Jos sinulla on omistusasunto, velkainenkin, olet käytännössä (asunto)sijoittaja. Olet pistänyt säästösi kiinni seiniin, kattoon ja lattiaan. Hyvä niin. Asuminen tuottaa sinulle kodin lämmon ja katon pään päälle, mutta pysyvätkö varasi siellä turvassa? 

Moni on myös kuin huomaamattaan metsänomistaja. Peräti 600 000 suomalaista omistaa metsää kun mukaan lasketaan yhteismetsät, vaikka monen metsä on pieni palsta kesämökin jatkona - se tutuksi käynyt kuusikko. Joten kyllä, moni on kuin huomaamattaan sijoittaja.

Suomen tragedia on, että meillä asunnon omistaminen voi olla myös loukku.

Lehtijutussa kerrottiin porilaisesta puutalosta, joka ei käy kaupaksi edes 20 000 eurolla. Sen epäonni on, että se sijaitsee haja-asutusalueella mutta vain sadan metrin päässä arvokkaammasta kaava-alueesta. Kaava-alueella pelkkä tontti olisi taloa arvokkaampi. Harmittava epäonni.

Suomessa on valtava määrä haja-asutusseuduilla sijaitsevia taloja ja kesämökkejä, jotka ovat käymässä arvottomiksi muuttoliikkeen ja huonon sijainnin takana.  Ehkä kotipaikkakunnallasi sijaitseva 70-luvun punatiilinen kotitalosi tai Kerttu-mummosi mökki on juuri tällainen.

Valoa ei ole näköpiirissä, ikävä kyllä. Viime viikolla Tilastokeskus luki madon luvut Suomen väestönkasvulle. Uuden arvion mukaan väkilukumme kääntyy jo vuonna 2035 laskuun jollemme innostu tekemään lisää lapsia tai avaamaan ovia isommin maahanmuuttajille. Se tarkoittaa yhä harvenevaa kansaa ja yhä vähemmän veronmaksajia, joista tuskin on autiotalojen uusiksi asukkaiksi. Tähän ongelmaan Japani keksi ratkaisun: se päätti lahjoittaa halukkaille 8 miljoonaa autiotaloa, jotta saisi vipinää seuduille.

Mitä tässä tilanteessa voi tehdä?

Jos olet ostamassa uutta kotia, on sille yksi tärkeä kriteeri tulevaisuuteen: sijainti, sijainti ja sijainti.

Kasvukeskuksissakin alueet ovat hyvin erirvoisia sijoittajan mielestä, joten keskeinen sijainti on sille henkivakuutus. Kaupungistuminen on megatrendi niin Suomessa kuin maailmalla, ja yhä useampi muuttaa kaupunkiin.

Viime vuosina Suomeen on syntynyt kokonainen uusien asuntosijoittajien sukupolvi, ja rakennusliikkeet ovat heidän huutoonsa rakentaneet koko ajan voimalla lisää. Nyt uudet aloituksien määrä on jo laskussa, ja paikoin uusia asuntoja jää  jo rakennusfirmojen käsiin. Esimerkiksi omaan meiliini tippuun tuon tuostakin ale-ilmoituksia uusista kämpistä.  Asuntokaupan pitkittynyt Black friday on jo joillakin alueilla alkanut.

Myös se, että asunnot ovat suurimmaksi osaksi sijoittajien eikä asukkaiden itsensä omistamia, voi olla miinus. Nettikeskustelussa eräs nainen kertoi, ettei saanut lainaa pankista sijoitusasuntoon, vaikka hänellä oli vakuudet ja säästöt kunnossa.  Yksi pankeista oli kertonut syyn: Naisen tavoittelemassa asuntoyhtiössä oli pankin mielestä jo liikaa asuntosijoittajia, isoa yhtiölainaa jakamassa, minkä he laskivat riskiksi.     

Jos sinulla on myyntiin tuleva asunto tai koti haja-asutusseudulla, pidä huoli  en kunnostus- ja ylläpitotöistä, ettei sen arvo laske entisestään. Kohtele ja rakasta sitä hyvin.

Huolimatta näistä trendeistä, asunto ja koti on edelleen hyvä sijoitus joka parhaimmillaan kasvattaa arvoaan, sen lisäksi että tarjoaa hyvän, lämpimän ja hellän kodin. Jos asut vuokralla, on tärkeää kasvattaa pysyvämpää varallisuutta muilla tavoin, esimerkiksi sijoituksilla ja säästämällä.

- Unna Lehtipuu

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat