Olin pari viikkoa sitten puhumassa Sveitsissä vaurastumisesta. Etukäteen ajattelin, että siellä jos jossain ihmisten on helppoa puhua rahasta! Erehdyin pahasti: paikan päällä selvisi, että vauraassa vuoristomaassa miesten ja naisten väliset palkkaerot ovat ongelma, eikä rahasta saati palkoista juuri keskustella kahvipöydissä.

Se, että ympärillä on vaurautta, ei tarkoitakaan suoraan, että asia olisi ihmisille helppo.

Vanhempien malli oli aiheuttanut hänelle ajatusjumin, joka esti häntä vaurastumasta.

Tilaisuudessa eräs sveitsiläinen nainen tunnusti, miten hänestä tuntuu, että rahaa ei ole koskaan tarpeeksi. Lähdin kyselemään lisää. Nainen kertoi, että hänen vanhempansa olivat aina eläneet yli varojensa. Se oli saanut hänet pelkäämään vielä aikuisenakin rahojen loppumista ja heikentänyt riskinottokykyä, vaikka hän ei itse tuhlaillutkaan. Vanhempien malli oli aiheuttanut hänelle ajatusjumin, joka esti häntä vaurastumasta.

Tiesitkö, että vanhempiesi ajatusten ei tarvitse olla sinun ajatuksiasi, sanoin naiselle. Sinä voit valita toisin ja tehdä parempia päätöksiä omassa taloudessasi.

Kun lopetimme, nainen tuli erikseen luokseni ja sanoi: ”En ole koskaan ajatellut asiaa tuolla tavalla. Kiitos.”

Ajatusjumeista voi päästä eroon aikuisenakin. Se kuitenkin vaatii altistumista myös toisenlaiselle ajattelulle – jopa sellaiselle, joka voi ärsyttää.

Olen nähnyt urallani satoja kertoja, miten yksikin uusi ajatus voi muuttaa merkittävästi ihmisen suhtautumista talouteen, rahaan ja vaurastumiseen. Sveitsiläinen nainen oli elänyt vuosikymmeniä ajatellen, että rahat eivät vain riitä. Kyse ei ollut todellisuudesta, vaan ajatuksesta, johon hän oli jäänyt kiinni. Siitä vapautuminen antoi hänelle paljon uutta energiaa käytettäväksi johonkin ihan muuhun.

Ajatusjumeista voi päästä eroon aikuisenakin. Se kuitenkin vaatii altistumista myös toisenlaiselle ajattelulle – jopa sellaiselle, joka voi ärsyttää. Ilman puhumista mikään ei muutu.

- Terhi

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat