Gilmoren tytöt -tv-sarjassa Rory Gilmoren kirjaviisautta korostettiin joka käänteessä – sarjassa on yli 300 kirjaviittausta Odysseuksesta Toiseen sukupuoleen (katso ne täältä). 
Mutta kirjoilla rakennetaan tv-sarjoissa paljon hienovaraisemminkin ajankuvaa tai päähenkilön persoonaa sekä kunnioitetaan esikuvia. 

Juuri alkaneen Girlsin viimeisellä kaudella näemme Rayn Marnien sängyssä lukemassa Hanya Yanagiharan pian suomeksi ilmestyvää kirjaa Pieni elämä. Yanagihara nousi romaanillaan Yhdysvaltojen juhlituksi uudeksi ääneksi. Ja hei, Pieni elämä kertoo neljän newyorkilaisen miehen ystävyydestä.

Niin ikään New Yorkiin sijoittuvassa High Maintenance -sarjan Selfie-nimisessä jaksossa voi bongata viime vuoden puhutuimman kirjailijan Elena Ferranten napolilaiskirjat moneen otteeseen. Jaksossa irvaillaan poseerauskulttuurille: toinen päähenkilöistä kyllä kovasti yrittää lukea Loistavaa ystäväni, mutta ei pääse alkua pidemmälle: Instagram on pakko tsekata minuutin välein. Myös jaksossa esiintyvän toisen it girlin yöpöydällä Ferranten kirjat ovat siististi pinossa – ja kovin lukemattoman näköisinä nekin. 

Netflixin Los Angelesiin sijoittuvassa You're the Worst -komediasarjassa päähenkilö Jimmy Shive-Overly, kirjailija itsekin, lukee Karl Ove Knausgaardin My Strugglea. Kuinka sopivaa: Jimmy on nihilistinen ja ylemmyydentuntoinen englantilainen, jonka elämä pyörii oman napanöyhdän kaivelussa. Samalla tekijät lähettävät katsojalle viestin: olet keskiverto-sitcomia fiksummassa seurassa. 

Mutta miksi SKAMin Noora lukee toisen kauden kauhuelokuvapastississa Stieg Larssonia? Viittaako kirja siihen, että tyttöjen pitäisikin pelätä mökkireissulla, eläväthän he maailmassa, jossa miehet vihaavat naisia. 

Kuvat: HBO Nordic, Netflix, Yle Areena.

Kommentit (0)

Seuraa 

Kaksi ystävää ja paljon puhetta siitä mistä ei ole puutetta: hyvistä kirjoista. Sivumennen-kirjapodcastia ja -blogia luotsaavat Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen.

Kuva: Satu Kemppainen. Graafikko: Reetta Kyttä. Podcastin tunnusmusiikki: Artemi Remes.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat