Yhdysvaltalaisen Hanya Yanagiharan (s.1974) toinen romaani Pieni elämä oli ilmestyessään sensaatio. Vaikka kustannustoimittaja epäili ensin kirjan olevan liian rankka, sen intohimoiset fanit todistivat luulon vääräksi. A Little Life -Instagram-tilillä kirja jatkaa edelleen elämäänsä. Hanya käväisi taannoin Suomessa kertomassa kirjastaan, Me Naisten haastattelun voit lukea täältä.

Yli 900-sivuinen järkäle seuraa kolmen vuosikymmenen ajan neljän nuoren miehen, Juden, JB:n, Malcolmin ja Willemin, elämää New Yorkissa. Päähenkilöksi nousee kuitenkin Jude, jonka järkyttävä lapsuus paljastuu vähitellen. Voiko hyvällä koskaan korvata lapsuudessa koettua äärimmäistä pahuutta?

Toinen meistä rakasti kirjaa, toinen taas vihasi sitä. Valitse puolesi ja kerro kumman joukossa seisot?

Pieni elämä on myös ystävyyden ylistys. Huomattavasti ristiriitaisemmin ystävyyttä käsittelee HBO:n Girls-sarja, jonka päättyminen saa meidät miettimään neljän naisen elämästä New Yorkissa kertovan sarjan merkitystä. Oliko finaali antikliimaksi, ja jos oli, haittaako se? Ainakin Lena Dunham todisti jälleen tekevänsä mitä tykkää. 

Valitse taistelusi, sanotaan, mutta valitse myös tilastosi, sanoo Johanna. Kotimaassa kirja-alan tilasta tiedotetaan pessimisti ei pety -asenteella, mutta EU:n laajuisessa tutkimuksessa taivaanrannassa kajastaa valoa. Kannattaa myös muistaa, että kirjanostaja on muita kuluttajia tyytyväisempiä hankintoihinsa. 

Ja koska viime jaksossa arvuuttelimme ankarasti Karl Ove Knausgårdin tulevan Kesä-kirjan aihetta, Johanna otti aiheesta selvää sujuvalla norjan sisälukutaidollaan. Sori, avioerokirjaa ei (vielä) ole tiedossa.  

Kuva: Jenny Westerhoff

 

Kommentit (2)

Annajii

Moi, ja kiitos jaksosta!
En tiedä miten tällainen sopii teidän podcastin suunnitelmiin, mutta olisi mielenkiintoista kuulla (lisää) teidän all-time favourite kirjoista; niistä kaikkein tärkeimmistä, rakkaimmista ja syvimmän vaikutuksen tehneistä. Vaikka ihan lapsuuden lempikirjoista lähtien.

Johanna L
Liittynyt20.1.2017

Kiitos, kiitos!
Me jossain vaiheessa ajateltiin, että tehtäisiin se tänne blogiin. Joten pysyttele kuulolla siitä!
/Johanna

Seuraa 

Kaksi ystävää ja paljon puhetta siitä mistä ei ole puutetta: hyvistä kirjoista. Sivumennen-kirjapodcastia ja -blogia luotsaavat Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen.

Kuva: Satu Kemppainen. Graafikko: Reetta Kyttä. Podcastin tunnusmusiikki: Artemi Remes.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat