Tie Jonnan ja Johannan sydämeen kulkee Karl Ove Knausgårdin kirjojen kautta (kuuntele viimevuotinen keskustelumme Taisteluni-sarjasta täältä). Se tuli (taas uudemman kerran) todistetuksi, kun Sivumennen luki Knausgårdin viimeisimmän suomennetun romaanin Kevät. Se on kaunis, kaunistelematon, tarkka ja tosi kuvaus vaimon syvästä masennuksesta, perheen elämästä sairauden rinnalla ja toisaalta myös siitä, miten rakkaus joutuu koetukselle ja puolisoiden etääntyminen toisistaan alkaa. (Linda Boström Knausgårdin tuotannosta keskustelimme maaliskuussa, voit kuunnella jakson täältä.) Knausgård on mestari kuvaamaan luontoa, mestari kuvaamaan lapsuutta ja vanhemmuutta ja mestari kuvaamaan oikeastaan ihan mitä tahansa – röökiä, pikakahvia, vessassa käyntiä – joten palataan aiheeseen, kun Kesä ilmestyy!

Kevään rinnalla Jonna on lukenut toista norjalaista valkoista keski-ikäistä heteromiestä = Geir Gulliksenia, joka on kaiken kukkuraksi Knausgårdin frendi. (Aivan, juuri se sama, joka esiintyy Taisteluni-sarjassa.) Gulliksenin Kertomus eräästä avioliitosta on mainio tutkielma siitä, voiko avioliitto olla rehellinen, avoin (olematta avoin), vapaa ja tasavertainen ja samalla toimia ongelmitta. Spoiler alert! Ei voi, sanoo Gulliksenin romaani.

Avioliitosta kirjallisuudessa keskustellaan muutenkin. Ensinnäkin maailmassa on liian vähän tarinoita, joiden pääpointti ei ole saattaa nainen avioon. Mutta toisekseen sellaisia tarinoita on, kun oikein tarkalla kammalla haravoi, joten kolmanneksi hurraa! Ja ne tarinat paljastavat, että avioliitto symboloi muutakin kuin romantiikkaa.

Seuraa pitkä pätkä esseisti Rebecca Solnit -fanitusta! Make your own family! Johanna referoi Men Explain Things to Me -esseen! Huomioidaan, että kiinnostavia Solnit-haastatteluja saa lukea, kiitos naistenlehtien.

Välihuomio: Elena Ferranten Uuden nimen tarina on juuri ilmestynyt suomeksi, koko Napoli-sarja muuntuu parhaillaan 32-osaiseksi tv-sarjaksi, ja Lontoossa pyörii Napoli-kirjoihin perustuva näytelmä (jonka Johanna missasi taannoisella reissullaan pffffffffttttt) ja vähän muutakin Ferranten ympäriltä. 

Jonna on katsonut Feudia, sarjaa Bette Davisista ja Joan Crawfordista. Sen biiffi on se, että kun näistä kahdesta superstarasta oli juuri tulla ystäviä, filmiyhtiö masinoi heidän välilleen kissatappelun. Sellainen PR-kikka sitten. Sivumennen paheksuu kaikkia, jotka ylläpitävät myyttiä naisista toistensa vihamiehinä, murrr.

Jakso alkaa monimutkaisilla laskutoimituksilla siitä, kuinka monta kirjaa meillä on vielä elämän aikana luettavana, ja ne saattavat mennä vähän pieleen. Tarkastuslaskenta on käynnissä!

 

 

KIRJALISTA:

Karl Ove Knausgård: Kevät (suom. Jonna Joskitt-Pöyry, LIKE)

Geir Gulliksen: Kertomus eräästä avioliitosta (suom. Hanna Tarkka, Siltala)

 

Jessa Crispin: Why I am not a Feminist

Curtis Sittenfield: Eligible

Rebecca Traister: All the single ladies

Jami Attenberg: All Grown Up

Rebecca Solnit: The Mother of All Questions

Rebecca Solnit: Men Explain Things to Me

Rebecca Solnit: Hope in the Dark

Elena Ferrante: Uuden nimen tarina (WSOY)

Elena Ferrante: Hylkäämisen päivät (WSOY)

Karl Ove Knausgård: Syksy (LIKE)

Karl Ove Knausgård: Talvi (LIKE)

Kuva: Cato Lein

(Knausgård-keskustelu alkaa kohdasta 20:40:)

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Kaksi ystävää ja paljon puhetta siitä mistä ei ole puutetta: hyvistä kirjoista. Sivumennen-kirjapodcastia ja -blogia luotsaavat Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen.

Kuva: Satu Kemppainen. Graafikko: Reetta Kyttä. Podcastin tunnusmusiikki: Artemi Remes.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat