Emma kuuli sattumalta, kun kollega kertoi palkkatietonsa ystävälleen. Hän järkyttyi saatuaan tietää tienanneensa selvästi vähemmän kuin samoja hommia tekevä kollega. Työtyytyväisyys mureni silmissä. Vaikka Emma lopulta sai palkankorotuksen, pettymys oli jo ehtinyt nakertaa sisintä. Puolen vuoden päästä Emma vaihtoi töitä.

Jopa omaa palkkakuittia enemmän tyytyväisyyttämme palkkaan selittävät toisten palkkakuitit. Tästä on runsaasti tutkimusnäyttöä. Jos tiedät toisten tienaavan samoista hommista paremmin, työtyytyväisyytesi laskee. Jos saat palkankorotuksen, saatat tuulettaa hetken. Mutta jos kuulet kaikkien muidenkin saaneen täsmälleen samansuuruisen korotuksen, se voi himmentää voitonriemuasi. Pintamme alla piilee alhaisia tunteita.

Vain harvassa työpaikassa palkkatiedot ovat julkisia. Jos olisivat, se saattaisi käynnistää dominoefektin ja ison haloon.

Meillä on taipumus verrata itseämme ja kukkaroamme nimenomaan vertaisiimme: naapureihin, ystäviin ja työkavereihin. Me kaikki elämme omissa kuplissamme. Tyytyväisyys palkkaan ei synny numeroista, vaan reiluuden kokemuksesta oman kuplamme sisällä.

Siksi rikkaat jennit, jotka elävät vauraalla pientaloalueella, eivät ole osoittautuneet onnellisemmiksi kuin köyhät annikat, jotka asuvat matalapalkkalähiöissä. Ongelma syntyy vasta, kun ryhdymme vertaamaan tulojamme toisten tuloihin ja koemme alamittaisuutta. Omassa kuplassa pysyminen voi tosin olla nykyään vaikeaa, kun toisten ylenpalttinen vauraus iskee silmille lehtien palstoilta ja verkon silmästä.

Mieti, mikä on alin palkka, jolla otat työn vastaan.

Työtyytyväisyyden vuoksi jo ennen palkkaneuvotteluja kannattaa miettiä tarkkaan, millaiseen korotukseen tyytyy ja mikä itsestä tuntuu reilulta.

Mieti, mikä on alin palkka, jolla otat työn vastaan. Jos palkka jää sen alle, otatko työn silti, jatkatko tiukkaa neuvottelua vai etsitkö toisen työn?

Reiluuden psykologia on armoton. Jos jo alkumetreillä kokee olevansa alipalkattu, se murentaa motivaatiota. Sillä taas voi olla katastrofaaliset seuraukset koko uralle, sillä epämotivoitunut työntekijä tuskin saa lähtiessään hyviä suosituksia.

Kaikkea ei voi silti laskea rahassa. Hyvä tiimi, uuden oppiminen ja työn merkityksellisyys ovat hyviä bonuksia palkan päälle.

- Unna

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Missä maailmassa nämä naiset elävät? Tervetuloa matalapalkka ala töihin, "säästämään" .

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat