Kun lapseni olivat pienempiä, minulla oli tapana tehdä heille synttärihaastatteluja. Joka kerta kysyin, mitä he aikovat isona tehdä. Esikoinen ilmoitti ryhtyvänsä ritariksi, kunnes tarhakaveri nokitti kertomalla, ettei ritareita oikeasti ole. ”No, voithan aina olla ritarillinen”, lohdutin. Seuraava tavoite oli tulla palomieheksi, mutta kaveri torppasi senkin sanomalla, etteivät ne saa kunnon liksaa. Poika hämmentyi.

Alan valinnalla on dramaattisia seurauksia niin palkkatasoon kuin eläkkeen suuruuteen. Rahan ei silti pitäisi olla ainoa tai edes tärkein kriteeri uraa valitessa. Jos osaaminen ja sydän vetää alalle, joka tunnetusti on matalapalkkainen, vaatii se kuitenkin keskimääräistä parempia rahataitoja rakentaa puskureita ja säästöjä. Pienellä palkalla eläminen pääkaupunkiseudulla on tunnetusti trapetsitaidetta.

Vain hyvin pieni osa yrittäjistä oikeasti rikastuu tekemisellään.

Esimerkiksi yrittäjän leipä on harmillisen tiukassa. Suomalaisista yrityksistä yli puolet on yhden hengen firmoja, ja joka neljäs näistä yrittäjistä ansaitsee bruttona alle tuhat euroa kuukaudessa. Tämän lisäksi yrittäjä vastaa itse sosiaaliturvastaan sekä eläkkeen kerryttämisestä – jos hänellä on siihen varaa. Vain hyvin pieni osa yrittäjistä oikeasti rikastuu tekemisellään. Silti tulevaisuudessa yhä useampi meistä työllistyy yrittäjänä tai tekee töitään yrittäjämäisesti. Tätä taustaa vasten on vaikea niellä poliittisia vaalipuheita, kuinka yrittäjien ”etuja” pitää entisestään karsia.

Pienelläkin palkalla on silti mahdollista rakentaa hyvää omaa taloutta. Suomen yleisin keskiansio bruttona on 2500 euroa. Jos teet kokopäivätyötä neljäkymmentä vuotta tuolla palkalla, olet tienannut 1 200 000 euroa ennen veroja ja maksuja. Siis yli miljoonan, vaikka verokarhu siitä osansa viekin. Jos noiden neljänkymmenen vuoden ajan onnistuisit säästämään 50 euroa jokaisesta palkkatilistäsi ja saat säästöillesi seitsemän prosentin vuotuisen tuoton, on sinulla 132 000 euron säästöt eläkepäivillä. Jos onnistuisit säästämään jopa 100 euroa, kasvaisi summa yli 264 000 euroon. Ja aloittaa voi hyvin paljon pienemmilläkin summilla, rahastosijoittajaksi pääsee jo 15 eurolla kuukaudessa.

Toivon, että lasteni ammatinvalintaa ei määrää raha, vaan aito kiinnostus alaan. Siksi olen luvannut opetella heidän kanssaan hyvät arjen rahataidot.

- Unna

Kommentit (6)

Vierailija
1/6 | 

Kiehuttaa, joten kommenttia lähti tulemaan. Tämä kirjoitus on kohtuuton. 2500 bruttona tienaavan perheellisen henkilön on todellisuudessa mahdotonta saada 50, saati 100e kuukaudessa säästöön asuipa missä päin Suomea tahansa. Ja vaikka siinä puoliso tienaisi saman verrankin. Toki voi olla etten tunne sosiaalietuja, joita tuollaisella palkalla on saatavissa. Samalla kommentoin ed kirjoitustasi, kuinka matkakassan saa helposti kasaan mainitsemillasi tavoilla säästää. Aloin innoissani lukea kirjoitusta, että jeppistä jee, nyt tulee asiaa. Mutta täytyy sanoa, että keinot oli kyllä naurettavia. Herranen aika, kai jokainen jonka tarvitsee matkakassaa varten säästää, ole ymmärtänyt kilpailuttaa sähköt, vakuutukset ja muut. Vai onko tämä blogi suunnattukin lapsille? Pahoittelen kommenttiani jos kuulunkin ihan väärään lukijakuntaan, luin vaan nämä pari kirjoitusta joten en ihan ole perillä, pöyristyin vaan ohjeiden "tasoa", joten kiitos ja hei.

Unna Lehtipuu
Liittynyt19.10.2017
2/6 | 

Hei Vierailija, kiitos tärkeästä kommentistasi. Kyllä, nuo säästösummat ovat isoja, mutta vain laskennallisia osoittamaan miten suuriinkin säästöihin on mahdollista päästä, mutta aivan hyvin voi säästää ja sijoittaa paljon, paljon pienemmilläkin summilla. Tunnen paljon ihmisiä, jotka pienistäkin tuloista tekevät rivakkaa säästämistä, eli kyllä tämä on mahdollista - toki pääkaupunkiseudulla arjen kulut ovat usein kohtuuttomat. Valitettavasti lyhyisiin kolumneihin ei mahdu monia vaihtoehtolaskelmia, siksi tässä päädyin ottamaan nyt nuo melko isot lukemat jotka hyvin osoittavat korkoa korolle-vaikutuksen huiman voiman. Jos molemmat puolisot saisivat säästöön 25 / kk, kertyisi siitä 50e, mutta esimerkiksi rahastoihin voi kuukausisäästää jo 15 eurolla kuussa.  Minulla on kuusihenkinen perhe, ja kyllä, olemme onnistuneet matkakassaa kerryttämään nimenomaan säästämällä arjen ruokakuluissa, kilpailuttamalla erilaisia sopimuksia jne. Ja tietenkin matkalla on valittu edullisempia majoitusvaihtoehtoja ja ruoat tehty itse. Tämäkään lista ei ole täydellinen, kuten huomasit, mutta jostakin on hyvä aloittaa. Iloa syksyysi!

Vierailija
3/6 | 

Hei. Minulla bruttotulot on 2600e, nyt osittaista hoitovapaata tehden 2000e. Asumismenot on 1220e. Mieheni bruttotulot saman verran ja kulut menevät puoliksi. Meillä on lapsi joka harrastaa paljon ja siltikin meille jää säästöön kuukausittain tällä hetkellä pari sataa ja kun lopetan hoitovapaan niin huomattavasti enemmän.
En koe myöskään, että elämme mitenkään kovin tiukilla. Mutta koen olevani hyvä taloudenhallitsija.

Vierailija
4/6 | 

Näitä samoja oivalluksia enemmän soisin puhetta siitä että taloudellinen tasa-arvo ei ole sama jos puoliso maksaa puolet eri tulotadoilla tai jos samalla eläkettä kertyy eri määrä. Todellinen puolittaminen tasaisi myös eläkekertymän tuolta ajalta ja kummallekin jäisi säästöön yhtä monta euroa. Elinikäisessä avioliitossa näin käykin usein. Koska erot ja avot ovat yleistyneet, toivon kampanjaa sen puolesta että kotipuolisoille varakkaampi maksaisi ylim. Eläkettä tai avierossa puolitettaisiin myös liiton ajalta kertynyt eläke. Norjassa näin tehdäänkin.

JonnaO
5/6 | 

Täytyy sanoa, että uskomatonta jos 2500 euron kuukausituloilla ei saa rahaa säästöön! Tämä siis kommenttina ensimmäiselle keskustelijalle. Meillä puoliso tienaa sen 2500 eur/kk, minä opintovapaalla 1000 eur/kk + lisäksi lapsilisät ja elatustuki yhdestä lapsesta 400 eur/kk. Olemme 4-kymppinen pariskunta, nollasta ollaan lähetty aikoinaan kotoa, nyt omistusasunto ( ei tietenkään kokonaan maksettu) ja koko ajan muutamia tuhansia puskurirahastoa säästössä. Pystymme säästämään kuukaudessa n. 50-200 euroa, joskus enemmänkin. Rahaa olisi säästössä kymmeniä tuhansia, mutta molemmilla takana avioliitot/-erot, jotka vei säästöt melkein kokonaan, mutta elämä on!

Taloudellista tasa-arvoa minäkin peräänkuulutan. Perusesimerkki on se, että mies tienaa helposti puolet enemmän kuin nainen, mutta nainen maksaa silti puolet kaikista menoista.. aika tiukille menee naisen elämä kun toisella jää säästöön kunnon summia (jos on fiksu mies, voi olla ettei ole ja pihasta löytyy moottoripyörä, -kelkka, -vene ja talosta kalleinta elektroniikkaa, mitä markkinoilla on..)

Mutta sen verran tiukilla mekin olemme, että matkustamiseen ei taida jäädä rahaa opiskelujeni aikana koska puskurirahasto on pidettävä oikeasti siltä varalta, että esim. kodinkoneet menevät rikki (just vaihdettiin astianpesukone ja koneilla on tapana hajota kaikilla yhtäaikaa, onhan ne usein ostettukin samaan aikaan kun rempattu esim. keittiötä) mutta elättelen silti toiveita, että lähivuosina päästäis häämatkalle!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat