Mietin kirjallisia esikuvia, sellaisia kirjojen puolestapuhujia, joilla on minuun vaikutusvaltaa. On tietty ne ystävät, joiden suosituksiin luotan järkähtämättä. On ne pari tuntematonta tyyppiä sosiaalisessa mediassa, joilta poimin kirjavinkkejä.

Ja sitten on Beyoncé. Kun näin Flawless-videon (yhä yksi hienoimmista!) ensi kertaa, kysyin, kenen teksti ja kenen ääni, ja sillä tarkoitin videon lomassa olevia puhejaksoja. Chimamanda Ngozi Adichien äänihän se. Video oli niin vaikuttava, ja yhä kun törmään kyseiseen tekstiin (joka on nyt keväällä suomennettu pamfletiksi Meidän kaikkien tulisi olla feministejä), ajattelen Flawlessia ja kuulen Adichien äänen.

Pian tulee viime vuonna julkaistun Lemonade-albumin vuosipäivä – tai visuaalisen albumin niin kuin sitä kutsuttiin. Läpi Lemonaden kuulemme Beyoncén lukevan uskomattoman vahvaa, hypnoottista tekstiä. Sen takana on nuori somali-brittirunoilija Warsan Shire.

Olin törmännyt Shireen kerran aiemmin, kun luin hänen runonsa Home (niin kuin Koti), joka kommentoi pakolaisuutta ja alkaa näin:

No one leaves home unless

Home is the mouth of a shark.

Shiren esikoisrunokokoelmaa Teaching My Mother How to Give Birth oltiin myyty yhdeksän Lemonaden julkaisua edeltävän kuukauden aikana 3400 kappaletta. Yhdeksän kuukautta Beyoncén albumin julkaisun jälkeen kirjan ostaneita oli 17 200.

Minä olen yksi heistä.

/Johanna

PS Lemonade vaikutti muuhunkin kuin kirjamyyntiin. Huhtikuussa 2016 Twitterin käytetyin emoji kahdella miljoonalla osumalla oli tämä: 🍋

 

Kuva: Parkwood Entertainment

Giff: Giphy

Kommentit (0)

Seuraa 

Kaksi ystävää ja paljon puhetta siitä mistä ei ole puutetta: hyvistä kirjoista. Sivumennen-kirjapodcastia ja -blogia luotsaavat Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen.

Kuva: Satu Kemppainen. Graafikko: Reetta Kyttä. Podcastin tunnusmusiikki: Artemi Remes.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat