Kesä on perinteisesti omistettu dekkareille ja viihdekirjoille, vaan eipä enää Yhdysvalloissa, jossa epätoivoiset ajat vaativat kovempia keinoja. Kansalle tarjotaan tänä kesänä ennen kaikkea laadukasta tietokirjallisuutta. Bestsellerlistoille on noussut T***pin politiikkaa käsitteleviä teoksia – muun muassa kanadalaiskirjailija Naomi Klein lietsoo uudessa teoksessaan vastarintaa mutta tuo synkkyyteen myös toivonkajon. 

Kulttuurikriitikko Anne Helen Petersen puolestaan kirjoittaa naisista, jotka ovat liikaa ja joita yritetään panna siksi ruotuun. Esseekokoelmaan ovat päässeet muun muassa Serena Williams, Lena Dunham ja Nicki Minaj. Joukkoon kuuluisi myös menestyskirjailija Roxane Gay (liian feministi, liian musta, liian lihava). Gay on juuri kirjoittanut ”elämänsä vaikeimman kirjan”, Hunger – A Memoir of (My) Body, joka menee suoraan Johannan ja Jonnan kesäsäkirjapinoon. Gay kertoo kirjassaan lihavuudestaan, joka sai alkunsa lapsuuden järkyttävästä tapahtumasta. Mutta Gay ei olisi Gay, jos hän ei aina analysoisi tätäkin aihetta 365-otteella: vaikka hän haluaa jakaa vartalonsa tarinansa, ei muiden tarvitse olemistaan selitellä tai perustella.

Johannalle on tulvinut merten takaa sähkeitä Karl Ove Knausgårdista: Ruotsissa on nimittäin meneillään Karl Oven maineenpalautus! Tiukka analyysi tiedossa, mutta tässä lyhyesti tsekkilista norjalaiskirjailijaan: kulttuurimies (ei) – antifeministi (ei) – homotekstuaali (kyllä) – Tinderissä (ei!). Samalla opimme, että Ruotsin kulttuurikeskustelussa väitellään nyt mediamiehestä. Tunnistamme tyypin. 

Jonna on uppoutunut jälleen kerran Marianne Faithfullin loistavaan omaelämäkertaan: syynä viime viikolla kuollut kulttuurivaikuttaja ja -vallankumouksellinen Anita Pallenberg. Marianne ja Anita muodostivat liittolaissuhteen vapaan rakkauden eli misogynian aikakautena ja vastasivat Rollareitten kulttuurisesta koulutuksesta, Anita myös koko bändin tyylistä. Anita Pallenbergin kuoleman jälkeen hänen merkityksensä suuren rockbändin yhtenä jäsenenä taas hetken muistetaan. 

Jakson kirjana on Yaa Gyasin kunnianhimoinen esikosiromaani Matkalla kotiin (Otava). Romaani alkaa 1760-luvulta: kaksi sisarpuolta joutuvat toisistaan tietämättä samaan linnoitukseen: Effie brittikuvernöörin vaimoksi, Esi odottamaan lähtöä orjalaivalla Yhdysvaltoihin. Tarina seuraa sisarpuolten jälkeläisten tarinaa vuoroin Afrikan länsirannikolla, vuoroin Yhdysvalloissa. Paristakymmenestä kertojasta huolimatta ihmeellisen hienosti otteessaan pitävä kirja muistuttaa taas Yhdysvaltojen raskaasta historiasta ja rasismin juurtumisesta maahan. Tältä kirjailijalta on lupa odottaa suuria!

Sivumennen vetäytyy urakoimaan heinäkuuksi kesäkirjojaan. Jonna on jo aikeensa paljastanut, Johanna vielä prokrastinoi.
Elokuussa kuullaan taas!

J&J

LUKULISTA

Yaa Gyasi: Matkalla kotiin (Suom. Sari Karhulahti, Otava)

Naomi Klein: No Is Not Enough: Resisting Trump’s Shock Politics and Winning the World We Need
+ Tämä muuttaa kaiken – Kapitalismi vs ilmasto (suom. Henri Purje, Teppo Eskelinen & Kaj Lipponen)
Roxane Gay: Hunger: A Memoir of (My) Body
Bad Feminist (suom. Anu Partanen, Koko Hubara, Like)
Anne Helen Petersen: Too Fat Too slutty, Too Loud – The Rise and Reign of the Unruly Woman
Marianne Faihtfull: Faithfull: An Autobiography
Karl Ove Knausgård: Taisteluni-sarja (suom. Katriina Huttunen, Like), Syksy, Talvi, Kevät, Kesä (Suom. Jonna Joskitt-Pöyry, Like)

Kommentit (1)

Seuraa 

Kaksi ystävää ja paljon puhetta siitä mistä ei ole puutetta: hyvistä kirjoista. Sivumennen-kirjapodcastia ja -blogia luotsaavat Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen.

Kuva: Satu Kemppainen. Graafikko: Reetta Kyttä. Podcastin tunnusmusiikki: Artemi Remes.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat