Jos Sivumenneniltä kysytään, niin maailman paras novellisti on amerikkalainen Lucia Berlin (1936–2004). Häneltä on juuri suomennettu briljantti, järjettömän suositeltava Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia (suom. Kristiina Drews, Aula & co). Miten sitten summata hänen neroutensa? Berlin eli vaiherikkaan elämän, ammensi kirjoituksissaan siitä, ja niinpä myös hänen novellikokoelmansa on rikas. Teksteissä on aina tarina, vaikka pienikin sellainen, niissä on täydellinen rytmi ja jokainen sana on harkittu. Ne ovat hauskoja ja täynnä kummallisia mielleyhtymiä ja outoja ajatuksia. Ne tuntuvat täysin todelta. Emme voi kuin ihailla ja lähetämme Berlinille kauniita ajatuksia sinne tähtiin!

Vuoden loppu lähestyy, ja siihen mennessä pitää ehtiä vaikka mitä. Esimerkiksi lukea ne viisisataa kirjaa, jotka aikoo päästä loppuun tämän vuoden puolella. Eikä siinä vielä kaikki, vaan elämme Finlandia-viikkoa, jonka aikana julkistetaan palkintoehdokkaat, mikä kasvattaa lukupinoja entisestään. Mikä neuvoksi, kun ahdistaa? Pää kylmänä.

Fanitytöt fanittaa läpi koko jakson. Ensin meidät naulasi ruutujen ääreen Joan Didion -dokumentti (Netflix). Didion on laaja-alainen ja suuruusluokaltaan öbaut gigantti amerikkalainen kirjailija, eikä pelkästään sitä vaan myös kulttihahmo. Dokumentin avulla opimme, miksi. Didion on yhä (yli 80-vuotiaana) järkähtämättömän terävä ja rehellinen. Hän paljastaa, millainen ammattietiikka hänellä on kirjoittajana ollut.

Netflixissä myös Margaret Atwoodin Alias Grace -kirjaan perustuva sarja sekä ei-mihinkään-kirjaan perustuva Stranger Things, joka lainaa kuitenkin jotain kirjallisuudesta.

Lisäksi tunnustamme kasvaneemme tynnyrissä: Lydia Davis on meille vain nimenä tuttu, mutta nyt Sivumennen-kirjahylly karttuu yhdellä uudella kirjailijalla, kun sinne solahtaa Davisin kirjoja. Flash fictionia kirjoittava Booker-palkittu Davis on tunnettu semikoomisesta ja semitraagisesta tyylistään (kuvailu lainattu Guardianilta, kiitos G). Mutta siitä joskus myöhemmin!
 

KIRJALISTA:

Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia (suom. Kristiina Drews)

*

Työryhmä ja Hanna Nikkanen: Hyvän sään aikana. Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken

Elisabeth Åsbrink: 1947. Mistä historiamme alkaa

Yuval Noah Harari: Homo Deus

Colson Whitehead: Underground Railroad

Kjell Westö: Rikinkeltainen taivas

Juha Hurme: Niemi

Marianna Kurtto: Tristania

Alexander Stubb & Karo Hämäläinen: Alex

James Baldwin: Notes of a Native Son

Maya Angelou: I Know Why the Caged Bird Sings

Maya Angelou: The Complete Poetry

Joan Didion: Maagisen ajattelun aika

Joan Didion: Iltojen sinessä

Joan Didion: Keskipäivän illuusio

Margaret Atwood: Alias Grace

Margaret Atwood: Oryx ja Crake

Margaret Atwood: Herran tarhurit

Margaret Atwood: Uusi maa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kaksi ystävää ja paljon puhetta siitä mistä ei ole puutetta: hyvistä kirjoista. Sivumennen-kirjapodcastia ja -blogia luotsaavat Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen.

Kuva: Satu Kemppainen. Graafikko: Reetta Kyttä. Podcastin tunnusmusiikki: Artemi Remes.

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla