Aluksi kertaus: Hyllynlämmittäjä on haaste. 12 lukematta jäänyttä kirjaa, 12 kuukautta aikaa lukea. Käynnistetty Sivumennen-podcastissa tammikuussa 2017.

Olen holtiton kirjojen himoshoppaaja, niinpä elämässäni vallitsee alati tsundoku. Oma haastepinoni oli siis helppo koota, mutta 30 ehdokkaan karsiminen tusinaan oli vaikeampaa. Mutta tässä ne ovat: Jonnan hyllynlämmittäjät!

Kirja jonka mukaan ottaminen hävettää: Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarina. En ole lukenut, vuosia ollut hyllyssä, ei ole edes pitkä, olen siis saamaton luuseri, byhyy, itsesyytöksiä. Tästä aloitan!

Pakollinen Finlandia-voittaja: Nyt kun lyyriset esseet ovat niin trendikkäitä ja koska Leena Krohn on maailman kuningatar, luen viimeinkin hänen romaaninsa vuodelta 1992: Matemaattisia olioita tai jaettuja unia.

Kirja jonka säästän kesäöihin: scifikirjailija Kim Stanley Robinsonin Aurora kertoo uuden planeetan asuttamisesta ja kommentoi samalla maailman ympäristöongelmia. Scifi on usein ilmastonmuutoksen ja ympäristötuhojen käsittelyssa uraa uurtavin lajityyppi.

Haa, onpa lyhyt! -kirja: Ennen Linda Boström Knausgårdin maaliskuussa suomennettavaa uutuutta, luen hänen esikoisensa, pienoisromaanin Helioskatastrofi. Myönnetään, että myös kirjan pienoisuus painoi valinnassa.

Tuleva venäläisklassikko: Venäläiskirjailija Ljudmila Ulitskaja on noussut maansa kärkinimiksi. Medeia ja hänen lapsensa kertoo matriarkasta, jonka Mustanmeren-huvilalle suku kesäisin kokoontuu. Oooh, en muuten malta odottaa, mikään ei vedä vertoja älykkäälle sukusaagalle.

Pakollinen nobelisti: Toni Morrisonin Luoja lasta auttakoon. Kerrankin nobelisti, jonka kaikki kirjat olen lukenut. Tämä on lämmittänyt hyllyä jo vuoden. Sapiskaa!

Koska Dorothy Parker: "You tell him I'm too fucking busy and vice versa.” Dorothy Parker on maailman magein nainen, joten tämä hauskannäköinen kirja piti saada vuoooooosia sitten. Siihen on koottu tasting menu Parkerilta: esseitä, lehtikirjoituksia, puheita ja riimejä.

Oi, kuinka hieno kansi! -kirja. Esteettisistä syistä hyllyyn on hankittu Jacqueline Susannin Valley of the Dolls, vuoden 1966 "dirty book". Kansi on superkaunis, ja sisältö taattua trashia. Leffa on mahtikamaa, mutta en tiedä, onko kirjan lukeminen aivan pakollista... Mutta ostin romaanin hetkenä, jolloin en olisi saanut ostaa yhtäkään kirjaa lisää, joten urakoin sen nyt vaikka vain oikeutuksena tuleville hankinnoille.

Puheenaihe johon en koskaan päässyt mukaan: Vuoden 2015 puhutuimmassa kirjassa kiinni jo nyt, eli kyseessä on tietenkin John Williamsin Stoner. Olen saattanut hymistellä mukana useissakin keskusteluissa teeskennellen, että luettu on. Sori siitä.

Pakollinen elämäkerta: Haalin myös elämäkertoja, ja mitä oudompi tyyppi, sitä parempi. Vaikka tämä elämäkerta ei ilmeisesti ole kirjallisesti erityisen vakuuttava, ihan sama, sen pääosassa on jumala eli Stevie Nicks.

Kirjailija jonka suhteen olin jo päättänyt luovuttaa: Philip Roth. Kuuliaisesti olen hankkinut hänen tärkeimmät romaaninsa ehkä noin 80 vuotta sitten, mutta jos edes yhden lukisin: Salajuoni Amerikkaa vastaan on taas ajankohtainen, sillä se kuulemma ennustaa Trumpin nousun.

Kirja jonka mukaan ottamista kadun jo nyt: Jonathan Franzenin Purity. Sivuja, sivuja, satoja sivuja! Ei tällaiseen ole aikaa! Joskus on lokoisaa uppoutua isoihin tarinallisiin perheromaaneihin, ja Franzenin edellisissä kirjoissa oli puolensa, mutta miksi sen Franzenin pitää olla sellainen nillittäjäukkeli?

Pakollinen sarjakuva: Ghost World, onko mitään parempaa? Daniel Clowesin uusimman sarjakuvateoksen pääosassa on Patience-niminen nainen, ja luvassa lienee taas arjen absurdiutta ja viiltävää realismia. Miten helvetissä en tätäkään ole saanut luettua?

(Joku saattoi huomata, että pinossa on 13 kirjaa. Annan itselleni mahdollisuuden skipata Rothin tai Franzenin, yes I can.)

Kommentit (2)

Krista / Lukutoukan kulttuurib...

Olen kovin, kovin iloinen että Sivumennen on nyt myös blogi. Tosin sanottakoon että nyt kun olen löytänyt teidät, niin kävelylenkkinikin menevät paljon mukavammin kun saan kuunnella teidän kirjapuhettanne. Eli kiitos <3

Ja kiitos tästä haasteesta, tämä on aarre!

Seuraa 

Kaksi ystävää ja paljon puhetta siitä mistä ei ole puutetta: hyvistä kirjoista. Sivumennen-kirjapodcastia ja -blogia luotsaavat Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen.

Kuva: Satu Kemppainen. Graafikko: Reetta Kyttä. Podcastin tunnusmusiikki: Artemi Remes.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat