Suomessa on verrattain nuori rahakulttuuri – emme ole rahasta juuri puhuneet, jolloin sanoille ei ole muodostunut yhteistä käsitettä. Siksi on hyvä kertoa keskustellessa, mitä eri sanat itselle merkitsevät ja toisaalta myös selvittää toiselta, mitä sanat hänelle tarkoittavat.

Kun puhutaan taloudellista tavoitteista, monet puhuvat taloudellisesta riippumattomuudesta.

Mitä tämä tarkoittaa? Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa, että voisit elää HALUAMAASI elämää varallisuutesi tuotoilla välittämättä siitä, mitä korvausta saisit tekemästäsi työstä. Taloudellinen riippumattomuus ei ole sidottu ikään. Se ei myöskään tarkoita tietyn varallisuustason ja kassavirtojen saavuttamista, sillä nämä ovat täysin riippuvaisia elintasosta, jonka haluat saavuttaa. Tarvittava kuukausittaisen kassavirran suuruus riippuu siitä, minkälaista on haluamasi elämä ja mikä on sen kustannus. Varallisuustasoon taas vaikuttaa taitosi sijoittajana – kuinka hyvin saat varallisuutesi tuottamaan.

Toisaalta esimerkiksi Tony Robbins määrittelee taloudellisen riippumattomuuden niin, että olet riippumaton, kun sijoitustesi tuotot kattavat NYKYISEN elämäsi kulut. Hänen asteikossaan tämän jälkeen tulee taloudellinen vapaus, joka tarkoittaa, että voit hankkia elämääsi myös ylellisyyksiä kuukausittaisilla sijoituksesi tuotoilla. Näin ollen kaksi ihmistä voivat olla omalla määritelmällään taloudellisesti riippumattomia, vaikka oikeasti eivät ota samoja asioita huomioon määritellessään taloudellista riippumattomuutta.

Saman ilmiön olen huomannut vuokratuotoista puhuttaessa. Joku toinen laskee vuokratuoton niin, että vuokrasta vähennetään hoitovastike, tämä kerrotaan 12:lla ja jaetaan asunnon velattomalla hinnalla. Toinen taas saattaa ottaa huomioon esimerkiksi vuokrauksesta tulevat kustannukset, taloyhtiön tulevat remontit, arvion tyhjistä kuukausista ja varainsiirtoveron. Jos nämä kaksi sitten vertaavat tuottoprosentteja keskenään, ne ovat melko kaukana vertailukelpoisista.

Tullakseen taloudellisesti riippumattomaksi, tulee kerätä tarpeeksi iso varallisuusmassa.

Tätä kutsutaan kriittiseksi massaksi. Varallisuuden arvo eli kriittinen massa riippuu kahdesta asiasta: mitkä ovat kuukausittaiset elämisen kustannuksesi ja kuinka paljon saat tuottoa sijoituksillesi.

                                                (Kuukausittaiset kulut x 12)*vero
            Kriittinen massa =      ____________________________

                                                Tuottoprosentti

Esimerkiksi, jos kulusi ovat 3920 euroa kuukaudessa ja veroprosentti olisi 30, sinun tulee saada 5600 euroa tuloja kuukausittain. Tällöin 5 % vuosittaisella tuotolla kriittinen massasi on 1 344 000 euroa. Jos olet taitava sijoittaja ja saat 10 % tuoton, kriittinen massa 672 000 euroa.

Taloudellisen riippumattomuuden luvut siis vaihtelevat. Kahdella ihmisellä voi olla täysin sama varallisuus, mutta jos toinen saa sille kymmenen prosentin tuoton verrattuna toisen viiteen, silloin kymmenellä saa tuplasti euroja tilille. Toisaalta viiden prosentin henkilö voi olla myös taloudellisesti riippumaton, jos hänen elintasonsa on puolet verrattuna tähän toiseen. Esimerkkiluvut voisivat olla varallisuus 500 000 euroa, tuotot 50 000 ja 25 000 euroa. Jos hän, joka tarvitsee 50 000 euroa vuodessa taloudelliseen riippumattomuuteen, saisikin vähemmän kuin kymmenen prosenttia tuottoa, hänen varallisuutensa tulisi taas olla isompi kuin 500 000 euroa päästäkseen 50 000 euron tuottoihin.

Oman luvun saa selville vain laskelmalla!

-Terhi

PS. Tämän viikon Rikastamon Raati ruotii harhaluuloja palkkapussista. Tämän ja muut osiot löydät Suplasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat