Kirjoitukset avainsanalla avaimet käteen

Olen jo pitkään halunnut kertoa uuden omakotitalomme tarinan ja nyt siihen löytyi vihdoinkin sopiva hetki. Koska asiaa on verrattain paljon, ajattelin jakaa teemaa hieman useampaan postaukseen. Tässä ensimmäisessä osassa kerron talomme rakennuttamisesta, osassa 2 sisätilojen materiaalivalinnoista ja osassa 3 lempiaiheestani, talon sisustamisesta. Teemme tällä hetkellä talon pihaa ja ehkäpä, jos sään jumalat suosivat, voisin loppukesästä vilauttaa myös kuvia jo toivottavasti nykyistä vihertävämmästä pihastamme.

Muuttovalmis omakotitalo avaimet käteen -periaatteella – uhka vai mahdollisuus?

Olen koko ajan ajatellut, että rakennutimme avaimet käteen -omakotitalon, koska emme laittaneet materiaalivalintoja lukuun ottamatta juurikaan rikkaa ristiin talomme rakentamisen suhteen. Termi-ihmisenä aloin tietenkin miettiä tarkemmin avaimet käteen -talon määritelmää ja tulin siihen tulokseen, että taloamme on ehkä kuitenkin osuvampaa kutsua avaimet käteen -omakotitalon sijaan uudiskohdeomakotitaloksi, emmehän hankkineet  tonttiamme itse vaan ostimme talon muuttovalmiina rakennuttajan hankkimalle tontille. Emme siis saaneet vaikuttaa talon sijainnin lisäksi myöskään talon ulkoasuun, mikä näin jälkeenpäin ajatellen olikin ihan hyvä juttu. Mutta siitä lisää kohta.

Ajatus omakotitalosta tuntui pitkään kerrostalo- ja rivariasukille aivan mahdottomalta unelmalta, josta oli siis turha edes haaveilla. Yritin raikastaa ihan mukiinmenevää vanhaa rivarinpätkäämme maalailemalla ja muulla pienellä pintaremontilla mutta jossakin kohtaa miehen kanssa alkoi vain tuntua, että oli aika nostaa kytkintä. Rivariasuminen konseptina oli  jo niin nähty, eikä se välttämättä tuntunut oikealta ratkaisulta meidän perheelle. Se on toki turvallinen tapa asua, koska takana on taloyhtiön tuki ja turva, mutta yksilöllisten ratkaisujen tekeminen ja sooloileminen ei tietenkään onnistu. Jano päästä haravoimaan ja kuoputtamaan omaa pihaa oli siis kova ja päätimme uskaltaa. Pistimme siis rivarimme myyntiin ja se menikin kaupaksi yllättävän äkkiä, jo ensimmäisessä näytössä.

Kamat kasaan ja surffaamaan

Koska halusimme välttää kahden kämpän loukun, muutimme rivarimme myytyämme vuokralle (rivariin, heh) miettimään tulevia vaihtoehtoja. Mutta aikani surffailtuani ja yrittäessäni tutustua saatavilla olevien talopakettien runsaudenpulaan, meinasin jo viheltää pelin poikki. Miten kaksi rakentamisesta mitään tietämätöntä voisivat alkaa kilpailuttaa talopaketteja heprealta tuntuvine tuoteselosteineen, kun jo pelkkien hintojen vertailu tuntui mahdottomalta pakettien eri sisältöjen takia? Miten voisimme myöskään olla varmoja siitä, että laatimamme budjetti todella pitäisi, eikä yllätyksiä tulisi? Emme mitenkään, paitsi voittamalla lotossa, jolloin hinnalla ei sitten olisikaan enää niin väliä. Jossain kohtaa kuitenkin lamppu syttyi jommallakummalla ja älysimme alkaa etsiä avaimet käteen –pakettien sijaan uudiskohteita. Silloinhan hinnan olisi pakko olla pitävä, koska myyntihinta on aina myyntihinta, ilman pieniä pränttejä sivujen alalaidoissa.

Seuraamalla oman paikkakuntamme uudiskohdetarjontaa ja kysymällä tuttavilta, saimme lopulta selville luotettavalta tuntuvan rakennuttajan nimen, jonka välittäjään otimme yhteyttä. Pääsimme välittäjän postituslistalle, ja saimme joka viikko sähköpostia rakenteilla olevista uudiskohteista ja jo myyntiin tulevista kohteista. Yhden sivu suun menneen kohteen jälkeen meitä onnisti, ja saimme tehdä varauksen yhteen suunnitteilla olevista omakotitaloista tietylle määritetylle alueelle, jonne rakennuttaja aikoi rakentaa lisää taloja.

Tämän jälkeen kaikki tapahtuikin verrattain äkkiä. Teimme talovarauksen uutena vuotena 2016 ja toukokuussa 2017 saimme jo seurata aitiopaikalta taloelementtien pystyttämistä. Tuntui uskomattomalta, että koko talo oli pystyssä vain muutamassa tunnissa ja talossa katto yhdessä viikonlopussa. Ja kaikki meni rakentamisen osalta hyvin! Hommat etenivät aikataulussa jopa heinäkuussa, jolloin yleensä kaikki ovat lomilla. Syyskuussa 2017 pääsimmekin jo muuttamaan. Se tunne, kun sai astella oman kodin ovesta sisään ja nähdä, miltä talo näytti omien päätösten jälkeen, tuntui aivan uskomattomalta. Välittömästi ja heti omalta.

Nuo laatat ovat tuossa noin, koska minä halusin niin. Tämä keittiö on tällainen, koska minä valitsin nämä materiaalit. Eikä kukaan muu ole asunut täällä ennen meitä.

Niin, se talon ulkomuoto sitten. Alussa vierastamani ulkovärit vaaleanharmaine puupintoineen, tummanharmaine ikkunanpielineen ja reunalautoineen ja punaisine kattoineen tuntuivat sittenkin nappivalinnalta, vaikka olisin alun perin halunnut talosta valkoisen. Mutta se olikin passeli juuri näin, kunhan silmä sai rauhassa tottua.

Meillä kävi tuuri myös talon sijainnin suhteen, koska se rakennettiin vain reilun kivenheiton päähän vanhasta kodistamme. Saimme siis pysyä tutulla alueella.

Koska kotimme oli uudiskohde, myös huonejako ja pohjapiirros olivat rakennuttajan etukäteen päättämiä ja kaupungin hyväksymiä ja joihin emme siis voineet juurikaan vaikuttaa. Mutta niitä muita asioita, joihin saatoimme vaikuttaa, niitä olikin paljon. Nimittäin ihan kaikki talon sisäpinnat. Ensi kerralla siis asiaa talon sisämateriaalivalinnoista.

Aurinkoista viikkoa! Kyselkää, jos tulee kysyttävää! :)

t. Katja

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sisustustotuuksia kaihtavaa blogia kirjoittaa Turun seudulla asuva freelancer, joka sisustaa perheen omakotitaloa rakkaudella ja rennossa skandihengessä – useimmiten kieli poskessa.