Harrastan säännöllisesti hot joogaa ja teini-ikäisenä klassinen baletti oli osa arkeani, joten kun kuulin, että Helsingissä on tarjolla hot baletti tunteja halusin ehdottomasti päästä kokeilemaan.

En tiedä onko hot balettia edes toistaiseksi tarjolla muualla kuin Esport Bristolin salilla Suomessa. En ole salin jäsen, mutta he tarjoavat uusille asiakkaille mahdollisuuden kokeilla ryhmäliikuntaa ja/tai itse salia ilmaiseksi yhden päivän ajan, joten päätin käyttää mahdollisuuden osallistumalla hot baletti tunnille. Tämä ei siis ole sponsoroitu postaus.

Hot baletti tunti kesti 60 minuuttia ja huone on lämmitetty infrapunalla, joka ei ole yhtä intensiivinen kuin muilla tavoin lämmitetyt hot-tunnit. Lämpötila olikin 30-35 astetta.

Olen tottunut hot joogassa siihen, että oman jooga maton päällä on oltava myös tunnin aikana pyyhe, jotta et liukastu omaan hikeesi asanasta toiseen siirtyessäsi. Tällä tunnilla se ei kuitenkaan ollut tarpeellinen. Vesipullot olivat jokaisella mukana, mutta ei niitäkään hapuiltu sen enempää kuin millään muullakaan menevällä tunnilla. Menin tunnille myös ilman sukkia, mutta huomasin pian, että enemmistöllä varustukseen kuuluivat sukat ja osalla oli pehmeät balettitossut.

Tunnin kulku

Tunti oli illalla ja huone oli hämärä, väriä vaihtavilla ledi valoilla valaistu (?) tila. Tunti lähti käyntiin kuin mikä tahansa tanssitunti eli ohjaaja näyttää ensin askelsarjan, joka sitten tehdään pian musiikin tahdissa. Aluksi tehtiin lämmitteleviä sarjoja, jonka jälkeen liikkeet vaihtuivat monimuotoisempaan ja suurelkeisempään.

Tunnille piti tuoda oma matto, mutta matto on sivussa ensimmäisen puolituntisen ajan. Ohjaaja kertoo askeleiden nimet kuten klassisessa baletissa, plie, releve, demi plie ym. sitä mukaa kun tunti etenee. Tanssiliikkeet yhdistyvät pilatekseen ja kenenkään askellusta ei lähdetä korjaamaan eikä itse liikkeisiin syvennytä sen enempää. Kunhan on hauskaa ja tehdään niin, että kuumuudesta huolimatta tulisi hiki ihan muutenkin.

Ensimmäisen 30 minuutin jälkeen on aika levittää lattialle oma matto ja tunti siirtyy lattiatasolle. Muutama liike saatetaan tehdä maton vierellä seisaltaan. Seuraava 15 minuuttia keskitytään pilatekseen. Pilates liikkeitä on sovellettu niin, että niissä on hieman baletin elkeitä. Nilkat ovat ojennettuina tai kädet ovat ballerinamaisesti pään yläpuolella vatsalihasliikkeissä. En ole vielä käynyt Barre tunneilla, mutta voisin kuvitella, että samaa henkeä tekemisessä tässä kohtaa kuten siellä?

Viimeinen 15 minuuttinen onkin sitten syvävenyttelyä. Tässä kohtaa huoneen valaistus on muuttunut vihertävästä liilaan. Lattiatasossa tehtäviä eteentaivutuksia ja muita venytyksiä, jotka huipentuvat spagaattiin. Spagaattin ei tietysti tarvitse venyä vaan saman ajan voi viettää sellaisessa venytyksessä mihin itse pääsee.

Tunnin alussa soivat samanlaiset sävelet kuin klassisen baletinkin tunnilla, joka sittemmin vaihtuu rentouttavaan elektroniseen ja hidastempoisempaan musiikkiin. Itse nautin erityisesti tunnilla soitetusta musiikista ja tanssia matkivasta liikehdinnästä pilates osuudessakin.

 

Tunnin jälkeen

Itselleni ei tullut hirmuisen hiki ja en nähnyt tarpeelliseksi mennä heti salilla suihkuun vaan vasta kotona (kotimatkani salilta on max 20min). Koin tunnin myös helpoksi ja kuten tunnin kuvauksessakin luki, ei sinne tarvitse minkäänlaista kokemusta baletista. Tuntia kuvaillaan Esportin sivuilla lempeäksi tasapainoa kehittäväksi sekä reisi- ja pakaralihaksia että keskivartaloa kehittäväksi tunniksi, joka lisää kehon liikkuvuutta.

Jos et ole ikinä käynyt joogassa tai varsinkaan hot joogassa niin hot baletti on hyvä käydä testaamassa ensin jos kuumuus pelottaa. Tunti oli mielestäni erittäin aloittelijaystävällinen ja koska ketään ei korjattu henkilökohtaisesti oli tunti myös siinä mielessä stressivapaa. Kehuja kuitenkin sateli. Tunnilla oli siis kaikin puolin hyvä fiilis. Luulin, että menin ennen tunnin alkua takariviin, mutta koko tunti pidettiinkin toiseen suuntaan kun ohjaaja saapui paikalle, joten olinkin sitten ihan eturivissä hehheh. Se aiheutti ensin vähän paineita, mutta tunnilla ollut hyvä meininki häivytti senkin vähän.

Itse täydellisyyden tavoittelijana ja suorittamiseen obsessoituneena tunti turhautti minua siinä mielessä, että halusin heti saada palautetta sen plieen onnistumisesta. Päätinkin tunnin jälkeen vihdoin ilmoittautua klassisen baletin tunneille, jotka lopetin 17-vuotiaana kuusi vuotta sitten ja takaisin olen siitä asti haikaillut. Olen nyt ehtinyt käydä näillä tunneilla pari viikkoa ja nautin siitä henkilökohtaisesta palautteesta mitä tunneilla saa jatkuvasti. Eniten kuitenkin kaipasin itse musiikkia ja tanssia.

Lopputulos

En kuitenkaan pyri olemaan neuroottinen saavuttaja kaikessa mitä teen vaan rakastan myös tunteja, joilla saa tehdä vain tekemisen ilosta. Tälläisenä koin tämän hot baletti tunninkin. Rentouttavana, mutta ajoittain haastavana. Parhainta oli kuitenkin musiikin läsnäolo sekä lempeä kuumuus.

Kuvailen tuntia rentouttavaksi koska se oli kaikkea muuta kuin mitä odotin. Olen tottunut klassisessa baletissa jatkuvaan palautteeseen kuten myös hot joogassa.

Hot jooga on muuten tämän päiväisen Sport Girl 2016 jakson aiheena kun nähdään mitä tapahtui kun haastoin muut tytöt osallistumaan 40-asteiselle Bikram jooga tunnille. Muista siis kääntää Liville klo 21:00.

(Entryn kuvat: Stock paitsi viimeinen on oma kuvani.)

Kommentit (0)

Seuraa 

Marinka Essel
Harrastan joogaa päivittäin ja tubetan, minkä vuoksi en enää vain vloggaa vaan olen myös Suomen ensimmäinen v-joogaaja ja pyrin inspiroimaan muitakin rakentamaan parempia vatsalihaksia ja mielenrauhaa yhtäaikaisesti. #ABSandPeace

Muita hallitsevia aiheita liikunnan ohella niin blogissani, että arjessani ovat ihonhoito, muoti ja matkustaminen.

 

OTA YHTEYTTÄ
info@marinkaessel.com

 

Seuraa myös muualla SoMessa!


 

Teemat

Blogiarkisto

2015
Kesäkuu