Kun kanadalaiskirjailija Margaret Atwood alkoi vuonna 1984 kirjoittaa uutta romaaniaan, hän epäröi. Dystopia genrenä arvelutti – entä jos hän sortuisikin saarnaamiseen ja allegorioihin. Ja olisiko kuvitelma Yhdysvalloista, jossa liberaali demokratia muuttuu sotilasvallankumouksen myötä puritaaniseksi diktatuuriksi epäuskottava?

Atwood päätti yrittää mutta laati itselleen yhden säännön: "Kirjassani ei olisi mitään, mitä ei olisi oikeasti tapahtunut – James Joycen sanoin – "historian painajaisessa". Eikä mitään teknologiaa, jota ei jo olisi tarjolla. Ei kuvitteellisia vempaimia, ei kuvitteellisia lakeja, ei kuvitteellisia hirmutekoja. Jumala on yksityiskohdissa, sanotaan. Mutta niin on pirukin", hän kirjoittaa tuoreessa New York Times -lehdessä julkaistussa artikkelissa

Vuonna 1985 romaani Orjattaresi julkaistiin. Siinä Gileadin tasavaltaa hallitsee uskontoon ja armeijaan tukeutuva miesten eliitti. He tekevät maasta äärimmäisen patriarkaatin: naisilta otetaan pois oikeus lukea ja oikeus käydä töissä. Koska ympäristömyrkyt ovat romahduttaneet ihmisten hedellmällisyyden, osa pakotetaan eliitin jalkavaimoiksi ja synnytyskoneiksi.

Romaani on ollut tapetilla, kun Donald Trumpin valtaannousun ja republikaanienemmistöisen kongressin myötä naisten seksuaali- ja lisääntymisoikeudet ovat taas Yhdysvalloissa taistelun alla. Kirja on noussut bestsellerlistoille George Orwellin 1984- sekä Sinclair Lewisin Meillä sitä ei voisi tapahtua -romaanien kanssa. Kuten yhdessä Women's Marchin plakaatissa luki "Make Margaret Atwood fiction again!"

Huhtikuussa alkaa myös tv-sarja Handmaid's Tale, jonka pääosassa nähdään Mad Men -sarjasta tuttu Elisabeth Moss ja muissa rooleissa muun muassa Gilmoren tyttöjen Alexis Bledel sekä Joseph Fiennes. Atwood itse tekee sarjassa pienen cameon ja kertoo NY Timesin artikkelissa, että kirjan tapahtumien todistaminen tv-sarjassa tuntui hänestä kylmäävältä. Kylmäävä on trailerikin:

 
Yhdysvalloissa Atwoodin romaanin naiset on valjastettu protestoimaan maan politiikkaa. Tällä viikolla heitä nähtiin muun muassa Teksasin senaatissa. Siellä orjattarien ikoniseen punaiseen asuun pukeutunut naisjoukko vastusti antiaborttilakialoitteita. 
 

Kommentit (0)

Seuraa 

Kaksi ystävää ja paljon puhetta siitä mistä ei ole puutetta: hyvistä kirjoista. Sivumennen-kirjapodcastia ja -blogia luotsaavat Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen.

Kuva: Satu Kemppainen. Graafikko: Reetta Kyttä. Podcastin tunnusmusiikki: Artemi Remes.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat