Viikon kirjana on ruotsalaisen Tom Malmquistin raa’an surullinen ja järisyttävän kaunis teos Joka hetki olemme yhä elossa (Suomentaja Outi Menna, Kustantamo S&S). Kirja kertoo Tomin avovaimon Karin Lagerlöfin kuolemasta pian parin esikoistyttären syntymän jälkeen. Se on kliininen ja silti vereslihainen kuvaus surun anatomiasta mutta myös tunteisiin käyvä rakkaudenjulistus edesmenneelle vaimolle – lähestulkoon kehollinen lukukokemus, joka ei hevin unohdu.

Tom Malmquistin lisäksi puhumme muista surukirjallisuuden merkkiteoksista, Joan Didionista Julian Barnesiin, Helen McDonaldista Roz Chastiin.

Sitä ennen podcast-kaksikko vaihtaa kuulumisia: Johanna on ehtinyt slalom-lomalle Itävaltaan ja kirjalliselle teatterivisiitille Tukholmaan sillä aikaa kun Jonna on hassannut kaikki lukuhetkensä katsomalla Skamia. (Toki sen on Johannakin jo ehtinyt katsoa.) Norjalle siis 12 pistettä siitä, että se on ensimmäisenä 2000-luvun televisiossa synnyttänyt menestyksen, jossa young adult -kirjallisuus on ollut kiinni jo vuosia: tehnyt teinejä aliarvioimatta fiksun, ihon alle menevän, ihanan nuortensarjan. Sen johdosta Johanna vapautuu sovituskopissa ja Jonna kokee saaneensa teinimentorin.

Ihailemme myös sanojen valtaa. Pimpistä ja pillusta puhumista on pidetty aina kovin vulgaarina, mutta kukapa muu muka teki sanasta yhdessä yössä salonkikelpoisen kuin Yhdysvaltain presidentti Donald T***p!
Yhtäkkiä pussy on kaikkien huulilla (pun intended), se painetaan laatulehtien sivuille, on brittisatiirikko Howard Jacobsonin tulevan kirjan nimi sekä vastarinnan vaaleanpunainen voitonmerkki. Isn’t it ironic, laulaisi varmasti Alaniskin. T***p synnyttää muutenkin kiinnostavaa taidetta ja nostaa vanhat klassikkodystopiat myyntilistojen kärkeen. Roskan paavin John Watersin sanoin: on syntymässä uudenlaista, positiivista anarkiaa.

 

JAKSOSSA MAINiTUT KIRJAT

Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina (Tammi)
Herman Koch: Illallinen (Siltala)
Rosa Meriläinen & Saara Särmä: Anna mennä. Opas hauskempaan elämään (S&S)
Howard Jacobson: Pussy (ilmestyy keväällä Englannissa)
Hillary Clintonin kirja vaalitaistelusta (tekeillä)
George Orwell: 1984 (WSOY)
Hannah Arendt: Totalitarismin synty (Vastapaino)
John Berger: Näkemisen tavat (WSOY)
Rebecca Solnit: Hope in the Dark
Margaret Atwood: Orjatar (Tammi)
Joan Didion: Maagisen ajattelun (Like)
Joan Didion: Iltojen sinessä (Like)
Jenni Diski: In Gratitude
Paul Kalanithi: Henkäys on ilmaa vain (Bazar)
Max Porter: Grief is the thing with feathers
Niklas Ekdal: Hur jag dog
Helen Mcdonald: H niin kuin haukka (Gummerus)
Han Kang: Vegetaristi (Gummerus)
Reko ja Tiina Lundan: Viikkoja, kuukausia (WSOY)
Tuomas Juntunen: Tuntematon lapsi (WSOY)
Julian Barnes: Levels of Life
Cheryl Strayed: Villi vaellus (Like)
Caroline Ferrada-Noli & Liv Strömquist: Kära Liv och Caroline
Alison Bechdel: Hautuukoti: Tragikoominen perheeni (Like)
Alison Bechdel: Äideistä parhain: Koominen drama (Like)
Roz Chast: Cant we talk about something more pleasant
Cory Taylor: Dying: A Memoir
Tom Malmquist: Sudden death
Tom Malmquist: Fadersmjölken

(Tom Malmquistin kuva: Viktor Gårdsäter)

Kommentit (1)

Vierailija

Vittu on niin perustavanlaatuinen juttu ettei sen kansaa jakava vaikutus vähene edes synnytyksen jälkeisen tikkauksen myötä pienemmäksi, vaan keskustelu siirtyy vain uusille leveleille.- Mitäpä sitä ihmisen kaltaisella joutilaalla tuhoeläimellä joka on saanut jonkin oudon poikkeaman myötä kyvyn ajatella turhanpäiväisiä- muuta tekemistä olisikaan kuin pyöriä pillun ja kyrvän ympärillä miettimässä syntyjä syviä. Tähän kaikkeen on ollut vielä hyvä sekoittaa hieman mielikuvituolentoa Jumalia, lesboja, tonttuja yms joka on johtanut välikäsien kirjoittamine teksteineen ihmispoloja ties minkälaisiin tekoihin. Kenen syy kysyn-pillun syy vastaan. Pillun puutteen vuoksi tai sen liiallisen saamisen vuoksi ne kaikki pyhät sekä epäpyhät kirjat, sekä tietenkin ilmastokirjat, koirakirja, kissakirjat, astraalikirjat, satukirjat jne on kirjoitettu-saattaa kyrvälläkin olla osuutta asiaan. Amen. 

Kirjoitus oli aavistuksen provokatiivinen tai jotain ja satuilun seassa saattoi hypähdellä ei satuolennoiksi luokiteltavia hahmoja, mutta sen ja sen puutteen vuoksi katson olevani hieman syyntakeeton*kaivaa nosee:

Seuraa 

Kaksi ystävää ja paljon puhetta siitä mistä ei ole puutetta: hyvistä kirjoista. Sivumennen-kirjapodcastia ja -blogia luotsaavat Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen.

Kuva: Satu Kemppainen. Graafikko: Reetta Kyttä. Podcastin tunnusmusiikki: Artemi Remes.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat