On ollut upeaa huomata, kuinka moni on lukenut paperille rustaamiani ajatuksia. Pyydän heti anteeksi sitä, etten ehdi vastaamaan kaikkiin saamiini posteihin. En pysty sanoin kuvailemaan mitä tunnen, kun saan viestin kanssasisarelta, joka on saanut omaan arkeensa potkua luettuaan blogiani. Meitä on moneen junaan ja minä olen aina ollut aika suorasanainen ja häpeilemätön. Sen ei kuitenkaan mielestäni tarvitse tarkoittaa sitä, että olisi tökerö taikka toisia sortava. Olen puhunut aina avoimesti ja aion sen linjan pitää myös jatkossa. Toivottavasti ketään loukkaamatta. 

Kirjoitan tätä laivassa Tallinnasta Helsinkiin vilkkaassa kahvilassa puheensorinan ja toisiinsa törmäilevien kuppien hälyssä. Se ei minua häiritse, päinvastoin. Harvoin voin istua kahvikupin ja tietokoneen ääressä ilman, että joku haluaa samaan aikaan että tulen pyyhkimään mahtavaa kakkaa (mieluusti ikuistettuna valokuvaan), jonkun huutaessa keittiössä kuin hyeena haluten vadelmamehua samalla kun pesukoneen hermoihin iskevä piippaus ilmoittaa ohjelman loppuneen. Joskus kirjoitan blogiani oikealla kädellä vasemman käden hämmentäessä bolognesekastiketta. Joku neropatti kysyi joskus, että miksen kirjoita kun lapset ovat nukkumassa? En muistaakseni jaksanut edes vastata, mutta jokainen sirkusta pyörittävä kotiäiti tietää miksen. Kun hampaat on saatu pestyä ja yöppärit löydetty lelulaatikosta, kinattu mikä satu luetaan, oikeanväriset tutit löydetty ja pullot lämmitetty, peitoissa myllätty siunattu tovi ennen kuin uni saapuu, on kotiäidin akku tyhjä. Istun usein sohvalla tuijottaen en mihinkään ja vain istun. Runosuoni ei enää silloin syki. Elimistö on siirtynyt lataustilaan. 

Sain kysymyksen jokin aika sitten, miten pysyn niin hoikassa kunnossa. Uskon että syy on pitkälti geeneissä, mutta ilman askelmittariakin voin arvioida käveleväni päivässä useita kilometrejä. Ontikan kartanolla olen jalkojen päällä vähintään 12h päivässä ja ratsastus on myös varsin kuluttavaa, samoin kuin karsinoiden siivous joka päivä. Olisko tämä luettavissa hyötyliikuntaan? Varmaankin. En käy salilla, enkä juoksentele tien piennarta. Jostain syystä en ole koskaan tajunnut mitä mieltä on huhkia, jos se ei vie mihinkään, tai siitä ei synny mitään konkreettista. Joogan jotenkin hiffaan, kun se on niin pitkälti mielentilaa ja siitä syntyvää elämänfilosofiaa. Tosin sekin vaatii aikaa ja on aika luksusta jos voi vain hengitellä ja ojennella raajojaan tunnin tai kaksi. Ehkä jonain päivänä minullekin tarjoutuu tilaisuus raajojen ojenteluun, mutta kyllä nyt täytyy myöntää että ainoa hetki jolloin ojentelen raajoja, on se kun lyön pään tyynyyn iltaisin puolikuolleena. 

Monet tutut aina muuten valittaa, kuinka heillä on univaikeuksia ja kuinka he eivät saa öisin nukuttua. Luulen, että nykyajan fyysinen tekemättömyys on tähän syy. Voisin alkaa myymään Ontikan kartanolle työlomia, joissa porukka pannaan perunakuokan varteen heti aamusta ja työpäivä päättyy saunan löylyihin. Katsotaan kuinka unetonta porukkaa on näiden ulkona vietettyjen päivien jälkeen, kun mehut on puristettu ulos moneen kertaan ja yhtään tuntia ei ole vietetty katsoen salattuja elämiä. En jaksa uskoa, että nappien vetäminen nukahtamiseen on ratkaisu ainakaan. 

Minulta on kysytty myös kauneuteen liityviä vinkkejä. En usko olevani kauneusalan tuotteiden paras kommentaattori, mutta tunnen monia alan ammattilaisia ja heidän vinkit otan ilolla aina vastaan. Oma ideologiani on aina nojannut sloganiin less is more, mutta tällä hetkellä vallalla on ihanne more is more, joka aiheuttaa minulle suoranaista hikoilua. Tämä more is more meikkaus vaatisi minulta päivittäin tunnin pakkeloinnin, johon vain ei ole inspistä eikä aikaakaan. En tajua, miksi kulmakarvat on tarkoitus maalata kirjaimellisesti naamaan? Ei niissä ole sen jälkeen mitään luonnollista. Mun mielestä jengi näyttää suoraan Addam's familyn kuvauksista tulleilta. Okei, nyt kun kaikilla on kulmat kuin prinsessa Ruususen äitipuolella, olen tottunut niihin ja alkanut itsekin tummentamaan omia karvojani. Mutta turvonneet pusukalan huulet menee niin yli tajunnan. En ole vieläkään tajunnut, miksi selfiessä on makeeta mutristaa huulet? Olen kokeillut sitä ja näytin ihan idiootilta. Mielestäni kuitenkin pistoshoidot on ikääntyvän naisen pelastus ja mesolangat vaikuttaa mielenkiintoiselta tuttavuudelta. Voisin käydä kokeilemassa ja kertoa sit ennen ja jälkeen tulokset. Mua suoraan sanottuna ällöttää,  kun blogistit haroo kaksin käsin ilmaisia tuotteita ja palveluita, jonka jälkeen sit kehuu ne maasta taivaisiin. En usko yhteenkään blogistiin ja niiden siirappisiin juttuihin jostain ihmeshampoosta. Eikö idea ole nimenomaan se, että tuotetta kokeillaan, jonka jälkeen kerrotaan rehellisesti muuttiko se oman elämän vai ei. Pelkkää mainontaa sanon minä. Jos käyn kokeilemassa ne langat, niin kerron kyllä raadollisen rehellisesti oliko se hyvä juttu vai ei. Lupaan sen! 

Ruokareseptejä on kysytty myös ja niitä laitan heti, kun masterchef K.Palander taas taikoo jotain tajunnan räjäyttävää ruokaa. Kallen haudutettu rosmariinilammas on ehdoton klassikko, samoin kuin simpukat valkoviinissä. Olemme ensi viikolla villallamme Ranskan Provencessa, josta laitan kuvia ja reseptejä tulemaan. Sitä ennen koen takuulla hyytävän autoseikkailun, kun ajan ei niin hyvässä kunnossa olevan vanhan autoni Malagasta Ranskaan. Kerron kuinka matka taittuu vääntyneellä vanteella ja sähkövikaisella autolla ilman radiota halki Espanjan. Nyt on kuitenkin aika hypätä sinivalkoisille siiville ja suunnata nokka kohti Espanjan Malagaa. Lentovinkki; ota villasukat mukaan. Et kadu.

Kommentit (1)

Sipulia

Huono asenne! Miksi haukut muita, yritä miettiä mikä meni pieleen ja miten voisi välttää ensi kerralla. Turha pöyhkeillä ikivanhoilla koulutaustoilla!

Seuraa 

Olen Riina-Maija "Riinis" Palander ja kirjoitan blogissa elämästäni, jossa sattuu ja tapahtuu. Pyöritän neljän lapsen perhettä, johon kuuluu myös lauma hevosia, koiria, kissoja ja kaneja. Kesäisin emännöin Virossa Ontikan majataloa, huollan ja remppaan vanhaa kartanoa tiluksineen sekä treenaan kouluhevosia. Talvet vietämme Espanjassa, Ranskassa ja Suomessa. Tervetuloa mukaan!

Instagram