Kirjoista tehdään tämän hetken parhaat tv-sarjat, joten Helsinki Lit -spesiaalimme käynnistyy vankalla analyysilla kahdesta loistosarjasta: alkuvuoden yllättäjä Big Little Lies on vastustamattoman viihdyttävä mutta tarkkanäköinen kuvaus keskiluokkaisista amerikkalaisnaisista, jotka kamppailevat omien painolastiensa kanssa. Sarja näyttää myös hienosti, miten länsirannikolla mielenmaisema rakentuu usein autosta käsin. Ja ne musat! Tsekkaa jos et usko, kuten tavataan sanoa, sarjan Spotify-lista.

Big Little Lies innosti Johannan lukemaan Liane Moriartyn kirjan Mustat valkeat valheet, johon sarja perustuu. Moriartya on pyydetty kehittelemaan hittisarjalle myös jatkoa, hurraa!

Vuoden puhutuimmaksi tv-sarjaksi on kuitenkin noussut  Handmaid’s Tale, Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaanin pohjalta tehty sarja. Sen kylmäävä kuvaus yhteiskunnan luisumisesta naisia alistavaan totalitarismiin aiheuttaa hengenahdistusta, saihan sarja valitettavaa markkinointiapua Donald T****in presidenttiydestä. Kirjoitimme aikaisemmin, miten Atwood itse suhtautuu sarjan ajankohtaisuuteen. Myös Handmaid's Talelle on jo lupailtu toista kautta.

Yhdysvaltalainen Garth Greenwell hurmasi kaikki Helsinki Litissä, ja hänen romaaniaan Kaikki mikä sinulle kuuluu on tituleerattu vuosikymmenen homoromaaniksi. Se alkaa kaunistelemattomalla kohtauksella bulgarialaisen yleisen käymälän vessasta, jossa päähenkilö kohtaa nuoren Mitkon, tulevan rakastettunsa. Muodoltaan niukka romaani kasvaa syvälliseksi kuvaukseksi häpeästä ja himosta.

Summaamme myös Helsinki Litin muita kirjailijoita: zimbabwelaisen Petina Gappahin Muistojen kirja on hurmannut Jonnan täysin, samoin kuin villisti venkoileva kertoja Laurent Binet'n romaanissa Kuka murhasi Roland Barthesin? Johanna puolestaan vaikuttui Henry Marshin Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta. Kaikkien kolmen esiintymiset Litissä olivat täyttä timanttia (Merete Mazzarellalle liputuspäivä!).

Aiemmin olemme käsitelleet myös Litissä esiintyneiden Tom Malmquistin vaikuttavan surukirjan Joka hetki olemme yhä elossa sekä Linda Boström Knausgårdin Tervetuloa Amerikkaan.

Kuva: Max Freeman

Kommentit (0)

Seuraa 

Kaksi ystävää ja paljon puhetta siitä mistä ei ole puutetta: hyvistä kirjoista. Sivumennen-kirjapodcastia ja -blogia luotsaavat Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen.

Kuva: Satu Kemppainen. Graafikko: Reetta Kyttä. Podcastin tunnusmusiikki: Artemi Remes.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat