Aamulla satoi ja iloitsin: saa olla sisällä ja lukea! Mutta nyt pilvet ovat purjehtineet muualle, aurinko paistaa, ja on lähdettävä ulos. No joo, toki sielläkin voi lukea.

Eräänä toisena sateisena päivänä kiertelin Tukholman kirjakauppoja, niitä jotka ovat sopivalla säteellä kesäkodistani. Söderbokhandel tietenkin, Götgatanin Pocket Shop ja Skrapanin Akademibokhandel. Niistä ensimmäinen on itsenäinen kirjakauppa, yksi lempipaikoistani, sillä siellä tekee löytöjä ja siellä haluaa viipyä. Fokus on kirjallisissa uutuuksissa, mutta sivuseinien hyllyistä löytyy myös muuta, paljon yhteiskunnallista ja humanistista kirjallisuutta, kuvitettua kirjallisuutta. Erinomainen runohylly. Ja niin edelleen. Osoite on Götgatan 37.

Kaksi viimeksi mainittua ovat ketjuja, ja niiden valikoima on ennalta arvattavampi. Myymälänäkyvyyden kannalta niissä satsataan niihin, jotka myyvät varmuudella ja mahdollisimman paljon. Ruotsissakin genrekirjallisuutta pidetään parhaiten myyvänä, ja se näkyy esillepanoissa. Mutta toisinaan on myös poikkeuksia. Tänä kesänä komeimmalla paikalla on pinottuna Elena Ferranten Napoli-sarjan kirjat.

Eikä siinä vielä kaikki, ilokseni huomasin molemmissa ketjukaupoissa seuraavaa. Siellä on näkyvät hyllypaikat “painavammalle”, “vaikeammalle”, “vähemmän myyvälle” kirjallisuudelle. Kirjalliselle kirjallisuudelle toisin sanoen.

“Tämäntyyppinen, kirjallisempi kirjallisuus ei nyt vain myy, on sitä yritetty, ei toiminut” on kustantajien ja kirjakauppiaiden suosima mantra. Kun tiedetään, että kustantamisessa hankalinta on yhdistää kirjat ja lukijat, pelkästään se, että kirjat nostetaan kirjakaupassa hyllyrivin jatkeeksi, ei ole vielä yrittämistä. Kustantamoilta se edellyttää sinnikästä PR:ää. Ja sitä mitä Pocket Shop ja Akademibokhandel tekevät, voi jo kutsua ainakin pieneksi ponnistukseksi. Ne panevat tikun ristiin, niin että kirjallisista kirjoista pitävien on mahdollista niitä löytää hieman helpommin. Pocket Shopin hyllyn reunassa on tarkentava seloste: "Nämä kirjat vaativat sinulta lukijana hieman ekstraa." Ne kirjat vaativat hieman ekstraa myös kustantajiltaan sekä kirjakaupoilta. Tietenkin on samaan hengenvetoon todettava, että ne usein myös antavat lukijalle hieman ekstraa. Vievät kirjallisuutta eteenpäin, sekin vielä.

Kysyin kerran Pocket Shopin myyjältä, toimiiko hylly. Minulle vastattiin: Kyllä, se toimii erinomaisesti, ja hyllyn ansiosta kauppa on saanut uusia kanta-asiakkaita, jotka tulevat liikkeeseen tarkistamaan juuri tämän hyllyn kirjat.

Yksi hylly ei kirjallisia kirjoja pelasta, mutta ainakin se on kannustava ja lupaava esimerkki.

En ole ihan varma, mitä Paula Hawkins tekee tässä joukossa, mutta muutoin: John Williams, Bandi, Max Porter, Johannes Anyuru, Jonathan Safran Foer, Garth Risk Hallberg, Amos Oz...

/Johanna.

Kommentit (4)

Vierailija

Söderbokhandel on mainio! Itse löysin tänä kesänä sattumalta uuden pienehkön kirja-/lehtikaupan nimeltä Papercut samoilta hoodeilta, Krukmakargatanilta, en tiedä onko ollut jo kauan pystyssä, mutta valikoimassa oli paljon sellaista, mitä en tekstissä mainituista paikoista taas löytänyt. Valikoima on tosin aika lehtipainotteinen, mutta kuitenkin.

Vierailija

Oi, mahtavaa! Menen tsekkaamaan sen seuraavalla Tukholman-matkallani!

Seuraa 

Kaksi ystävää ja paljon puhetta siitä mistä ei ole puutetta: hyvistä kirjoista. Sivumennen-kirjapodcastia ja -blogia luotsaavat Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen.

Kuva: Satu Kemppainen. Graafikko: Reetta Kyttä. Podcastin tunnusmusiikki: Artemi Remes.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat