Kirjoitukset avainsanalla Paul Kalanithi

Vuoden toisessa podcastjaksossa kirjana amerikkalaisneurokirurgi Paul Kalanithin teos Henkäys on ilmaa vain (Bazar). Vaikuttava, elämän merkitystä ja kuoleman kohtaamista käsittelevä teos julkaistiin postuumisti viime vuonna Yhdysvalloissa, ja se on juuri ilmestynyt suomeksi.

Sitä ennen summaamme hyllynlämmittäjä-haasteen tuomia vaikeuksia. Oma 12 kirjan pino kalpenee herkästi toisten valikoimien haastekirjojen rinnalla, mutta vahvuutta, sisaret ja veljet: on keksitty varjopinon käsite. Oli miten oli eli OMO, haaste on alkanut vauhdikkaasti, mistä lentosuukko kaikille kirjapinonsa paljastaneille. Muistiin merkittäköön, että myös Jens Lapidus on osoittanut olevansa haasteen fani. (Lähitulevaisuudessa tekeillä saattaa olla myös haaste, jossa jaetaan väärin luettuja kirjojen nimiä.)  

Me puolestamme fanitamme George Saundersia ja hänen tulevasta kirjastaan Lincoln in a Bardo tekeillä olevaa suuruudenhullua (englanninkielistä) äänikirjaa, jonka nauhoituksiin on rekrytoitu puoli Amerikkaa – myös naisia, toisin kuin Tr***in hallintoon. Arvostamme myös Madonnan esifeministisiä ponnisteluja ja politisoituvaa asennetta, jota saatiin todistaa myös Women’s Marchilla tammikuun lopussa. Mielenosoitukseen osallistui eri puolilla monta ihmistä maailmaa. Monta = noin suomellinen. Mutta miksi marssin julkkismielenosoittajat löysivät toisensa tungoksessa vaivatta? 

Epävakaat ajat vaativat 80-lukulaiset huvit, niinpä Matti Nykänen mainitaan podissa ensi kertaa. Seuraa vinkki Docpointiin ja sen 9,5-tuntisen Shoah-elokuvan näytökseen, tosin Johanna on estynyt eikä Jonnakaan väldeen pääse. Knausgård on sen katsonut ja siitä kirjoittanut, eli pidämme elokuvasta varauksetta. 

Tunnustamme, että kulttuurieroja on, ja meidät erottaa länsinaapurista mm. tämä: ruotsalaiset hamuavat Elena Ferranten kirjoja, suomalaiset eivät. Miksi Suomessa ylpeillään kyvyllä vastustaa houkuttelevia ilmiöitä, sitä me emme tiedä. Jos sinä tiedät, kerro meille. 

Lopuksi iloitsemme Richard Gere valinnasta pääosaan Herman Kochin Illallisen elokuvaversiossa ja summaamme, mitä kirjafilmatisointeja odotamme eniten. Hollywoodhan ei olisi mitään ilman kirja-alaa. 

Neurokirurgi Paul Kalanithi sairastui 36-vuotiaana syöpään. Hänen kirjansa julkaistiin postuumisti.
Neurokirurgi Paul Kalanithi sairastui 36-vuotiaana syöpään. Hänen kirjansa julkaistiin postuumisti.

Kommentit (0)

Seuraa 

Kaksi ystävää ja paljon puhetta siitä mistä ei ole puutetta: hyvistä kirjoista. Sivumennen-kirjapodcastia ja -blogia luotsaavat Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen.

Kuva: Satu Kemppainen. Graafikko: Reetta Kyttä. Podcastin tunnusmusiikki: Artemi Remes.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat