Tällaisen skenarion kehittelee amerikkalaiskirjailija Curtis Sittenfield tulevaan kirjaansa. Hillary Rodhamin näkökulmasta kerrotussa romaanissa hän torjuu Bill Clintonin kosinnan (kuten teki ensin oikeassakin elämässä), lemppaa sitten miehen kokonaan – ja siitä naisen tarina alkaa. Jotain lupaavaa on varmasti tiedossa, onhan Sittenfield tutulla maaperällä: hänen kehuttu American Wife -romaaninsa (2008) kertoi fiktiivisen version Laura Bushin elämästä. 

Podcastia kuunnelleet tietävät vakavasta pakkomielteestäni mitä tulee Hillary Rodham Clintoniin. Omaelämäkertojen (Tahtonainen, 2003, Tahdon voimalla, 2014) lisäksi olen lukenut Carl Bernsteinin hienon Naisista ensimmäinen -elämäkerran (2007) sekä Hillaryn uraa ulkoministerinä summaavan teoksen HRC. Yksi kiinnostavimmista on kuitenkin esseekokoelma Thirty Ways of Looking Hillary – Reflections by Women Writers vuodelta 2008. Siinä muun muassa Elizabeth Kolbert, Lorrie MooreAriel Levy ja Roz Chast pohtivat Hillaryn merkitystä. Kokoelmassa kirjailija-toimittaja Letty Cottin Pogrebin huomauttaa, kuinka monin tavoin Bill on ollut vaimonsa uralle rasite. Yhdysvaltojen kongressissa naisedustajista paljon suurempi osa on sinkkuja, eronneita tai leskiä kuin miesedustajista. Aviomiehen puute ei ole hidastanut myöskään mahtinaisia, naimattomana pysynyttä Condoleezza Ricea tai eronnutta Madeleine Albrightia, päinvastoin. Albright on sanonut elämäkerrassaan, ettei hän olisi luultavasti koskaan noussut ulkoministeriksi, jos ei olisi eronnut miehestään 1980-luvulla.

Olisikin vain uskottavaa, jos Sittenfieldin kirja kertoisi Hillaryn noususta ylimpään valtaan – itse asiassa sellainen lohtukirja olisi vain reilua!

Jos Obamien megadiili oli alkukevään suurin kirjauutinen Yhdysvalloissa, dominoivat Clintonit toukokuuta. Samaan syssyyn uutisoitiin Bill Clintonin tulevasta kirjasta, jonka hän kirjoittaa yhdessä  jännäritehtailija James Pattersonin kanssa. The President is Missing ilmestyy 2018, ja tiedotteen mukaan Billistä "on ollut hauskaa ammentaa kirjaan tutusta työstään, elämästä Valkoisessa talossa ja Washingtonin toimintatavoista." Voi Bill, sinä pikku hassuttelija..! (tähän äidillistä pään pyörittelyä).

Jos Billin kirja jää väliin, saatan silti tarttua Hillaryn tekeillä olevaan esseekokoelmaan, jossa hän käy läpi presidentinvaalikampanjaa ja kirjaa ylös voimalauseita, joiden avulla on selvinnyt elämänsä vastoinkäymisistä. Vähintäänkin erikoinen konsepti – mutta sen verran heikoilla tässä yhä ollaan, että voimalauseet, kyllä ne kiinnostaa.

/ Jonna

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Kaksi ystävää ja paljon puhetta siitä mistä ei ole puutetta: hyvistä kirjoista. Sivumennen-kirjapodcastia ja -blogia luotsaavat Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen.

Kuva: Satu Kemppainen. Graafikko: Reetta Kyttä. Podcastin tunnusmusiikki: Artemi Remes.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat