Lipaskerääjien armeija ilmestyy pian katukuvaan. Joulumielen herkistämälle rahalle on monta ottajaa. Moni nimikkokampanjaansa vetänyt ”hyväntekijä” on kuitenkin viime aikoina jäänyt rysän päältä kiinni epärehellisestä toiminnasta. Se korostaa pelisääntöjen tärkeyttä.

Lahjoitan hyväntekeväisyyteen kuukausittain. Lisäksi olen ollut rakentamassa klinikkaa Sri Lankaan ja yrittäjätaloa kenialaiseen slummiin, niin töiden puolesta kuin vapaaehtoisena. Tässä kuussa matkustan Intiaan katsomaan, mitä porukalla keräämillämme koulutusrahoilla on saatu aikaan Indoren slummissa. Keräyskohdetta valitessamme varmistimme kumppaniksi avustusjärjestön, jolla on asiat kunnossa. Omin voimin emme häsää.

Moni muu lähtee kuitenkin mielellään mukaan villien kerääjien hankkeisiin. Ne ovat usein konkreettisia tai voivat kuulostaa jänniltä. Usein niissä annetaan pika-apua oireisiin, muttei ongelman syihin. Esimerkiksi lahjoittamalla tavaraa voit antaa nopean avun, mutta se ei ratkaise köyhyyden syitä. Toki moni näistäkin kerääjistä voi tehdä oikeasti hyviä tekoja ja saada aikaan muutosta. Silti silmä- ja korvasyyhy eivät ole parhaita kriteerejä sille, mihin lahjoitat. 

Kestävä vaikutus vaatii kuitenkin kestävät rakenteet. Jotta hyvä tahtosi ei kokisi kolhuja, varmista, että kerääjälläsi on viranomaisten myöntämä rahankeräyslupa. Esimerkiksi vakiintuneiden kehitysyhteistyöjärjestöjen keräykset menevät aina tiukan seulan läpi sekä lähettäjä- että vastaanottajamaassa. Huolehdi myös, että saat kerääjältäsi raportin siitä, mihin rahasi on käytetty. Sokkona ei kannata koskaan lahjoittaa.

Lahjoittamisen riemua ei silti kannata menettää.

Velikultakerääjiä narahtaa varmasti jatkossakin. Lahjoittamisen riemua ei silti kannata menettää. Jos lahjoitat yhden euron jollekin maailman kaikkein köyhimmistä ihmisistä, sen arvo on moninkertainen verrattuna siihen, että käyttäisit rahan vain itseesi.

Vaikka tv-uutisista vyöryvät ongelmat saisivat sinut tuntemaan voimattomuutta, olet silti ainutlaatuisessa asemassa: kaikkein köyhimpiin verrattuna olet taloudellisesti todella etuoikeutettu. Tililläsi olevilla – tai sohvatyynyjen väliin piilotetuilla – rahoilla sinulla on huikea mahdollisuus tehdä hyvää niin Suomessa kuin muualla maailmassa.

Unna Lehtipuu

Kommentit (2)

Antaessa saa...
4/2 | 

Hyviä ihmisiä on onneksi maailmassa enemmän kuin pahoja. Jokainen joka antaa puutteenalaisille omastaan, mahdollisuuksiensa mukaan, omaa jo arvokasta pääomaa. On "hyvä ihminen" läheiselle, tai kaukaiselle avun tarvitsijalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat