflix-sarjoja. Blogi jatkaa usein viihdemailman tapahtumien ja ilmiöiden peilaamista siitä, mihin Me naiset -lehteen toimittamani Radalla-palsta jää.

Ja koitetaan löytää kuulua tasapainoa tämän kaiken välillä.

KUKA?

Emilia Saloranta on kolmekymppinen yrittäjä-toimittaja-tietokirjailija ja kolmen lapsen äiti, jonka mielestä viihde on ihmiselle hyväksi.

YHTEYS?

empuntemputjatarinat@gmail.com

INSTAGRAM

galawoman

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat

Instagram