Entä jos pörssikurssit romahtavat, kysyy aloittelija sijoituskurssilla. Vastaus on selvä: kyllä, aivan varmasti kurssit joskus laskevat. Jos-sanan voi vaihtaa sanaksi kun, sillä kurssimuutokset ovat pörssin normaalia sydänkäyrää. Yhtä varmasti kuin kurssit laskevat, niin ne myös nousevat, joskus jopa rakettimaisesti. Esimerkiksi Helsingin pörssiin sijoitetut varat ovat tuottaneet keskimäärin 8,55 prosenttia viimeisten 51 vuoden aikana. Järjettömän paljon enemmän kuin mitä rahat olisivat tuottaneet, jos ne olisivat maanneet säästötilillä.

Jos olet juuri nyt ryhtynyt sijoittamaan ensimmäistä kertaa ja kurssit lähtevätkin heti laskuun, on se vähän sama tilanne kuin jos ehtisi tilata vain yhden drinkin ennen valomerkkiä.

Sijoittaminen on maratonlaji, ei pikaspurtti, ja mieli kannattaa valmistaa siihen. Juuri kurssimuutokset takaavat tuotot.

Kurssikäyrien rinnalla kulkee tunnekäyrä.

Mitä romahduksista voi oppia? Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen olisi rohkeasti kannattanut ryhtyä sijoittamaan, sillä siitä alkoi historiallisen pitkä nousukausi. Myös syyskuussa 1992 osakkeiden arvosta Helsingin pörssissä oli sulanut kolme neljäsosaa vuoden 1989 huipusta. Moni löi silloin hanskat tiskiin. Juuri pahimman alakulon hetkellä – vastoin tunteita – olisi kannattanut jatkaa sinnikästä ja säännöllistä sijoittamista, sillä jo vuonna 1993 kurssit olivat kaksinkertaistuneet. On hyvä muistaa, että säästäminen ja sijoittaminen ovat mielenhallinnan lajeja.

Kurssikäyrien rinnalla kulkee tunnekäyrä. Pörssi soi kuin Vivaldin Neljä vuodenaikaa: tunnelma vaihtelee purevasta pakkasesta kesän lämpöön. Ilman tunteita emme pysty tekemään päätöksiä, osoittaa aivotutkimus.

Täydellinen ajoitus on ammattilaisellekin mahdotonta.

Aloittelija yliarvioi usein omat kykynsä, olipa laji sitten kokkaus, autolla ajo tai sijoittaminen – näin myös minä olen tehnyt. Sijoittajina luulemme arvaavamme oikeat osto- ja myyntihetket muita paremmin. Ja pieleenhän se usein menee.

Täydellinen ajoitus on ammattilaisellekin mahdotonta, joten osakemarkkinoilla on parempi olla mukana joka säässä. Syksyä seuraa talvi, talvea kevät. Pörssin vuodenaikoja ei voi lukea kalenterista. Ne tulevat, kun ovat tullakseen. 

- Unna Lehtipuu

PS. Muistathan että Rikastamoa voi myös kuunnella. Avaa supla.fi - ja hae Rikastamo. Mukana kiinnostavia vieraita ja keskusteluja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat