Meillä kaikilla on omat pikku omituisuutemme rahan käytön kanssa. Mutta milloin pikku oikkumme muuttuu virallisesti käyttäytymishäiriöksi? Rahan psykologiaan perehtyneiden Brad ja Ted Klontzin määritelmän mukaan häiriö on ”pysyvä, ennustettava, usein tuhoisa tapa käyttäytyä talousasioissa." Se myös aiheuttaa stressiä, ahdistusta ja kuormittaa tunteitamme. 

Mistä sellaisen tunnistaa?

Klontzit ovat ansiokkaasti listanneet erilaisia häiriöitä. Usein niiden juuret ovat jo lapsuuden kokemuksissa. Saatamme myös yrittää hoitaa erilaisia tunnelukkoja ja ihmissuhdekiemuroita kuluttamalla, shoppailemalla tai välttelemällä rahaan liittyviä haasteita.

Milloin hälytyskellojen tulisi soida?

Ainakin jos olet jatkuvassa velkakierteessä tai palkkapäivänä jo kuluttanut kaiken. Jos joudut salaamaan kulutustasi tai jos raha on jatkuva vakava huolenaihe. Myös jos sinulla on jatkuvia rahaan liittyviä ristiriitoja perheen, ystävien tai jopa kollegojen kanssa. 

Rahahäiriö voi tulla esiin myös jos taloudellinen tilanteesi olennaisesti muuttuu, jäät esimerkiksi työttömäksi tai palkkasi pienenee, etkä pystykään sopeuttamaan kulutustasi sen mukaan. Mielesi ei taivu. 

Lehtien palstoilla tapaamme usein ongelman kieltäjiä. Se on klassinen puolustusmekanismi, jolla pyrimme vähentämään asian aiheuttamaa häpeää ja levottomuutta. Julkkisnainen kertoi lehtihaastattelussa työntäneensä laskupinot vain syvemmälle kaappiin vielä kolmannenkin maksumuistutuksen jälkeen, koska häntä ahdisti ja koki ettei saa niistä otetta. Taloudellisesta kieltämisestä on kyse silloin, kun yritämme minimoida rahaan liittyvät ongelmat olemalla ajattelematta niitä sen sijaan että kohtaisimme kovat faktat.

Hänestä kutoutuu usein työnarkomaani, joka yhä isomman palkkion toivossa uhraa aikansa, terveytensä, perheensä.

Rahan palvoja uskoo, että lisää rahaa on yhtä kuin lisää onnea. Hän uskoo rahan olevan ratkaisu ongelmiin. Samaan hengenvetoon hän ajattelee, ettei rahaa voi koskaan olla liikaa, mikä helposti johtaa kierteeseen. Hänestä kutoutuu usein työnarkomaani, joka yhä isomman palkkion toivossa uhraa aikansa, terveytensä, perheensä ja muut tavoitteensa palkkion alttarille.

Tämä on helppo ansa kelle hyvänsä, koska yhteiskuntamme myös arvostaa pitkää työpäivää painavaa, ison tilipussin tienaavaa.

Rahan palvoja voi löytyä myös hänestä joka odottaa kuin sadun prinsessa tai prinssi löytävänsä vauraan puolison, joka taikasauvan heilautuksella muuttaa elämän ongelmattomaksi, tarvitsematta itse tulla itsenäiseksi rahan kanssa.

Pakonomainen shoppailija ei osaa jarruttaa. Shoppailusta on tullut nautinto, huume tai pakopaikka vaikeista tunteista, kuten masennuksesta, hankalista ihmissuhteista tai tyhjyyden kokemuksesta. Shoppailu tarjoaa annoksen hyvän olon hormoneja, dopamiinejä. Kun akti on ohi, seuraa pudotus, katumus ja paha olo. Shoppailija ei aina edes osta mitään mutta käyttää huomattavan osan ajastaan ja energiastaan shoppailuun liittyvissä toimissa, usein ihmissuhteiden kustannuksella. Hänen kukkarossaan on todennäköisesti iso kasa erilaisia kanta-asiakaskortteja, jotka saavat hänet tuntemaan itsensä tärkeäksi ja rakastetuksi. Siksikin shoppailua on vaikea lopettaa.

Kun rahallisen omaisuuden nettoarvo ja omanarvontunto kulkevat käsi kädessä.

Statuksen metsästäjälle rahallisen omaisuuden nettoarvo ja omanarvontunto kulkevat käsi kädessä. Hän kuluttaa usein enemmän kuin mihin hänellä olisi varaa antaakseen vauraan mielikuvan muille elintasostaan. Jopa puolisolla saattaa olla vääristynyt kuva hänen todellisesta tilanteestaan.

Myös pakonomainen hamstraaminen on epätervettä säästämistä. Mitään ei heitetä pois, koska sitä voi taas huomenna tarvita. Hamstraajalla on Klontzien mukaan usein ollut taloudellisesti niukka lapsuus tai vahvoja hylkäämisen kokemuksia, joten tavaraan turvautumisesta on tullut tapa rakentaa suojaverkko.

Riskiprofiileja on toki paljon muitakin: ylikorostunut riskien välttäjä, liian suuren riskin ottaja tai pakonomainen rahan välttelijä. Vaikka lähtökohtamme olisi samanlainen, voimme silti oireilla rahan kanssa aikuisuudessa monin eri tavoin. 

Tunnistitko näissä tyypeissä jotain tuttua itsessäsi tai lähipiirissäsi?

 –  

Unna Lehtipuu

 

PS. Rikastamoa voit myös kuunnella! Lataa itsellesi supla.fi ja kuuntele silloin kun sinulle sopii, mukana kiinnostavia vieraita ja aiheita. Klontzin luokitteluja käsittelen tarkemmin myös kirjassa Timanttipesula. (TalentumPRO). 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat