Pidän kiinni muistisairaan läheiseni kädestä ja pidätän jälleen kerran itkua. Mietin, mitä hänestä on jäljellä, kun loputkin muistikuvat pian katoavat ja tutut rakkaat muuttuvat tuntemattomaksi. Näin hän poistuu, vaikka on vielä läsnä.

Jos menetät merkittävät muistosi, menetät itsesi. Muistot ovat kokemuksellista pääomaamme, mielen pankkitalletuksia, joita pitää hoitaa.

Arjessa muistoista on iso apu, sillä ne auttavat toistamaan opittuja asioita.

Erityiset muistot ovat niitä, joista minuutemme, itsetuntomme ja tyytyväisyytemme rakentuu. Mutta niidenkään arvo ei säily loputtomiin, jollemme aktiivisesti muistele niitä.

Miten niitä voi varjella? Yksi tapa on hankkia asioita, jotka arjessa palaavat muistuttamaan niistä. Ne voivat olla valokuvia onnellisista hetkistä, lapsen raapustus, pataresepti reissulta tai tatuointi kädessä. Jotta muistosi tuottaisi arvoa myöhemmin, on sinun tietoisesti palattava sen äärelle. Mitä yksityiskohtaisempi muistoasi kantava esine on, sitä paremmin se säilyttää arvonsa. Pieni kivenmurikka voi olla vahvempi muistikortti kuin turistikaupan tusinapatsas.

Myös valokuvaus on vallankäyttöä muistoihin.

Toinen strategia on välttely. Emme välttämättä halua palata paikkoihin, joissa koimme jotakin ainutlaatuista, kuten ensisuudelman tai unelmien häämatkan. Pelkäämme, että paluu haalistaisi ja pilaisi alkuperäisen muiston. Entä jos muistikuviemme valkoinen paratiisiranta onkin tupakantumppien pilkuttama turistirysä?

Myös valokuvaus on vallankäyttöä muistoihin. Ne kuvat, mitkä säilytät, muuttuvat muistikuviksesi tapahtuneesta. Se, millainen joulu kameraasi nyt tallentuu, sellaiseksi se sinun muistissasi muuttuu.

Pidä siis hyvää huolta muistoistasi, onnellisista ja surullisista. Sinä olet yhtä kuin muistosi, kunnes ne jokin päivä jättävät sinut. Kerää niitä, vahvista niitä, rakasta niitä kun vielä voit.

Kohta tämäkin vuosi on vain muisto. Samalla päättyvät Rikastamo-kolumnit. Kiitos sinulle, lukijani matkaseurasta.

- Unna Lehtipuu

P.S. Rikastamoa voit myös kuunnella. Avaa supla.fi ja laita hakukenttään "Rikastamo". Valmiina jo 20 jaksoa kiinnostavia teemoja ja vieraita. Blogejani jatkossa tutulla alustalla: unnalehtipuu.com

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat