Vuorossa suuri feminismijakso!!! Noh, yksi niistä monista, mutta nyt Johannaa ja Jonnaa puhuttavat aivan erityisen mahtavat mirkut. 

Moderni feminismi on paskaa, väittää Bookslut-bloggaaja Jessa Crispin juuri ilmestyneessä Why I'm not a Feminist – a Feminist Manifesto -kirjassaan. Siksi, että se on kulutuskeskeistä lifestyle-feminismiä, jolla ajetaan vain omia individualistisia tarpeita. Feminismin ei pitäisi pelata patriarkaatin ja kapitalismin säännöillä vaan puolustaa taas vähemmistöjen ja heikompien asemaa. Me olemme innoissamme feminismin politisoitumisesta ja nostamme Jessan saman tien kaapin päälle.

Sen sijaan vanhan idolimme Chimamanda Ngozi Adichien mielipiteet transnaisista herättävät kummastusta. Samansuuntaisia ovat laukoneet edellisen sukupolven feministit, kuten vanha jäärä Germaine Greer, mutta toiset, kuten Gloria Steinem, ovat päivittäneet päänsä 2000-luvulle. Meidän mielestämme Chimamanda todistaa, ettei kukaan ole täydellinen, ei edes feministi. Oppimisprosessi tämä on kaikille.

Ennen kaikkea puhumme Roxane Gaysta ja Koko Hubarasta. Roxane Gay on supertähti, "feminismin J. K. Rowling", jonka kirjat myyvät Jenkeissä satojatuhansia, jonka luennot ovat aina täynnä ja jolla on omistautuneita faneja, mustia ja valkoisia, miehiä, naisia ja muita. Hänen juuri suomennettu esseekokoelmansa Bad Feminist on itseironinen, hauska, kivuliaan henkilökohtainen ja räyhäkkään poliittinen. Myös Ruskeat Tytöt -blogin perustajan ja -median päätoimittajan Koko Hubaran esikoisteos ponnistaa henkilökohtaisesta. Kummankin kirjat herättävät tunteita: avartavia, järkyttäviä, samastuttavia, riemastuttavia, surullisia. Samalla ne todistavat, että tunne on tietoa ja joskus myös ainoa tapa perustella asioita.

Jaksossa selviää myös, mitä eroa on kultakalan ja ihmisen keskittymiskyvyssä, mistä kirja-ala juorusi Lontoon kirjamessuilla ja miksi on ihan ok käyttää huutomerkkejä. Kirjalista alla.

Mucho love!!!!!!!
Jonna & Johanna

Koko Hubaran kuva: Like / Toni Härkönen

JAKSOSSA MAINITUT KIRJAT:

Roxane Gay: Bad Feminist (suom. Koko Hubara, Anu Partanen, Like Kustannus)
Koko Hubara: Ruskeat Tytöt – Tunne-esseitä (Like)

Adam Alter: Irresistible: The Rise of Addictive Technology and the Business of Keeping Us Hooked
Ben Blatt: Nabokov’s fvaourite word was mauve
Jessa Crispin: Why I’m Not a Feminist: a Feminist Manifesto
Liv Strömquist: Uppgång och fall

Kommentit (4)

Grrita
Liittynyt26.2.2017

Kiitos taas kerran sunnuntai-iltapäivän kävely/shoppailu/epämääräinen kaupungilla driftailu -kokemuksen parantamisesta! :) Tällä viikolla erityisesti lisäpisteitä maukuvalle kissalle, joka muistutti toisesta kahden naisen pitämästä podcast-suosikistani, My Favorite Murderista.

Roxane Gayn What We Hunger For (joka löytyy netistäkin therumpus.net-sivustolta, jos joku lukija haluaa aloittaa ilmaisella kokeilulla ennen kirjan ostoa) oli ensimmäinen hänen esseistään jonka luin ja yhä myös vaikuttavin. Vaikka en vieläkään ole tajunnut miten Peeta muka olisi parempi vaikka leiväntuoksuinen onkin.

Jos saa tehdä ehdotuksia tuleviin podcasteihin, niin mielelläni kuulisin teidän ajatuksianne Liane Moriartyn kirjaan perustuvan HBO:n Big Little Lies -sarjasta ja samalla Liane Moriartyn kirjoista yleisesti, jos olette sattuneet niitä lukemaan. Minulle uusi, kiinnostava tuttavuus, jonka kirjoja aloin ahmimaan luettuani tämän artikkelin: http://www.slate.com/articles/arts/books/2017/03/liane_moriarty_s_big_li....

Jonna Tapanainen
Liittynyt17.6.2013

Haa, loistovinkkejä, kiitos Grrita! 

Mahtavasta Big Little Liesista on pitänyt puhua jo monta kertaa, siis HBO:n sarjasta. Lianet on meillä kummallakin lukematta mutta nyt vakaana aikeena: ihanaa, jos kirjat ovat yhtä fiksuja ja viihdyttäviä kuin tv-sarjakin. 

/ Jonna
Ps. Team Gale, tietenkin!

Metsapaivi

Kuuntelin jakson eilisillä ja tämän aamun työmatkoilla ja olin ihan superkiitollinen! Hirveästi uutta luettavaa johon en ollut aiemmin törmännyt. 

Liane Moriartyn kirjat ovat ainakin toimivia kepeitä äänikirjoja - vastakohtana esim. Saundersin Lincoln in the Bardolle jonka ansiot ovat sitten muualla kuin kepeydessä. Luulen etten kehtaisi näyttäytyä Moriarty-pokkarin kanssa uima-altaalla - äänikirjassa on se hyvä (tai huono!) puoli että kukaan ei näe mitä luet/kuuntelet.  Tietysti voisi jo vähitellen päästä eroon "mitä muut ajattelevat" - ajattelusta :D

Johanna L
Liittynyt20.1.2017

Mahtavaa, että lukulista kasvaa! Ja kiitos, että kuuntelit!
Minä aion pian tutustua Moriartyyn lukemalla – ja tehdä sen ihan avoimesti (katsotaan, herättääkö se minussa tunteita, kerron miten käy). Ehkäpä meidän seuraava haaste podissa voisi liittyä siihen, että aliarvostetuille ja ylenkatsotuille kirjailijoille haetaan tunnustusta julkisten paikkojen lukutempauksilla. Hmmmmm...

Seuraa 

Kaksi ystävää ja paljon puhetta siitä mistä ei ole puutetta: hyvistä kirjoista. Sivumennen-kirjapodcastia ja -blogia luotsaavat Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen.

Kuva: Satu Kemppainen. Graafikko: Reetta Kyttä. Podcastin tunnusmusiikki: Artemi Remes.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat