”Sijoita nämä Fransille.” Työpöydälleni ilmestyi tokaluokkalaiseni hennosti käsikirjoittama lappu ja kuusi euroa kolikoina. Myöhemmin poika päättää vielä tuoda säästöön Angry Birds -pussukkaansa kertyneet syntymäpäivärahansa. ”Tämä on kyllä tosi iso päätös, vähän hirvittää, teenkö oikein”, huokaa hän.

Saman hämmennyksen edessä on jokainen, joka ottaa sijoittamisen ensiaskelia. Olenko tekemässä virheen? Entä jos menetän kaiken?

Lapsella on kuitenkin puolellaan iso etu äitiinsä verrattuna: pitkä sijoitushorisontti. Hänellä on aikaa odottaa sijoitustensa kasvavan ja maailman kahdeksannen ihmeen, korkoa korolle -efektin, tekevän työtä puolestaan.

Pariinkymmeneen vuoteen voi mahtua useampi talouden nousu- ja laskukausi, ja aika tasaa töyssyjä.

Katsotaanpa esimerkkilaskelmia: jos sijoitat yksivuotiaalle ensin alkupääomaksi 500 euroa ja sen jälkeen joka kuukausi 50 euroa reilut kuusi prosenttia tuottavaan indeksirahastoon, on hänelle Nordnetin mukaan kertynyt reilut 23 000 euroa 20-vuotispäivänään. Sillä summalla nuori pääsee jo hyvin kiinni pieneen asuntolainaan.

Jos sinulla ei ole rahaa sijoitettavaksi, lahjoita lapselle rahataitoja ja ymmärrystä säästämiseen. Se on jo itsessään huima pääoma.

Mikäli alat säästää viisivuotiaalle 20 euroa kuukaudessa täysikäisyyteen saakka, kasvaa maksamasi vajaa 3 000 euron potti yli 100 000 euron suuruiseksi lapsen eläkeikään mennessä samoilla tuotto-odotuksilla.  Se vaatii tosin lapselta malttia pitää rahat tilillä.

Kolmessa vuodessa voit tosin sijoittaa ja lahjoittaa lapselle korkeintaan 4 999 euroa verottomana.

Jos sinulla ei ole rahaa sijoitettavaksi, lahjoita lapselle rahataitoja ja ymmärrystä säästämiseen. Se on jo itsessään huima pääoma.

Mihin Angry Birds -pussukan säästöt kannattaisi sitten sijoittaa? Historiallisesti osakkeet ovat olleet kaikkein tuottavin säästökohde. Osakemarkkinoille sijoitetut eurot kasvavat kymmenessä vuodessa keskimäärin kaksinkertaiseksi, 30 vuodessa kuusinkertaiseksi ja 60 vuodessa viisikymmenkertaiseksi. Muut sijoituskohteet eivät ole näitä lukuja lyöneet. Huonot osakepoiminnat voivat toki syödä säästöt.

Poikani pussukan säästöjen sijoittaminen tuntuu erityisen painavalta luottamustehtävältä. Kun illalla peittelen poikaa unille, lupaan tehdä parhaani. Tämän tärkeämpää asiakasta Äitipankille ei tule.

- Unna

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat