Harvoin parisuhteessa puolisot ansaitsevat yhtä paljon. Silloin herää kysymys, miten yhteiset menot jaetaan?

Pariskunnalla voi olla yhteinen taloustili, johon rahaa siirretään yhteisiä menoja varten yhtä paljon. Toisaalta voidaan päättää, että kumpikin maksaa yhteisistä menoista suhteessa tuloihinsa. Silloin paremmin ansaitseva maksaa suhteessa enemmän.

Ennen kuin laskuja voidaan maksaa, tulee yhdessä ratkaista, mitkä ylipäänsä ovat yhteisiä menoja. Jos esimerkiksi auto on perheessä pakollinen, voi olla, että puolisot ovat eri mieltä siitä, minkälainen auto on riittävä. Jos toinen haluaa merkittävästi kalliimman auton, pitää päättää, maksaako toinen sitten enemmän juuri tästä menosta.

Menoja koskevia päätöksiä hankalampia saattavat olla keskustelut varallisuudesta. 

Kuinka varallisuuden tulisi kertyä avioliitossa?

Mielestäni molempien puolisoiden varallisuuden tulisi kasvaa ja tulojen lisääntyä parisuhteessa. Näin kumpikin on taloudellisesti vahvempi myös yksin, vaikka parisuhteessa ollaankin. Se luo yhteistä turvaa ja tasapainoa: parisuhteesta tulee vahvempi, kun molempien talous on kunnossa.

Varallisuudesta pitää puhua varsinkin silloin, kun arki muuttuu jollakin tapaa. Jos toinen on pitkään poissa työelämästä yhteisestä sopimuksesta, on tärkeää miettiä, kuinka myös hänen taloudellinen tilanteensa paranee vuosien saatossa. Jos sopimus kotiin jäämisestä on yhteinen, silloin myös siitä tulevat seuraukset pitää kantaa yhdessä.

On rakkautta haluta toiselle taloudellisesti hyvää. Aina näin kuitenkaan ole – mikä on ikävää.

Jos toista todella rakastaa, on outoa käyttää rahaa vallan välineenä.

Uskon, että rakkaus kukoistaa, kun rahasta voidaan puhua avoimesti ja mietitään yhdessä, kuinka molemmat tulevat taitavammaksi ja vauraammaksi yhteisen matkan varrella.

-Terhi

Kommentit (4)

Rahasta ei muuten koskaan riid...
1/4 | 

Olisi ollut aikanaan järkevää sopia tuon kotona vietetyn ajan ( lapset pienenä kotihoidossa) tasaamisesta. Eron tultua kymmenen vuotta myöhemmin puheet ja ajatukset olivat muuttuneet.

Vierailija
2/4 | 

Hyvää tekstiä ja paljon ajatuksia herättävää.

Tosiasia on tänä päivänä se, että naiset jäävät heikoille lukuisissa parisuhteissa nimenomaan taloudellisesti. Moni varakkaampi suhteen osapuoli ei esim halua mennä avioliittoon ja kontrolloi kaikkea taloutta suhteessa. Avioliitto on kuitenkin nykypäivänä nimenomaan taloudellinen sopimus, sillä avioliiton merkitys muussa mielessä on muuttunut vuosien varrella. Eli moni käyttää liitoissa valtaansa juuri siinä, että varakkaampi ei halua mennä naimisiin ja useimmiten se varakkaampi on mies.  Nainen saattaa pistää tulonsa em kaltaisessa liitossa kodin hoitoon, ostaa ruoat, hankkia lapsille harrastukset ja tarvikkeet jne ja varakkaampi mies käyttää kaikki tulonsa omiin sijoituksiin.

Toivon, että naiset heräävät ja havahtuvat tähän ongelmatiikkaan  ja ymmärtävät sen, että on todella tärkeää saavuttaa taloudellinen itsenäisyys ja pitää oikeuksistaan kiinni kaikenlaisissa liitoissa. Tämä tarkoittaa myös yhteistalouden kustannusten ja sijoitusten jakamista tasa-arvoisesti esim suhteessa tuloihin, jotta vähemmän ansaitseva ei jää tyhjän päälle liiton mahdollisesti purkautuessa. Tosiasia kun on, että vaikka liitossa naisella ei olisi varallisuutta, kasvattaa hänen panoksensa liitossa varallisuutta koko ajan - miehen varallisuutta. Olen seurannut läheltä enemmän kuin yhdessä tapauksessa, kun  varakkaampi mies haluaa em syystä pysyä avoliitossa ja tämä ikäänkuin antaa oikeutuksen toimia em. tavalla. Miehen toiminta kertoo itse asiassa siitä, miten sitoutunut mies on liittoon, sillä em tavalla toimiva mies turvaa tietoisesti vain omat asiansa.  Tämänkaltaisen liiton on syytäkin purkautua - naisen edun tähden.

Taloudellisen itsenäisyyden saavuttaminen ei tarkoita pelkkää palkalla elämistä ja velattomuutta, sillä tilanteet voivat äkkiä kääntyä ylösalaisin. Taloudellisen itsenäisyyden saavuttaminen edellyttää systemaattista riittävän varallisuuden kartuttamista, jotta ei putoa tyhjän päälle ja juuri tämä naisten tulee oppia. Itse asiassa se tulisi opettaa kaikille nuorille naisille. Elämme edelleen kulttuurissa, missä "talous=mies" ja "kodinhoito=nainen" ja tämä kulttuuri on meissä jokaisessa pitkälti alitajuisesti. Siitä pitää päästä aktiivisella ajatustyöllä ulos.

Edellä mainitut ongelmat hoituvat vain, kun taloudellinen tasa-arvoisuus lisääntyy miesten ja naisten välillä. Elämme nimittäin jälleen aikaa, missä tuo tasa-arvoisuus heikkenee kiihtyvällä vauhdilla.  Kyse ei ole vain rahasta vaan siitä, että voidaksemme auttaa, tukea ja kannatella myös itseämme heikompia, tulee oman elämämme olla turvallisella pohjalla ja tässä talous eli raha välineenä on eräs peruspilari. Se ei ole pehmeiden arvojen vastaista kuten varsinkin naisille on opetettu sekä sanallisin että kulttuuriin sisältyvin piiloviestein eli meidän kokeneempien tulee opettaa nuorille naisille, että tämän myytin ajattelutapa on täyttä roskaa. Pehmeiden arvojen vastaista on vasta sellainen toiminta varakkaammilta, missä heikennetään enemmän apua tarvitsevien kansalaisten mahdollisuuksia selvitä tässä yhteiskunnassa.

Terhi Majasalmi
Liittynyt26.10.2017

Hei, kiitos paljon loistavasta kommentistasi. Työssäni olen nähnyt satojen ihmisten talouden numeroita ja tämä on ihan totta, että varsinkin naisilla tase (=varallisuus) ammottaa tyhjyyttään. Olenkin erityisen iloinen, että naiset ovat alkaneet kiinnostua omasta taloudesta ja varallisuuden kasvattamisesta, sillä kukaan ei tee sitä naisten puolesta vaan meidän täytyy itse aktivoitua ja tehdä tekoja, jotka johtavat taloudelliseen itsenäisyyteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat