Uuden podcast-jakson pääkirjana on ruotsalaisen Linda Boström Knausgårdin Tervetuloa Amerikkaan (suom. Petri Stenman, LIKE). August-palkintoehdokkaana ollut kirja on sivumäärältään pieni, mutta syvyyttä siinä on sitäkin enemmän. Kirja kertoo tytöstä, joka lakkaa puhumasta, ja se kertoo perheestä, jonka äiti vakuuttaa olevan valoisa. Mutta onko valoisuus vain kulissi? Boström Knausgård on alkujen ja loppujen kirjailija, taidokas tyylittelijä, joka osaa summata täydellisesti, missä piilee yön hohto.

Sitä ennen Sivumennen kilauttaa lasit yhteen, sillä podcast on vuoden ikäinen. Onnea meille!

Jonna on viime aikoina lukenut kuuntelemalla George Saundersin moniäänistä teosta Lincoln in the Bardo ja tunnustaa tippuneensa kärryiltä. Tulevaisuuden äänikirja onkin siis vähän liikaa. Girls on naulinnut Johannan taas kerran ruudun ääreen. Lähetämme Lena Dunhamille etäihailua ja -rakkautta, sillä hän tekee sen, mistä Hollywoodissa vielä haaveillaan: hän kirjoittaa itselleen sekä inhorealistisen naishahmon että komeita kundeja. Girlsissä vilahtaa tuttu kirjankansi niin kuin monessa muussakin sarjassa. Mitä se viestii – vai viestiikö mitään?

Sivumennen käynnistää uuden haasteen, koska on jo helmikuu. Haasteen toteutus ajoittuu tarkalleen ottaen naistenpäivään (8.3.), ja sen tarkoitus on ilahduttaa naista kirjallisella viestillä. Että #lukunaistenpäivä vaan! Lisätietoa seuraa pian.

Lisäksi Jonna on tutustunut taiteilijanaisiin, jotka on pyyhitty pois historiankirjoituksesta, ja huomaa ilokseen, että näitä naisia tuodaan nyt esiin museoissa ja kirjoissa. Sivumennen pohtii myös Yhdysvalloissa käynnistynyttä keskustelua siitä, mitä tehdä, kun tunnettu vihapuhuja haluaa julkaista kirjan.

Ensi jaksossa käsittelyssä Koko Hubaran Ruskeat tytöt ja Roxanne Gayn Bad Feminist.

 

 

Muut jaksossa mainitut kirjat:

Hanya Yanagihara: Pieni elämä (Tammi)

Stieg Larsson: Millennium-sarja (WSOY)

Karl-Ove Knausgård: Taisteluni-sarja (LIKE)

Riitta Konttinen: Täältä tullaan! Naistaiteilijat modernin murroksessa (Siltala)

Kommentit (2)

Grrita
Liittynyt26.2.2017

Halusitte kommenteja, niin kommentoidaan sitten! :) En ole tätä Boström Knausgårdin kirjaa lukenut (ja oma miespaatosjaaritteluvihani estää herra Knausgårdin kirjojen lukemisen), mutta pidättekö jotenkin merkityksellisenä ja tietoisena valintana kirjan lyhyyttä ja oletettavaa ytimekkyyttä verrattuna ex-miehen kirjojen tuskaisenkin pitkään ja yksityiskohtaiseen proosatyyliin?

Vaikka tämänkin kerran jakso oli huippu, odotan niiiiiiiiiiiiin innolla ensi kertaa koska Koko ja Roxane ja Chimamanda! Jee!

Lisäksi kysymys/ehdotus: En tiedä menisikö se teidän mielestänne mainostamisen puolelle vai ei, mutta olisi mahtavaa, jos blogiin keskusteltujen kirjalistan lisäksi löytyisi suora linkki Adlibrikseen tai esim. aina kustantamon omaan kirjakauppaan aina keskustellun kirjan kohdalta (tai itse podcastin infoon, josta kirjan saisi vielä helpommin poimia jo kuunteluvaiheessa). Osaahan nyt sitä tarvitaessa itsekin kirjan hakea netistä, mutta voisi helpottaa shoppailua (tai hintatarkastelua, jos jostain kovakantisesta on tullut pokkariversio tms.). Myös tuon Saundersin tapauksessa säästäisi googlettamiselta, kun suoraan olisi linkki mistä ikinä nyt ostitkaan äänikirjan. :)

Johanna L
Liittynyt20.1.2017

Wohoo!!! Respect!! Ja love!!

En oikein osaa vastata ensimmäiseen kysymykseen (joka on kyllä kiinnostava), sillä en ole päässyt lukemaan Linda BK:n vanhoja, julkaisemattomia tekstejä, joiden avulla voisi pohtia, miten hänen tyylinsä on kehittynyt. Pitäisi lukea myös hänen ensimmäinen julkaistu proosateoksensa, novellikokoelma Grand mal, joka ilmestyi samana vuonna kuin mr Knausgårdin eka Taisteluni-kirja. Olen jotenkin jostakin syystä taipuvainen uskomaan, että hänellä on oma vähäeleinen, karsittu, hiottu tyyli, joka on kehittynyt vuosien saatossa ja joka ei ole statement Karl-Oven suuntaan. Mutta todellisuudessa en tiedä :)

Kiitos kehitysehdotuksesta, on kiinnostavaa tietää, miten kuunteleminen ja podcastin seuraaminen olisi vielä antoisampaa! Me mietitään tätä. Yhteen kirjakauppaan ohjaaminen on sovittua yhteistyötä, kun samoja kirjoja tarjoavat useat kirjakaupat, mutta tsekkasin, ja esimerkiksi tuota Saundersia ei saa Storytelista eikä BookBeatista ainakaan vielä, mutta Audiblesta saa.

Mekin odotamme ensi kertaa ja innolla!!! Kuullaan!
/Sivumennen

Seuraa 

Kaksi ystävää ja paljon puhetta siitä mistä ei ole puutetta: hyvistä kirjoista. Sivumennen-kirjapodcastia ja -blogia luotsaavat Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen.

Kuva: Satu Kemppainen. Graafikko: Reetta Kyttä. Podcastin tunnusmusiikki: Artemi Remes.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat