Nuorena ja idealistisena päätin lähteä korkeakouluun lukemaan kansainvälistä markkinointia ja johtamista. En uskonut, että kansainvälistyminen onnistuisi lukemalla, joten koulun kanssa teimme opintosuunnitelman siten, että vaihtaisin maata vuoden välein ja tutustuisin eri maissa käytössä oleviin johtamismalleihin ja markkinointistrategioihin. Pieni poika kainaloon ja maailmalle lomps. Nämä vuodet eri maissa ja mantereilla antoivat paljon, vaikken koskaan valmistumisen jälkeen päässytkään alan töihin varsinaisesti. Olen kuitenkin ollut näppärä soveltamaan koulun penkillä oppimaani niin parisuhteessa kuin myös suurperheen johtamisessa.

Meillä on Viron puolella vanha kartano, jossa kesäisin pyöritän majoitustoimintaa. Ostimme paikan alunperin ihan vain tulevaisuuden projektiksi, joka toimisi jossain vaiheessa mahdollisena kotina. Huomasimme kuitenkin pian, että kartanolla on oma faniporukkansa, joka käy mestoilla tasaisesti, samoin kuin iso kasa turisteja, jotka hakevat tasokkaampaa majoittumismuotoa kuin alueen halvat hostellit. Olin raskaana kaksosista, kun päätimme eräänä kauniina kesäpäivänä alkaa kahteen pekkaan remontoimaan vanhaa tilanhoitajan taloa majoituspaikaksi. Uskomatonta, mutta niin vain majatalo valmistui omin voimin käyttäen ainoastaan ulkopuolista ammattiapua sähkö- ja putkihommiin. En missään vaiheessa ajatellut, että majatalon pyöritys olisi sen kummemmin liiketoimintaa, mutta jos se toisi hiukan lisätuloa ja voisimme tarjota majoituspaikan sitä kysyville, niin hieno juttu. Toiminta on kuitenkin laajentunut vuosi vuodelta ja se tuo mukanaan kitkaa ja stressiä hallituksen jäsenien keskuuteen, mikä on toki luonnollista. Investoinnit ja kassavirta pitää saada kohtaamaan toisensa, samoin kuin asiakastyytyväisyys ja tasainen laatu. 

Vertasin muutama vuosi sitten parisuhdetta firman pyörittämiseen. Allekirjoitan vertaukseni tänä päivänä entistä painokkaammin. Hallitus koostuu ihmisistä, joiden kanssa päätetään yhdessä mihin ollaan menossa, mikä on homman idea ja miten tavoitteisiin tähdätään. Otetaan lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteita. Hallituksen kokouksissa tarkistetaan missä ollaan sillä hetkellä ja onko tavoitteita saavutettu ja mikäli ei, mikä siihen on syynä, samoin kuin ohjataan vene takaisin oikeaan kurssiin. Parisuhteessa homma menee pitkälti samoin. Ihmiset lyöttäytyvät yhteen, koska se toinen kaveri tyydyttää jotain omaa tarvetta positiivisesti. Katsotaan samaan suuntaan ja aloitetaan suhteen perustan rakentaminen. Parisuhde on ikäänkuin firman hallitus. Hyvintoimiva hallitus luo yhteiset tavoitteet samalla kuin se antaa mahdollisuudet yksilölliselle kehittymiselle kannustaen ja tukien. Harva firma porskuttaa jatkuvasti myötätuuleen, mutta tuloksen ollessa pakkasen puolella jokainen fiksu firman omistaja tietää, ettei tilannetta muuteta kumppaneita tai alaisia syyttämällä, vaan rakentamalla uusi toimintamalli ja muuttamalla ei-toimivia käytäntöjä. Harva ihminen osaa tämän taidon parisuhteessa. Tunteet saavat vallan ja rakentava riitely jää ajatuksen tasolle. 

Toimin ystävilleni keittiöpsykologina silloin tällöin kriisitilanteissa. Kehoitan usein laittamaan paperin keskelle pystyviivan ja kirjoittamaan toiselle puolelle plussat ja toiselle puolen miinukset ranskalaisilla viivoilla. Samaa periaatetta käyttäen voi toiselle puolen kirjoittaa ranskalaisilla viivoilla mikä pännii ja toiselle puolen mikä ilahduttaa. Tai vaikka molemmin puolen viivaa kumpaisenkin toiveet. Voi kuulostaa ihan imbesilliltä, mutta usein tämä kynän käyttö toimii paremmin kuin tunnin huuto kuuroille korville. Jos firman hallituksen kokouksessa porukka huutaa suureen ääneen yhtä aikaa, en jaksa uskoa sen tuottavan hedelmällistä lopputulosta. Mutta kun kirjataan hommat simppelisti paperille, on niitä helpompi lähestyä ja miettiä seuraavaa siirtoa. En halua yleistää, mutta monesti miehet hahmottavat asiat paremmin ranskalaisilla viivoilla kirjoitettuna. Miksei naisetkin. Keittiön jääkaapin oveen voi laittaa paperin ja kynän viereen roikkumaan ja aamulla kirjoittaa nopsaan "rakastan sinua" ennen töihin lähtöä. Pieni juttu, mutta seuraukset voivat olla positiivisia. Kynä ja paperi voivat tehdä ihmeitä.

Pitkässä parisuhteessa joutuu aina venymään jossain muodossa. Vaikka rakkaus on lähtökohtaisesti itsekästä, on sen säilymisen ehtona epäitsekkyys. Pitkä parisuhde ei myöskään pysy kondiksessa itsestään. Aivan kuten firman johtamisessa, on suhteen tavoitteet välillä tarkistettava ja suhde ohjattava oikeaan kurssiin. Suhteessa on molempien toiveita kuunneltava ja tuettava. Kumppania tulee kannustaa ja tsempata. Mutta tätä ei tietty saisi sekoittaa toisen kannatteluun; jokainen on vastuussa omasta onnestaan. Marttyyrit on äärettömän rasittavia. 

Minulle pieni majoitusbisnekseni on kuin oma lapsi ja olen siitä ylpeä. Jokainen tyytyväinen asiakas antaa valtavasti tyydytystä ja mietin jatkuvasti kuinka voin parantaa asiakastyytyväisyyttä seuraavana sesonkina. Omana ohjenuoranani on ollut sanonta "tee toiselle se, mitä toivoisit itsellesi tehtävän". Parisuhteen voi nähdä samoin. Ole ylpeä tekeleestäsi. Ja hei, alamäkiä on aina, mutta oman navan tuijottamisen sijasta tulisi nähdä kokonaiskuva ja ketään sen koommin syyttämättä kohdistaa katse yhteisiin tuleviin tavoitteisiin. Eteenpäin, sanoi mummo lumessa. 

 

Kommentit (3)

Vierailija

Huh huh. Olipa monta asiaa tungettu samaan juttuun. Parisuhde asia ikään kuin tuli liittymästä mukaan trafikkiin. No ymmärrettävää että se saatava naisten lehteen.

Seuraa 

Olen Riina-Maija "Riinis" Palander ja kirjoitan blogissa elämästäni, jossa sattuu ja tapahtuu. Pyöritän neljän lapsen perhettä, johon kuuluu myös lauma hevosia, koiria, kissoja ja kaneja. Kesäisin emännöin Virossa Ontikan majataloa, huollan ja remppaan vanhaa kartanoa tiluksineen sekä treenaan kouluhevosia. Talvet vietämme Espanjassa, Ranskassa ja Suomessa. Tervetuloa mukaan!