Chisu sijoittaa osakkeisiin. Paula Vesalankin salkussa on osakkeita yli 400 000 eurolla. Nämä lehdistä poimitut esimerkit kertovat, että rokkarikaan ei enää menetä boheemia katu-uskottavuuttaan sijoitustensa takia. Yhä useampi uskaltaa astua sijoituskaapista ulos. Rahataidot kuuluvat kaikille, ei vain valkokaulusdiilereille.

”Olipa kiva, kun sai puhua rohkeasti omista raha-asioista, ei näistä jutuista töissä tai perhepiirissä voi oikein puhua”, totesi sijoituskurssillemme ensimmäistä kertaa osallistunut viisikymppinen nainen. Sijoittamiseen eli aktiiviseen säästämiseen liittyy Suomessa edelleen tabuja, jopa piilottelua. Tämä on suorastaan häpeällistä, sillä rahahuolet ja osaamattomuus oman talouden hoidossa leviävät kaikille elämän osa-alueille kuin rutto.

Esimerkiksi Helsingin Sanomien suuressa orgasmikyselyssä vastaajat nimesivät todennäköisimmäksi syyksi parisuhteen seksuaalisen nautinnon puutteeseen raha- ja työhuolet, jotka pyörivät mielessä. Tulos oli tutkijoillekin yllätys. Pariskuntien kiistat rahankäytöstä ja rahahuolet keikkuvat ykkössijoilla myös avioerojen selittäjinä.

”Tietoa on yltäkyllin tarjolla, mutta valitettavan iso osa siitä on edelleen kapulakielistä.”

Naiset ovat kyselyissä perustelleet tiedon puutteen syyksi sille, mikseivät aktiivisemmin sijoita tai hoida talouttaan. Se on pelkkä tekosyy. Tietoa on yltäkyllin tarjolla, mutta totta on, että valitettavan iso osa siitä on edelleen kapulakielistä. Osaamiseen sen sijaan riittää hyvin peruskoulun matikantaidot.

Todellisempi syy on menettämisen pelko. Pelko siitä, että tekee huonoja valintoja. Että neuvoa kysyessään joutuu sijoitustuotteiden pakkomyynnin kohteeksi. Finanssitaloilla onkin vielä tekemistä, jotta ne saavat palautettua luottamuksen ja osaavat puhua sijoituskieltä, jota taviskin sujuvasti ymmärtää.

”Sijoittaminen on maratonlaji, ei pikajuoksu.”

Jos osakekurssien romahtaminen pelottaa, voi vain todeta, että ne varmasti ja toistuvasti romahtavat – enemmän tai vähemmän – noustakseen taas uudelleen. Juuri tuo kurssiheilunta on pörssin siunaus, joka mahdollistaa tuotot. Kunhan muistaa, että sijoittaminen on maratonlaji, ei pikajuoksu.

Rahaa ei pidä rakastaa. Mutta numeroita kannattaa ymmärtää, jotta ne palvelisivat sitä, mitä elämässäsi rakastat.

- Unna Lehtipuu

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Jaa-a eikös ankkalinnan rikkain ankka ollut pihi, kitsas, lapseton ja rakasti rahaa.  Mitä nyt vähän joskus avitteli akua ja sen erikoisia ankanpoikia

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat