Täriseväkätinen vanha Lilly-rouva tarjoilee kahvin pöytään. Taksikuskilla on kuulolaite ja syvät vanhuuden uurteet otsassa. Lipunmyyntikojulla arvailen myyjättären iäksi reilut 80 vuotta.

New Yorkissa viettämäni päivät muistuttivat, että monella amerikkalaisvanhuksella ei ole varaa jäädä eläkkeelle. Samaa uutisoivat amerikkalaismediat. Kymmenen vuoden takainen finanssikriisi söi monelta säästöt, eikä työelämää ole riittävästi jäljellä tilanteen korjaamiseen.

Suomessakin eläke on kuuma peruna. Kun eläkeläisten osuus väestöstä kasvaa, veronmaksajia on entistä vähemmän. Tulevaisuudessa eläkkeiden perään ilmestyy iso kysymysmerkki.

Neljän lapsen äitinä työurallani on ollut monta pitkää katkoa, jotka leikkaavat eläkettä. Viimeistään se on haastanut itseni säästämään ja miettimään palkkatulon rinnalle muitakin tulonlähteitä. Sijoittaminen on yksi niistä.

Kun kaikki suomalaiset palkansaajat laitetaan jonoon, keskimmäinen saa 3001 euroa – sitä kutsutaan mediaanituloksi. Jos ahkeroit tällä palkalla täydet 40 vuotta, ehdit tienata palkkatulona 1 440 000 euroa ennen veroja ja muita maksuja. Jokainen keskituloinen tienaa elämässään siis yli miljoonan. Verokarhu haukkaa tuloista aimo viipaleen, mutta vaurastumista nakertaa vielä pahemmin se, että me suomalaiset olemme toivottoman huonoja säästämään ja sijoittamaan – toisin kuin yleisesti luullaan. Viime vuonna säästämisaste oli pakkasella vajaan prosentin.

Jokainen keskituloinen tienaa elämässään siis yli miljoonan.

Tee nopea laskutoimitus. Laske yhteen kaikki tähän mennessä tienaamasi palkat ja katso, kuinka paljon summasta on muuttunut pääomaksi ja omaisuudeksi ja kuinka paljon juossut läpi sormien. Olisiko parannuksen paikka?

Monella kaikki omaisuus on kiinni asunnossa. Jos palkkatulo tyrehtyy, asunto ei ruoki eikä maksa palkkaa. Sen nurkasta on vaikea nakertaa. Vaikka trendikkäät ”viisikymppisenä eläkkeelle” tai ”taloudellisesti riippumattomaksi” eivät tunnu omilta sloganeiltasi, hyvän ja loppuun saakka taloudellisesti turvatun elämän pitäisi olla jokaisen tavoite.

Sitten joskus, kun jäämme eläkkeelle, meillä voi olla edessä monta vuosikymmentä hyvää elämää. Ja se(kin) elämä maksaa.

- Unna Lehtipuu

PS. Eläkkeistä keskustelemme lisää myös Rikastamon Suplassa,  lataa tästä: https://www.supla.fi/supla/3207942 "Seksikkäänä eläkkeelle"

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat