Pienillä asioilla on joskus merkitystä. Esimerkiksi sillä, ajatteletko taloudessasi ensisijaisesti tuloja vai tasetta.

Tuloihminen miettii, kuinka maksimoisi omia tulojaan. Hänen maailmassaan rahaongelmat ratkeavat, jos käytettävissä olisi vain enemmän rahaa. Tuloihminen pyrkii kasvattamaan mahdollisimman paljon tuloja, jotta voisi myös kuluttaa enemmän rahaa. Tuloihmisellä ei välttämättä jää mitään säästöön. Hän ajattelee, ettei säästöjä tarvita, koska omalla työllään voi tehdä aina lisää rahaa.

Taseihminen miettii ensisijaisesti oman nettovarallisuuden ja tuottavan varallisuuden kasvattamista. Myös hänelle tulojen kasvattaminen on tärkeää. Hän kuitenkin kokee, ettei tulojen haalimisesta ole hyötyä, ellei tasekin kasva. Tuottava varallisuus kuten osakkeet ja asunnot lisäävät käytettävissä olevia tuloja myöhemmin, mutta se ei usein näy heti. Taseihminen lykkää omaa kulutustaan, koska haluaa lisätä taloudellista turvaa ja mahdollisesti kurottaa kohti taloudellista riippumattomuutta.

Lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna tuloihmisellä voi olla merkittävästikin rahaa käytössä, mutta taseihminen kulkee sen sijaan matkaa hitaasti mutta varmasti.

Moni ajattelee, että ei pysty säästämään, koska tulot eivät riitä. Kaikki hyvätuloisetkaan eivät saa rahaa välttämättä säästöön, sillä säästäminen ei ole suinkaan riippuvainen tulojen määrästä vaan omista menoista. Vastaavasti monet pienituloiset voivat saada suhteessa hurjia määriä rahaa säästöön tuloihinsa verrattuna. Taseihminen eroaakin tuloihmisestä niin, että hänen mielestään on aina mahdollista säästää edes vähän, jos vain joustaa hieman omasta kulutuksesta.

Lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna tuloihmisellä voi olla merkittävästikin rahaa käytössä, mutta taseihminen kulkee sen sijaan matkaa hitaasti mutta varmasti. Vuosien päästä taseihminen voi olla huomattavasti paremmassa taloudellisessa tilanteessa. Hän voi miettiä, mitä oikeasti ajallaan tekee. Kun varallisuus tuottaa tuloja, voi tehdä esimerkiksi vähemmän töitä. Tuloihminen joutuu aina paiskimaan töitä tulojensa eteen.

Isäni työttömyyden myötä minusta tuli taseihminen. Koin, että minulla tulee olla omaa varallisuutta, joka myös tuottaisi tuloja silloin, kun hätä iskee. Toisaalta halusin rakentaa tuloja, jotta voisin päättää omasta ajankäytöstäni. Tämän vuoden tavoitteena on organisoida omaa työntekoa niin, että minulla on vuoden lopussa kolmipäiväinen työviikko. Vaikka rakastan työtäni, huomaan, että elämässä on muitakin asioita, joihin haluan panostaa. Ja sen mahdollistaa vuosia sitten tehty muutos ajattelussa – ei ne tulot vaan tase.

- Terhi

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Vai olisiko niin, että taseihminen ei luota tarpeeksi omiin kykyihinsä ja osaamiseensa.

Vierailija

Varsin outo johtopäätelmä. Hyvä tase tuo turvaa. Työttömyyden iskiessä tuloihmisellä voi mennä sormi suuhun kun ei töitä löydykään vaikka kuinka hyvät kyvyt löytyisikin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat