Tässä jaksossa…

Sivumennen jakaa vain ruusuja kesällä luetuille kirjoille ja onnittelee itseään kesäkirjapinovalinnoista, jotka menivät nappiin.

Loma antaa aikaa kuunnella, mikä näkyi siinä, että heinäkuusta 2017 tuli Sivumennen-historian kuunnelluin kuukausi. Kannusta shampanjaa!!

Tänä kesänä sekä Jonna että Johanna ovat käyneet läpi omaa kirjahyllyään karsimismielessä, mutta metodit ovat poikenneet toisistaan. Miten, se selviää kuuntelemalla.

Kirjahyllyyn suhtaudutaan Suomessa eri tavalla kuin Briteissä, ja meitä miellyttää brittiläinen shelfie craze, jossa hylly on osa kodin sisustusta ja identiteettiä. Emme tahdo nähdä enää yhtään mutupohjaista “uutista” siitä, miten kirjahyllyt häviävät suomalaisista kodeista. Kiitos.

Tarkempaa pukukoppianalyysia kesän lukusuorituksesta, miten niin kuin omasta mielestä meni. Ja hyvinhän se meni, kuten jo totesimme! Molemmat lukivat paljon, ja näissä tapauksissa määrä on yhtä kuin laatu. Jonnan katkonaiseen kesään sopi novellit ja klassikot ja vähän muutakin, muun muassa: Elena Ferranten esikoinen, jonka maailma oli tutun aggressiivinen. Visionääri-anarkisti Virginia Woolfin Majakka, joka havainnollistaa, miten naisen perimmäinen tehtävä on tukea miehen haurasta itsetuntoa. Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä, ensimmäinen osa, joka vie ajatukset töttöröö Knausgårdiin.

Viime mainitun Kesä tuli molempien luettua, ja lyhyissä esseissä pääsimme nauttimaan mahdollisimman monista lopetuksista. Herkkua Knausgård-faneille.

Johanna luki paljon tietokirjallisuutta, jota ehtii kesällä ajatella ja prosessoida. Mieleenpainuvin oli Roxane Gayn Hunger, joka pani hiljaiseksi. Fanityttö ahmi myös Åsne Seierstadin Två systrarin, joka esittelee, miten kaksi norjalaista teinityttöä radikalisoituu, hylkää perheensä ja lähtee rakentamaan IS:n kalifaattia Syyriaan.

Jakson loppuun namedroppailemme syksyn kirjailijoilla. Lähikuukausina aiomme lukea paljon mutta skipata äijäelämäkerrat.

PS Jaksossa mainitaan vanha kaiffarimme Aristoteles.

LUKULISTA:

Roxanne Gay: Hunger

Elena Ferrante: Troubling Love

Virginia Woolf: Majakka

Harri Salmenniemi: Uraanilamppu ja muita kertomuksia (Siltala)

HIlary Mantel: Margaret Thatcherin salamurha (Teos

Marcel Proust: Kadonnutta aikaa etsimässä, osa 1 (Otava)

Karl Ove Knausgård: Kesä (LIKE)

Åsne Seierstad: Två systrar

Doris Lessing: Kultainen muistikirja

Arundhati Roy: Äärimmäisen onnen ministeriö (Otava)

Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa (Gummerus).

Cristina Sandu: Valas nimeltä Goliat (Otava).

Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia (Aula & Co).

Elena Ferrante: Hylkäämisen päivät (WSOY).

Eka Kurniawan: Kauneus on kirous (Gummerus).

Yuval Noah Harari: Homo Deus (Bazar).

Elisabeth Åsbrink: 1947 (Siltala).

Timo Kalevi Forss: Göstä Sundqvist (Into)

Hillary Clinton: What Happened

Ta-Nehisi Coates: We Were Eight Years in Power

Jennifer Egan: Manhattan Beach

Kommentit (2)

Grrita
Liittynyt26.2.2017

Tunsin kerrankin olevani ihan inessä kun olin itsekin lukenut (tai oikeastaan kuunnellut äänikirjana) Hungerin kesän aikana. Nyt kuuntelussa Arundhati Royn uutuus!

Fyysisenä luenkin sitten vanhempia: Doerrin Kaikki se valo jota emme näe ja Emma Clinen The Girls. Seuraavaksi vuorossa hyllynlämmittäjänä ollut Patti Smithin Just Kids, koska tämä http://www.newyorker.com/culture/culture-desk/my-buddy-sam-shepard teki niin kovan vaikutuksen.

Johanna L
Liittynyt20.1.2017

Ja nyt voit olla taas ihan messissä uudessa jaksossa, koska sen aihe on Roy!

Patti Smithin artikkeli <3 <3 <3

Seuraa 

Kaksi ystävää ja paljon puhetta siitä mistä ei ole puutetta: hyvistä kirjoista. Sivumennen-kirjapodcastia ja -blogia luotsaavat Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen.

Kuva: Satu Kemppainen. Graafikko: Reetta Kyttä. Podcastin tunnusmusiikki: Artemi Remes.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat