Sivumennenin lähemmässä tarkastelussa on Rosa Liksomin Everstinna (LIKE). Liksom palauttaa mieliin, miksi hän oli niin Jonnan kuin Johannankin idoli teininä. Hän kulkee omia polkujaan, katsoo maailmaa (tässä kirjassa sotaa) tuorein silmin ja sanoo asioita, joita ei saisi sanoa, sekä kuvaa epäsovinnaisia suhteita. Eikä edes moralisoi ja kaiken päälle kirjoittaa kauniisti. Mahtava lukukokemus, tähän mennessä yksi vuoden parhaista.

Mutta ensin: Aamulehdelle kimppu rakkausruusuja! Lehti otti oikein kunnolla kantaa sukupuolineutraalin kielenkäytön puolesta. Viimeinkin! Tätä on Suomessa odotettu! Jos pelottaa, että suomen kieli köyhtyy, keksi uusia tapoja kiertää turha sukupuolittuneisuus. Suomi antaa kyllä siihen myöten. Ongelma ratkaistu!

Tunnemme myötätuntoa Hillary Clintonia kohtaan, sillä häviäminen on hirveää. Clinton sai kunnolla köniinsä ja huom. hävisi vielä huonommalle. Tästä kaikesta saa lukea Clintonin uudesta kirjasta What Happened (loiiiiiistava titteli!) – tai kuunnella, kuten Jonna tekee. Eikä siinä vielä kaikki, Clinton saa kritiikkiä nyt myös siitä, että ylipäänsä kirjoitti kirjan. Jaa jaa. Että sellaista. Jos yhtään Hillarya ja meitä lohduttaa, niin kirja myi viikossa 300 000 kappaletta. Itse asiassa lohduttaa.

Entä sitten HBO:n uusi Deuce-sarja? Siinä käsitellään pornoteollisuuden syntyä 70-luvun New Yorkissa, mutta tekijöiden mukaan se on sarja sukupuolesta. Aina jännittää, kun miehet tekevät prostituutiosta viihdettä, mutta katsomme ja näemme. Ainakin tekijöiden haastattelut lupaavat hyvää.

Mitään ei ehditty syyskuun loppupuolella tehdä, koska Rakkautta ja Anarkiaa vei aikaa! Mutta emme vihoittele. (Jakson nauhoituksen aikaan festivaali oli vielä käynnissä.) Johannalla jäi mieleen elokuva, jota hän ei nähnyt, ja Jonnalla Leviathan-ohjaaja Andrei Zvjagintsevin Loveless. Hyvin lohduton elokuva lohduttomasta maailmasta, eli juuri sellainen, joka kaikkien pitäisi nähdä.

Ensi kertaan eli kolmen viikon päähän, sillä Johanna on kaksi viikkoa työmatkalla!

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Kaksi ystävää ja paljon puhetta siitä mistä ei ole puutetta: hyvistä kirjoista. Sivumennen-kirjapodcastia ja -blogia luotsaavat Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen.

Kuva: Satu Kemppainen. Graafikko: Reetta Kyttä. Podcastin tunnusmusiikki: Artemi Remes.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat