Jos itsestään voi kertoa jotain kirjallisuuden välityksellä, niin olkaa hyvät. Tässä minun (Johannan) loput vastaukset kysymyksiin, jotka Jonna minulle asetti:

1. Mikä kirja on räjäyttänyt tajuntasi ja miksi?

Tämä ei ole kirja vaan tämä on novelli: Jorge Luis Borgesin Unitiikerit. Lyhyt, vain sivun mittainen. Taustaksi se, että novellin kertojalla on lapsuudessa ollut pakkomielle tiikereihin. Käsittämätön, kummallinen, huvittava, ihan täydellinen. En osaa analysoida, mikä tässä erityisesti osuu minuun, mutta tämä on ehkä mahtavin lukemani teksti. En pääse käsiksi koko novelliin juuri nyt, mutta ei sen väliä; rakastan erityisesti kahta vikaa kappaletta, ja ne menee näin:

“Lapsuus meni menojaan, intoni laimeni ja tiikerit vanhenivat ja ränsistyivät, mutta ne palaavat yhä kun nukun. Alitajuntani kaoottisissa kerrostumissa ne ovat säilyttäneet asemansa. Kaikenlaiset unet kummittelevat öisin mielessäni, kunnes tajuan ne uniksi. Ajattelen silloin: tämä on unta, tahtoni huvittelua, ja koska minulla on nyt rajaton valta, taidankin luoda tiikerin.

Mutta voi kykenemättömyyttäni! Uneni eivät koskaan ole pystyneet synnyttämään himoitsemaani petoa. Tosin tiikeri ilmestyy, mutta se on täytetty tai vaivainen, rakenteeltaan epäpuhdas ja vaihteleva, kooltaan luvattoman suuri tai häviävän pieni, ja joskus aivan koiran tai linnun näköinen.”

Tässä on ylittämättömän hyvä Matti Rossin (joka muuten kuoli nyt heinäkuun alussa, hei ja kiitos sinne jonnekin) suomennos vuodelta 1969, ja onko se sitten sanaston kadehdittava käyttö, täydellinen rytmi vai sanajärjestyksellä leikittely, en tiedä, mutta tämän upeus ylittää ymmärrykseni. Kaiken kaikkiaan ihan älytön koko juttu, siis tämän novellin stoori, ja varmaan tässä(kin) tekee vaikutuksen se, että kirjailija voi tehdä älyttömistä jutuista jotain tosi merkityksellistä. Voisin lukea loppuelämäni vain tätä novellia ja olla kohtuullisen tyytyväinen.

2. Kaunein sana suomen kielessä?

Suomen kieli on minusta tosi kaunis ja kuulostaa hauskalta, joten vaikea sanoa. Varmaan siksikin, että sanan sointia on vaikea erottaa sisällöstä. Siksi tykkään aika tavallisesta sanasta “laulu”.  “Soljua” on kaunis verbi. Tykkään myös tosi paljon ärrästä ja hoosta keskellä sanaa, erityisesti yhdessä jonkin toisen konsonantin kanssa. Yksi plus yksi on “karhu”.

3. Lempikirjakauppasi?

Se määrittyy varmaankin sen mukaan, että sinne minun pitää aina päästä (jos se on fyysisesti mahdollista). Vastaus: Söderbokhandel Tukholmassa ja McNalley & Jackson New Yorkissa.

4. Mitkä kolme kirjaa kuvailisivat sinua parhaiten?

Minulla on ihan omastakin mielestä outo huumorintaju, yllätyn siitä välillä itsekin, ja tykkään nauraa, siksi Jonas Hassen Khemirin Montecore. Ihan sekopäinen ja hauska romaani.

Mietin ja olen aina miettinyt paljon elämää ja sen rajallisuutta, sitä miksi me olemme täällä, sitä miksi me lähdemme täältä ja mihin me sitten joudumme, kun oleminen päättyy. Sitä puolta minussa kuvastaa Astrid Lindgrenin Veljeni Leijonanmieli.

Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-sarjan kuudes osa ja käytännössä koko sarja. Tässä tiivistyy elämäni johtonäkemys, vaikka sitä on välillä vaikea toteuttaa: Usko omiin ideoihin, vaikka ne vaikuttaisivat suuruudenhulluilta tai vain hulluilta. Ainoastaan silloin voi syntyä jotain uutta ja kiinnostavaa. Plus että maailma on täynnä ihmisiä, jotka epäilevät ideoitasi; jonkun on seistävä niiden takana, siis sinun. Siinä piilee toki epäonnistumisen riski, mutta on helpompi epäonnistua, jos on ollut sataprosenttisesti ja isoon ääneen typerän idean takana. On Taistelussani muutakin, esimerkiksi se, että jokaisen elämä on kertomisen arvoinen – kaikkien käsissä siitä ei tosin synny kirjallisuutta. Se pitää osata kertoa.

5. Jos voisit hetken elää jonkin kirjan maailmassa, mikä se olisi?

Oikeastaan joka kerta kirjaa lukiessani elän juuri sen kirjan maailmassa, joten tavallaan kysymyksestä voisi ottaa jossin ja konditionaalin pois. Sellaista on kirjallisuus, ihmeellistä.

Love!

/Johanna.

PS Ensimmäiset viisi kysymystä ja vastausta voi lukea täältä.

Kommentit (1)

Vierailija

Kerran tilasin jonkun sotakirjan netistä niin varmasti se olisi se kirja, jota eläisin. Nykyään lehdet ja kirjat saa onneksi edullisesti netistä, kun muistaa hyödyntää parhaat lehtitarjoukset. https://www.lehtitarjouksia.com

Seuraa 

Kaksi ystävää ja paljon puhetta siitä mistä ei ole puutetta: hyvistä kirjoista. Sivumennen-kirjapodcastia ja -blogia luotsaavat Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen.

Kuva: Satu Kemppainen. Graafikko: Reetta Kyttä. Podcastin tunnusmusiikki: Artemi Remes.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat