Kukaan ei saa syntymälahjana taitoa pyöräillä, mutta moni oppii taidon. Taito käyttää rahaa viisaasti on myös opettelun ja oppimisen tulos. Jokainen meistä voi oppia paremmaksi rahan kanssa.

Kun suhtaudumme rahaan taitona ja riisumme mystiikan sen ympäriltä, olemme avoimia oppimaan. Uskon, että rahataidot lisäävät merkittävästi hyvinvointia ja parantavat elämänlaatua.

Rahataitoja on neljä. Ne ovat

1. Kyky ansaita rahaa

2. Kyky säästää

3. Kyky sijoittaa

4. Kyky käyttää vipuvoimia

Ensimmäinen rahataito on kyky ansaita. On hyvä miettiä, miten omasta osaamisestaan voi pitää huolta.

Kun ennen myimme lähtökohtaisesti omaa aikaamme, nykyään myymme osaamistamme.

Mitä sinä osaat erinomaisesti tai missä asiassa haluaisit olla todella hyvä? Osaatko myydä osaamisesi heille, jotka sinulta sitä ostavat?

Toinen rahataito on kyky säästää. Säästäminen on prioriteettikysymys ja pienilläkin summilla on pitkässä juoksussa merkitystä. Säätösumma joustaa tulojen mukaan. Pienillä tuloilla on toki vaikea saada isoja summia kasaan. Siksi säästäminen onkin vasta toinen rahataito. Ensin siis kiinnitetään huomiota omiin ansaintamahdollisuuksiin.

Kyky säästää pitää oman talouden ylijäämäisenä.

 Säästäminen on hyvä hoitaa ensin ennen muiden kulujen hoitamista, jolloin se todella tulee tehtyä. Toki ei voi elää toisesta päästä velaksi, koska silloin säästämisestä ei ole hyötyä.

Kolmas rahataito on kyky sijoittaa. Pitkällä aikavälillä säästetystä eurosta kasvaa sijoittamisella suurempi summa, joten meillä on enemmän mahdollisuuksia kuin sillä hetkellä, kun laitoimme rahan säästöön emmekä kuluttaneet sitä.

Kun opit sijoittamaan, tulosi eivät ole pelkästään sinun tekemisistäsi kiinni vaan osa ansaitsemistasi rahoista jatkaa työn tekemistä.

Tämän taidon avulla voit tehdä itsellesi toisen tulonlähteen.

Neljäs rahataito on kyky käyttää vipuvoimia. Vipuja ovat mm. toisten ihmisten raha, ideat, aika, osaaminen, systeemit ja kontaktit.

Vipujen avulla pääset useimmiten nopeammin ja helpommin omiin tavoitteisiisi.

Esimerkiksi toisten osaaminen saattaa olla helpommin ja nopeammin ostettavissa kuin että itse lähtisit opettelemaan uutta taitoa ja investoisit merkittävästi omaa aikaasi.

-Terhi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat